Разговор:Самоилово царство/Архива 1

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Архива Оваа страница е архива. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Упатете ги вашите коментари на сегашната разговорна страница.

Самуилова Бугарија[уреди извор]

Драги ми македонски историци... зашо ли няма превод на статията "Самоилово Царство" на нито един език....? Много просто това си България. Самуилово царство просто няма. Това е плод на болните ви мозъци и комплексите ви. А погледнете на колко езика има превод на Цар Самоил и като какъв вожд го превеждат. Престанете да крадете от исторята на саседните ви държави. "Веднага след смърта на император Йоан(976)българите въстанали и били определени да ги управляват четиримата братя: Давид,Мойсей,Арон и Самуил,синове на един от велмощните комитопули у българите... ...Така Самуил станал самовластен господар на цяла България.Той бил войнствен човек,който НИКОГА не знаел ппокой.Пренесъл мощите на свети Ахил...и ги положил В Преспа,където били неговите дворци"

                       Йоан Скилица,"История"11 век.


Византиските историчари најдобре знаели како се наркува нивниот сосед и најголем враг - Бугарија. Јас не сум тука да правја „бугарска пропаганда„, а заради вистината, којашто е САМО ЕДНА. Поздрав, Елемаг 10:25, 4 Јуни 2006 (UTC)

Далеку од пропаганди. На Википедија треба да бидат застапени сите гледни точки. Boyan 10:42, 4 Јуни 2006 (UTC)
Ако сакаме неутралност тогаш ке збориме за територија, а не држава--Majahm 10:53, 4 Јуни 2006 (UTC)
Апсолутно се согласувам. Boyan 10:54, 4 Јуни 2006 (UTC)
http://forum.abv.bg/index.php?act=Attach&type=post&id=667 fanagoria

"... нарекуват таа територија Бугарија. Ова се прифаќа како континуитет на денешната бугарска држава од страна на бугарските историчари. Македонските историчари, пак, образложуваат дека Византијците тргнувале од името на темите во Византија. Имено, од 972 г. бугарската држава не постои и овој дел од Балканот е поделен на повеќе административни единици - теми, со што територијата на Тракија станува тема Македонија, територијата на денешна Македонија, Црна Гора, Албанија, Србија стануваат тема Бугарија, а територијата на права Бугарија станува тема Паристрион."

Ова горното нема смисал!

  • Прво на прво тука сборим за Самуиловото царство коешто било ДРЖАВА, којашто си имала име (како сите други држави), а не за некаква си териториа.
  • Второ, Самуиловата држава не може да биде континуитет на ДЕНЕШНАТА бугарска држава, тоа е АНАХРОНИЗАМ!!!! Самуиловата држава е постоела пред повеќе от 1000 години! Ова може да е била континуитет на Бугаријата на Симеон и Борис, на Аспарух (макар и паганска),но не и на Третата Бугарска држава (сегашната). Разбрахте ме нали?
  • Третата безсмислица и анахронизам е дека викате што Византијците ја нарекли Бугарија по името на темата Бугарија, која што била на истата териториа. Ова тема Бугарија се појавила СЛЕД като ја превзели Бугарија през 1018 година, и темата се викала Бугарија по името на државата Бугарија, а не обратното! Поправете ме ако греша!

Дајте да го исправим овој текст дека ќе ни се смеат љуѓето. Ајде поздрави на сите, Елемаг 22:51, 4 Јуни 2006 (UTC)

