Разговор:Самоилово Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Архивирање[уреди извор]

Сите претходни разговори (некои од кои датираа дури од 2004) беа соодветно архивирани. Ако некој сака да ги пристапи ги има во кутијата горе десно. Сепак не ги изменувајте, ако сакате да ја продолжите дискусијата, направете го тоа тука. --√ гитардэмонговори со мной √ 00:05, 16 февруари 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Категорија наместо Category, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 00:39, 28 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

фашизоидно однесување[уреди извор]

Етногенезата на секој народ е многу сложен процес за да може да се објасни во неколку реченици. Она што мора јасно да се каже е методолошкиот пристап во изучувањето на ова прашање. Имено, во минатиот систем се негираше дека има некаква врска меѓу античките и денешните Македонци додека пак сега, поради конјуктурност, се оди во друга крајност и се става знак на еднаквост меѓу нив. Се разбира дека ни едното ни другото не е точно затоа што нема чисти народи. Затоа што народите се создаваат со мешање и испреплетување на повеќе компоненти што се претопуваат. Затоа, тие компоненти не може да се бараат нити да се идентификуваат со нивниот првобитен лик зошто не се повеќе тоа што биле туку се преобразиле во нешто друго и поинакво. За да му биде јасно секому, тоа е исто како да се обидете да ја одделите жолчката од белката, откако ќе направите кајгана!. Тие што се обидуваат да го прават тоа, а за жал меѓу нив има и професионалци, покажуваат елементарно непознавање на процесот на етногенезата. Одговорот на тоа кој се живеел во Македонија зависи од периодот: сигурно дека жителите во старото камено време не се истите со оние во античкиот период и од средновековието, а уште помалку со оние од последниве векови и поврзувањето на палеолитските луѓе со денешниве не само што е смешно и нарцисоидно (ние сме стари, односно најстари) туку е и опасно, зашто води кон фашизоидно однесување.


Нема наука кога има “интелектуална проституција”--Еден Македонец 04:15, 24 март 2010 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано. Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 23:49, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

Битолският надпис[уреди извор]

Драги братя македонци, няма как вашите "историчари" да обяснят битолският надпис, тази статия представлява кражба на история и грубо изопачаване на историческите факти.

С. Заимов

Новата уредувачка војна[уреди извор]

Знаеме дека научните извори од Британија се повикуваат на бугарски историчари и сите вие мислите кој знае колку се неутрални тие. Низ цитатите од Оксфорд и Кембриџ има еден куп бугарски или про-бугарски извори. Тоа е цената која Македонија ја плаќа за задоцнетото оформување на своја држава. Нејсе. Неутрализиран е текстот и молам за мир. Инаку ќе се преземат соодветни мерки, особено за Џинги зошто има долга историја на спорно уредување и конфликти. „С поздрави“.--Никола Стоіаноски 21:37, 14 јули 2014 (CEST)

Из цитатите од Оксфорд и Кембриџ има извори. Првични, вторични и третични. Има и логични изводи и разсужденија прифатени во текстот на база на изворите. Това е. Jingiby (разговор) 10:22, 15 јули 2014 (CEST)

„Принцип на самоопределение“ по нашенски[уреди извор]

„Идеолошки, Самуиловото царство било поврзано за старото Бугарско царство, затоа и самите негови творци (Самуил и неговите наследници б.н) и Византија го нарекувале бугарско.“???

Нали денешна Македониiа е „македонска“ по принципа за самоопределеност? Зошто обаќе истиот не се спазва и в овоi случаi?

Не съществува[уреди извор]

Цялата стария е Нонсен, такова царство не съществува. Авторите си измислят история. Цар Самуил е бил Български цар и цар на Първата Българска държава, всяко отклонение от това е измислица. --Ivonti10 (разговор) 00:53, 3 август 2014 (CEST)