Морам да додадам тука и четврто: Не е сигурно дека се викала Бугарија. Според некои извори, името било Славинија и дека на островот Св. Ахил се наоѓаат податоци кои укажуваат на името на средновековното царство.
Сепак, би сакал да го слушнам и мислењето на Majahm или FlavrSavr, или некој друг кој повеќе го знае тој дел од историјата. Boyan 10:07, 5 Јуни 2006 (UTC)
Ова дето Самуиловата држава се викала Славинија е ТЕОРИЈА, којашто ја има само во Југославија. Овој свет ја нарекува Самуиловата држава Бугарија, само вие викате дека била Славинија. Сепак Википедија не е место за ОРИГИНАЛНИ изследванија, сам знаеш најдобре. Треба да се пише дека повекето извори тврдат што Самуил бил цар на Бугарија (во целата хроника на Скилица за Бугари и Бугарија, папата дал на Самуил БУГАРСКА круна, и тн.), а после може да се додаде дека српските и македонските историчари мислат што тој управувал Славинија(којашто после станала ЈУГО-славинија). Поздрав, Елемаг 12:43, 5 Јуни 2006 (UTC)
  • Но што е тоа важно кога сите знаеме зошто ја добил круната како Цар на Бугарија - бидејќи папата давал само круни на дотогаш (од Ватикан) признаени држави. Бидејќи Бугарија била таков дел од неговото царство кој бил признаен, тој ја добил круната на име Бугарија, е не нешто друго. Тоа нешто друго уште било премногу ново за Ватикан за да биде признаено толку скоро. Тоа било нормално во тоа време. Имено, тоа не кажува ништо друго нити за самиот него, нити за неговото царство. --Б. Јанкулоскиразговор 12:56, 5 Јуни 2006 (UTC)


1. Венецијанскиот дипломат Јован Ѓакон, во Венецијанска хроника каде што е опфатен периодот од 980 - 1008 год., во описот за решението на венецијанскиот дужд Петар Урс (980-1009) да го испрати на заточение својот син во Византија, соопштува:"По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара (Стара Загора) избегал најпрво во Славинија, а потоа отишол во Италија." (ЛИБИ, 7. 2. стр. 348). Од тука е јасно е дека Јован Ѓакон ја нарекол новата македонска држава, со името Славинија, а не Бугарија!
2. Па и не може да биде континуитет, баш фино што имало и разумни Бугари во 21 век. Но, во 19 и 20 век големобугарските апетити за македонската територија мораа нешто да измислат па Бугарија да полога право на Македонија, односно ја фалсификуваа македонската историја и се обидуваа (па некои и сеуште се обидуваат) да престават се што е македонско како бугарско, бугаризација на Македонците итн. На бугарските историчари за средновековна бугарска и византиска историја кристално им е јасно дека Самоил и бугарската држава биле непријатели!
3. Византијците ја нарекли оваа територија по името на темата Бугарија. Тракијците ги нарекуваат македонци; македонците, србите, албанците, власите кои живееле во темата Воулгарија ги нарекуваат бугари, бугарите ги нарекуваа мизи или парастрионци. Патем, хроничарите на кои се повикуваме меѓудругото не биле современици на настаните.
п.с. Како ке ја нарекуваат нашава Македонија некои идни историчари, Република Македонија, ФИРОМ, БЈРМ или само Македонија? Дали тие ке имаат право да не нарекуваат со некое друго име освен Македонија и Македонци? ВИСТИНАТА Е ЕДНА! --Majahm 13:08, 5 Јуни 2006 (UTC)

Значи Самуил имал бугарска круна, а не бил цар на Бугарија???? ;) Как така??? Ами ја ми кажи тогава зошто Србите коишто били во Самуиловото царство и после кога си направиле своја држава не ја нарекли Бугарија, ами Рашка? Бугарија веќе ја немало, али била официално признаена! Това е штото Србите како и денес са си били Срби затоа. А Самуил бил цар на Бугарија штото и татко му комит на Никола бил на служба при Бугарскиот цар и Самуил си е бил бугарин (макар може и да не е бил од прабугарите). Поздрав, Елемаг 13:09, 5 Јуни 2006 (UTC)

Имал бугарска круна и не бил цар на Бугарија затоа што таа му била дадена така. А тоа за Србите ти се вика национално разбудување. Друго, според тебе, ако јас сега отидам да работам во некоја друга земја која не е Македонија, јас ќе станам дел од таа националност во таа држава? Извини, но ова е смешно. Boyan 14:05, 5 Јуни 2006 (UTC)

Majahm, ти воопште не ме разбра! Самуиловата држава не моюе да биде континуитет(продолжение) на денешната Бугарија штото денешна Бугарија не постоела. Денешните Бугарија и Македонија са континуитет на Самуиловата држава. Разбираш ли? Самуилова држва(970-1018) -> Македонија(1991) + Бугарија(1878/1908).

А за Словинија виж тоа линк: Европа во 1000 год. Славинија треба да е била Хрватска, која што постоела.

Елемаг 13:23, 5 Јуни 2006 (UTC)

Елемаг, тука се поставува едно друго прашање - дали има гласни и јасни докази за тоа дека Самоиловата држава се викала ,,Бугарија"? Инаку, ако тргнуваш од тоа дека Цар Самоил ја земал титулата ,,цар на Бугарите" и по некој шаблон тоа да значи дека неговата држава се викала ,,Бугарија", ми изгледа малку плитко.
Сето ова го повлекува прашањето за етимологијата на името ,,Бугари". Немој да се навредиш, но некои тврдат (а јас го поддржувам тој став) дека тоа име е дадено од страна на Грците (Визнтијците) на сите други народи кои граничеле со Византија (и Грција). Значењето ни е добро познато на сите. Поздрав, Boyan 13:54, 5 Јуни 2006 (UTC)
  • Знам дека сум нов овде, и со ова што ќе почнам можеби нема врска со темава, ама има врска со неутралноста на Википедија. Имено, на бугарската верзија, за областа Голо Брдо се вели: "Голо бърдо е планински район в Източна Албания и западната част на Република Македония, югозападно от град Дебър, населен основно с българи - предимно мюсюлмани и малко християни... Чисто българските и смесените села и махали в Голо бърдо са 27 - 21 в Албания и 6 в Република Македония. Двадесет и едно от тях са на територията на Албания и шест - на територията на Македония...". Дали ова е неутрално? Значи во денешен Дебар има 6 "български" села населени со "българи"!? Јас прв пат слушам за ова. Барем во Р. Македонија има слобода на изразување на етничката припадност, ако имало "Бугари" во Дебар, така ќе се изјаснеле на пописот. Според кои статистики ги пишувате вие статиите на Бугарската Википедија? Според официјални или пропагандистички? Најмалку Бугарите имаат право да зборуваат за тоа дека македонската верзија не била неутрална. Мене воопшто не ми пречи ако има Бугари во Р. Македонија. Ако има тогаш треба да си учат на мајчин бугарски јазик, тоа е нивно право.
  • Што се однесува на Самуиловата Држава, потполно се согласувам со majahm кога вели: Како ке ја нарекуваат нашава Македонија некои идни историчари, Република Македонија, ФИРОМ, БЈРМ или само Македонија? Дали тие ке имаат право да не нарекуваат со некое друго име освен Македонија и Македонци? ВИСТИНАТА Е ЕДНА!. Според г. Елемаг најдобро знаеле соседите на Самуиловата Држава како таа се нарекувала. Значи ние сега треба да ве слушаме вас, нажите соседи како да се нарекуваме ние, нашата држава или јазик. Ако ве слушавме вас, нашите соседи, сега не ќе знаевме што сме, дали Срби или Бугари или Грци... дали сме "Јужна Србија", "Западна Б'лгарија" или "Скопија". За жал историјата ја пишуваат победниците. Македонците во минатото многу често биле губитници па други им ја пишувале нивната историја. Но, за среќа, денеска е поинаку. Еднаш засекогаш мора да се помирите со фактот дека Македонецот бил и ќе биде Македонец без разлика како го нарекувале и го нарекуваат Србите, Бугарите или Грците. Кога говориме за минатото постојано некои потенцираат како другите ја нарекувале Македонија, што тие мислеле за неа и тоа го кажуваат како доказ. Никогаш не гледаат што Македонците мислеле и мислат за себе си и својата држава.
  • Името "Бугарија" на грчки јазик е "Вулгарија" (Voulgaria). Во минатото Грците сите свои соседи ги нарекувале "Вулгари" бидејќи биле под нивно ниво. Како да бидеме сигурни дека ако Самоиловото Царство, Византијците или Грците го нарекувале Bulgaria (Vulgaria) мислеле на Б'лгарија, а не на "Држава на вулгари" Вулгарија. Ова не е навреда туку факт. И Филип II Македонски бил нарекуван Voulgar од страна на Грците. Дали тоа ќе го преведеме денеска како Боулгар т.е. Б'лгар па ќе испадне дека и Филип бил Б'лгарин :) Не мислев да навредам некого, само ги произнесов називите кои се користеле во минатото и нивното значење.
--Amacos 14:33, 5 Јуни 2006 (UTC)

Ама вие сите се пишете много учени па не знаете дека Boulgari и Vulgari не са истото нешто. Ајде да ми кажете как се пишело Бугари на грцки пред 1000 години, как се пише сега и как е звучала буквата В (Бета) на грцки пред 1000 години. Во целата хроника на Скилица пише Boulgares и Boil, кога става дума за Самуил, Крум и тн. Со Boil/Боил нема грешка - става дума за прабугарска аристоркација. Ако сите соседи на Самуил викали на државата и народа му Бугарија и Бугари и тој приел Бугарска круна од папата, и имал кавхан Кракра, и го има натписот на Иван Владислав од кој става јасно дека родот на Самуил бил бугарски, јас не знам што повеќе сакате? Да го изкопаеме Самуил да го питаме дали бил бугарин или не? Елемаг 15:20, 5 Јуни 2006 (UTC)

Е сега и ти претеруваш. Ти се кажува дека уште Филип Македонски го нарекувале Voulgaros, а ти преминуваш на тоа како се читала β тогаш. Општо познато е дека Грците ги сметале за варвари сите соседни народи и им давале погрдни имиња. Boyan 15:26, 5 Јуни 2006 (UTC)

Boyane(много убаво прабугарско име), дај ми го текстот дека пише што Филип бил Voulgares/Boulgares ама на грцки. Сакам да видам како и кога е напишано и тн., кој е авторот и тн. Сепак треба да знаеш што vulgar (barbarian) и vulgos (туѓ) са латински зборови, а не грцки. Елемаг 16:01, 5 Јуни 2006 (UTC)

Сепак, Грците го користеле. И денес во јазиците има многу зборови кои водат потекло од латински, па се користат. Добро знаеме дека Византија е всушност Источно Римско Царство. Во западното се зборувало на латински. Така дошло до влијание. Текстот на грчи сега за сега не сум во состојба да го најдам. Знаеш, најточен одговор за тоа кој што бил даваат генетските анализи. Boyan 16:20, 5 Јуни 2006 (UTC)

Значи Бојане, братот на Аспарух Бат Бајан бил крстен на баба ти и дедо ти? :) А баба ти и дедо ти казаха ли ти за злодејаниата на србите след Втората Балканска Војна и са „забравили„ ? Ако имаш оште нешто да ми кажеш, кажувај, јас искам да ја знам истината. Елемаг 16:22, 5 Јуни 2006 (UTC)

Бајан е турски збор и значи богат.
Секако дека ми кажале и за Србите. Исто правеле како и Бугарите. Кога ќе дошле Србите, тие не нарекувале Бугари, а Бугарите, пак, - Срби. Boyan 16:26, 5 Јуни 2006 (UTC)

Бојане чакај малко, Источното Римско царство се отделја од западното во 6 век. Во 4 век преди Хр. не постоело Источно римско царство, а Македонија била превзета од Римлјаните во 2 век пр.Хр.(146 BC). До тогас немало латинско влијание во Грција.Елемаг 16:22, 5 Јуни 2006 (UTC)

А да одиме да ги прашаме? Така би било најдобро. Boyan 16:34, 5 Јуни 2006 (UTC)

Бајан на сите турски јазици значи „дама„ (lady), само на Монголски значи „просперирашт„ (prospering).Елемаг 16:35, 5 Јуни 2006 (UTC)

Значи сега ќе го анализираме името на Бојан :) Ај прво ова. Какво име е Трајан? Македонско или Латинско (Римско) ? Дали императорот Трајан бил Македонец? Името Трајан е типично македонско и доаѓа од зборот трае, трајно... што значи Трајан означува Долгготрајност, долг живот, трајност на поколенијата.... Обично името Трајан им го давале на децата во случаи кога некое од постарите деца умирале, па поради суеверија новороденото дете го крштевале Трајан, за да трае породот. Карактеристично албанско име е Flamur што во превод значи Знаме (малку чудно звучи на македонски, нели?!) Зошто Бојан не би потекнувало од боја или можеби бој (борба), во смисла на Борбен, храбар човек. Ама да не забегуваmе од темата! :) Би сакал да ми одговори Елемаг на тоа што кажав погоре. Каде ги најдовте 6-те "б'лгарски" села населени со "Б'лгари" во Дебар, и како таков "неутрален" податок се нашол на Бугарската верзија на Википедија!? --Amacos 16:44, 5 Јуни 2006 (UTC)
Што се однесува за генетското наследство на Македонците, би било пожелно да ги прочитате следниве извештаи направени во странски земји за потеклото и поврзаноста на народите на Балканот и пошироко.
--Amacos 16:50, 5 Јуни 2006 (UTC)

Јас не знам какво обшто може да има император Трајан којшто бил роден во Шпанија през 1 век со денешниот Македонски словенски јазик? Прво на прво, „траја„ значи истото и на бугарски, а пак нали сме бугари, не македонци? Нали не сакаш да кажеш дека Македонците во 1 век зборели словенски јазик??? За бугарите во Дебар, не сум бил там, не знам, нито сум ја пишувал оваа статија. Елемаг 17:01, 5 Јуни 2006 (UTC)

Елемаг, сам си се фати во стапицата. Точно така. Денешното македонско име Трајан нема никаква врска со името на императорот Трајан. Исто како и денешното македонско име Бојан што нема врска со "прабугарското" име Бојан :) Е па бидејќи не си ја пишувал статијата за Дебар, еве сега можеш да помогнеш во име на неутралноста за која се залагаш. Ургирај на бугарската верзија за Голо Брдо да се смени дека во Македонија имало некакви си "б'лгарски" села населени со Бугари. Bydi pozdraven. Az ne gi mrazq Bylgarite, no mrazq kogato te ne me pochituvat men kato Makedonec (ne kato geograficheski poim toko kato narod razlichen ot bylgarskiq). --Amacos 17:35, 5 Јуни 2006 (UTC)

Во ред, ќе ми објасни ли некој што е спорот точно? Што тврди едната, а што другата страна? Патем, мислам дека досега Елемаг немаше некои спорни моменти, и дека главно е добронамерен кон македонската Википедија, така што ќе ги замолам македонските корисници да не избрзуваат со стандардната "ова е бугарска пропаганда" став. Елемаг, ќе те замолам и тебе да го намалиш емоционалниот набој со изјави како "ВИСТИНАТА Е ЕДНА!", Југо-славинија моментот, и анализирање на лични имиња. Поздрав до сите, и дајте оваа дискусија да не продолжи со вообичаеното препукување. --FlavrSavr 18:54, 5 Јуни 2006 (UTC)

Amacos, јас не сам се фанал сам. Казах дека името на император Трајан не може да иде од словено-македонско име. Не сум казал дека денешното име Трајан коешто го има и во Македонија и во Бугарија не иде от името на императора. Трајан е нај-известен с кампанијата си против Даките на север од Дунава и е бил доста попуљарен по наште земи. Знае се дека луѓето често си крштават децата по имињата на велики царе или светци.Елемаг 20:39, 5 Јуни 2006 (UTC)

Не знам колку ме разбра што кажав јас за името Трајан. И покрај тоа што нашите јазици се слични, сепак не секогаш можеме да се разбереме. Во Македонија името Трајан не е воопшто поврзано со името на императорот Трајан туку со зборот трајно, трае. Го објаснив погоре тоа, да не се повторувам. Дали постои поврзаност на името Трајан во Бугарија со императорот Трајан, тоа не знам. Вие си знаете. Мислам дека треба да престанеме со анализи на имињата. Mожеби на друго место, не овде. Поздрав --Amacos 20:56, 5 Јуни 2006 (UTC)

Еве нешто што ми даде еден пријател од англиската Википедија. Текстот е на српски. Кој сака, може да прочита - Држава маћедонских Словена, каде што, ова поглавје е дел од ,,Историјата на Србите". Смешно нели? Boyan 11:26, 6 Јуни 2006 (UTC)

Ее, ама вие пак ништо не разбрахте! Зашто го врати кон предната версиа, бе Бојане? Колко пати треба да ви казвам дека Самуиловата држава не може да биде континуитет на ДЕНЕШНАТА бугарска држава ниту на Македонската, поскоро е обратно- Бугарија и Македонија са континуитет на Самуиловата држава. И пак, тема Бугарија се појавила СЛЕД 1018 година и не може името на Самуиловата држва да иде от неја. Елемаг 12:29, 6 Јуни 2006 (UTC)

Тоа не е проблем за тема Бугарија - напишав дека таа се јавува подоцна. А за континуитетот со денешна Бугарија - сите знаеме кои се тезите на повеќето бугарски историчари на чело со Божидар Димитров - околу 3000 години бугарска континуирана историја. Boyan 12:31, 6 Јуни 2006 (UTC)

Въпрос: защо историята на македонските славяни е на СРЪБСКИ?!?!?! 89.215.48.157 20:27, 13 септември 2007 (UTC)

За врските со мапи[уреди извор]

Елемаг, јас незнам што сакаш да постигнеш со тоа што ги ставаш овие врски со некакви мапи каде Самуиловото царство е наречено Бугарија. Тие мапи се сметаат за екстремно порвокативни во Македонија и затоа не им е местото на оваа Википедија. Ова го кажувам не како индивицуален корисник, туку како администратор. --Б. Јанкулоскиразговор 12:49, 6 Јуни 2006 (UTC)

Ами треба да се научите да ги приемате фактите вече. Тия карти/мапи аз не съм ги измислил, нито пък са български. Това е което световната историческа наука мисли по въпроса. Како виждаш едната е от 1911, а другата е модерна. Почти няма разлика между двете. Крайно време е спрете да подбирате матриал който ви е угоден и да лъжете СОБСТВЕНИЯ си народ. Засрамете се!!! Самуиловата држава се е викала България и това не е пропаганда, това е ФАКТ, факт който не искате да приемете. Аз мислех, че интелигентни хора я пишат тази Википедия, но явно съм се излъгал. Ще трябва да почакам още няколко години преди да узреете достатъчно и да можете да преглътнете фактите, които публикувам. Разочарован, Елемаг 13:22, 6 Јуни 2006 (UTC)

Фактите отсекогаш се ,,приемаат" тука. Само изливите на бугарски национализам од страна на некои историчари и луѓе се главната пречка во целата работа. Сите тие одма се удираат за гради - ,,Бугарија" било името на царството!, без притоа да протолкуваат што се случувало околу таа ,,Бугарија". Обично, јас на Википедија не сум имал ,,позитивни" искуства со Бугарите и затоа толку детално ја анализирам секоја реченица и резултатот што би можел да произлезе од неа. Меѓутоа, ми се чини (засега ;-)) дека ти си друг случај.
Друго - Елемаг, не викај дека ,,ние" ги лажеме луѓето, во смисла како да Википедија е само ,,наша". Ова е слободна енциклопедија која може да ја уредува буквално секој. И немој да навредуваш, бидејќи со тоа прекршуваш едно од основните Википедија правила. Поздрав, Boyan 15:19, 6 Јуни 2006 (UTC)
Елемаг. Знаеш ли како викаат: Прво погледни си во својот двор пред да погледнеш во дворот на комшијата! Кој кого лаже? Па бугарската верзија на Википедија е преполна со лаги и пропаганда!!! Вие сте тие кои треба да се свестите и веќе да почнете да ги прифаќате фактите. Во пишувањето на статиите на бугарската Википедија се користите со само на вас познати податоци кога пишувате за некои работи за Македонија и македонскиот народ. Населението во Македонија, во Албанија итн. кое се декларира како Македонци вие го нарекувате "словенско бугарско население". Според кои факти вие го нарекувате така!? Ако има Бугари во Македонија или Албанија, нека се изјаснат на пописот па да видиме колку се. Барем што се однесува за македонија, никој никого не присилува како да се декларира. Но, не може целокупното население кое себе си си се нарекува Mакедонци вие да го нарекувате "словенско бугарско население", а живееме веќе во 21 век. Ова што ти сакаш да го постигнеш е како во изреката: "Му рекло едното магаре на другото: Леле колку ти се големи ушите!" :) --Amacos 15:53, 6 Јуни 2006 (UTC)

Bojane, сега е по-дбре. Поне малко прилича на общоприетото от световната историческа наука(не само бългаската). Благодаря! Все пак не бива да се крият картите/мапите на които пише що Самуиловата държава се казвала България. Мисля, че македонския народ е доста интелигентен (много от най-видните дейци на България в миналото са били от макеоднски призход) и треба да биде оставен САМ да реши кое е верно и кое не. Не мой да прилагате цензура како сами рекохте во 21 век и то во Европа аз бих добавил.

Amacos, ако нещо не ти се нрави на бугарската Уикипедия най-добре ке биде ако сам отидеш и се бориш то да биде изправено (както аз правя). Ке представиш докази и ако са истински българите ще ги приемат, аз гарантирам. Аз съм оправял насилени изказвания и очевидни грешки, когато ги забележа и имам информация по въпроса. Поздрав на всички, Елемаг 16:36, 6 Јуни 2006 (UTC)

Елемаг, прочитај погоре што ти кажа Б. Јанкулоски во врска со линковите на ваквите мапи. Имаш проблем со меморијата? Која ти е целта што упорно ги враќаш и тоа ако не се лажам се вика варваризам. Јас нема да го избришам линкот и ќе оставам тоа да го сторат администраторите. --Majahm 23:32, 9 Јуни 2006 (UTC)

Ако вистината се смета за провокативна кој е крив? Вистината /поткрепена со докази/ или тие што сметаат дека не може да се прикажат сите гледишта? А и да не го признаме ово за вистина, мораме да му дадеме да постои како гледна точка. Ако сакаме да најдеме било каква неутралност не може да бришеме се што некој го провокира. Ова е Википедија. Васил

Страницата е заштитена[уреди извор]

Решете го проблемот преку дискусија, а не преку уредувачка војна. Моето гледиште е дека врската треба да оди. Сајтот не е бугарски, се работи за странски сајт, кој ја одразува гледната точка на и не толку мал број странски историчари. Неутралната гледна точка е запазена во самата статија, нема потреба да го криеме фактот дека постојат странски историчари кои го тврдат тоа. Навистина е жално што средновековната историја се користи за пропаганда од страна на бугарските корисници како "истина", но странските сајтови се странски сајтови. Освен тоа, имајте во предвид дека националните категории не важат во средновековието. Самуил најверојатно бил етнички Ерменец, или Евреин, населението немало никаква национална свест, и неговото царство нема никаква врска со денешните држави што постојат на Балканот. --FlavrSavr 12:18, 10 Јуни 2006 (UTC)

Не разбирам зошто врската да биде избришана. Ако има друга мапа зошто да не биде ставена и таа? На бугарската Википедиja има многу македонистички надворешни врски и тие се бришат само ако тематски немаат место тамо. Истото е и со други Википедиjи.--Иван 12:41, 10 Јуни 2006 (UTC)

Називот на Самуиловото царство нема никаква врска со етничката припадност на населението коешто живеело во него. Ако е така, тогаш и денешните Албанци би требало да бидат Бугари. Тешко и дека постоела некоја јасна национална свест кај населението во тоа време. Нормално е дека една територија или држава мора да име едно име. Јас би го споредил именувањето на самуиловата држава како Бугарија со називот на Југославија - заедничко име за една држава каде живеат повеќе народи со различно јазично (словенско и несловенско, и покрај називот југо-славија) или етничко потекло. Ако некој по некоја случајност ја наречел Самуиловата држава Албанија дали денешните Албанци ќе имаа право да речат дека и денешните Македонци или Бугари се Албанци. Зборувам хипотетички :) --Amacos 13:49, 10 Јуни 2006 (UTC)

Amacos, не станува збор за името (и карактерот) на Самуиловата држава. Има си одредени секции во статиjава за ова. Станува збор за самата карта. Точно е дека картата одразува еден историски став за името (и карактерот) на државата, но може ли затоа да бида забранета како линк во македонската Википедиjа?--Иван 14:54, 10 Јуни 2006 (UTC)

Иван, толерантен сум за многу работи, и забележав дека некои луѓе тоа го злоупотребуваат. Ќе те замолам убаво веќе да не користиш изрази како "македонистички" (врски). Народот се нарекува македонски. Исто како што тебе никој не те нарекува "бугарофил", би те замолил да покажеш минимална почит кон македонскиот народ, и да не го нарекуваш со такви изрази. --FlavrSavr 22:50, 10 Јуни 2006 (UTC)

FlavrSavr, те молам, не се навредуваj. Мислев дека е jасно што значи "македонски" и што значи "македонистички". Едното може да биде и регион и држава и идеологиjа и т.н., другото - само идеологиjа. Македонското jас (и не само jас) го чувствувам како свое, "македонистичкото" - не. Ќе се потрудам да jа намалам употребата на "македонистички", но понекогаш станува збор за точна терминологиjа и не мислам дека во неjа има нешто навредливо.Поздрав,--Иван 11:23, 11 Јуни 2006 (UTC)


ПОЗДРАВ[уреди извор]

Статията изглежда много добре, посочени са основните гледни точки, основните исторически извори, без да се навлиза в излишни пояснения. keep the good work! в дискусията видях една очевадна неточност:

Венецијанскиот дипломат Јован Ѓакон, во Венецијанска хроника каде што е опфатен периодот од 980 - 1008 год., во описот за решението на венецијанскиот дужд Петар Урс (980-1009) да го испрати на заточение својот син во Византија, соопштува:"По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара (Стара Загора) избегал најпрво во Славинија,

Зара е средновековното име на град Задар на далматинското крайбрежие на Хърватия. Ако въпросният Йован е тръгнал на север по най-късия път към венеция, очевидно е минал през Хърватско.

поздрави --83.97.27.95 22:23, 11 Јуни 2006 (UTC)

Именно! И аз това им викам дека стануало дума за Хрватско, а не за Самуиловото царство, даже го имаше Хржастското кралство на картата ама те я избришаха. Елемаг 08:23, 12 Јуни 2006 (UTC)

Ок,јас не сум историчар,и не располгам со толкаво знаење како другите учесници во разговорот,и сознанијата во врска Самуиловата држава и се околу ова ми се од линковите приложени на овој сајт и сеќавањата од часовите по историја од пред 10-тина години.Не знам зошто никој во разговоров не ги погледне работите и од поинаков аспект,на пример да се запрша што се сменило на овие просотори(Балканот) после појавувањето и распадот на Самуиловото Царство.Кои се придобивките,а што загубил народот кој живеел на Балканот(мислам дека тогаш национална свест немало оформено,туку луѓето биле блиски или далечни со некого ако политичката власт,односно нивните водачи биле во добри или лоши врски еден со друг).Мислам дека се смениле некои работи...како прво,Бугарските владетели никогаш не пројавувале некаков интерес за територии кои денес се во Србија или Црна Гора(Рашка,Дукља,Зета...),нити имало некакво мешање меѓу народот(Бугрите) кои живееле околу Преслав со народот да речеме во Рашка,што се случило во времето на Самуил и после тоа.Зошто Самуил ги ослободил последни областите околу Преслав?Зошто востанијата кои се јавиле по падот на Самуиловата држава-се сеќавам на востанијата на Ѓорѓи Војтех и Петар Делјан(мислам околу 1040 год) се рашириле на просторот од Ниш до Солун,мислам дека главна цел на востаниците била да се ослободат територии кои се денеска во Р.Македонија....Се консултирав и со книги од бугарски автори,не најдов дека во периодот од 1018 до 1100год се има појавено отпор против Византија на територија источно од Софија а западно од Преслав(ако грешам исправете ме,реков не сум историчар).Дали ова не зборува дека населението кое живеело на териториите во и околу денешна Р.Македонија се чувствувало дека е различно и има различни интереси од она словенско население да речеме источно од Софија? Мислам дека оспораувањето на македонскиот ентитет(или било чиј) е само по себе глупава работа,и спорови од таков вид отсекогаш му служеле само на некој трет,патрон или покровител на соседните балкански државички. Исто мислам дека заедничко потекло,сличен јазик или фолклор или историја,не може да биде причина некој некому да го оспорува правото на нешто.Ако некој не сака да се чувствува Бугарин или Србин,па макар и неговите родители да се тоа,тоа е негово право,едноставно така му чини.И да е цела македонска историја лага(не викам дека е така,напротив),ако во 1991 година народот се самоопредил за Македонска држава во која ќе живее и ќе се нарекува Македонски народ,тогаш има право на тоа.Па зошто Американците не се Англичани и не останале покорни на Британската круна.Затоа што не сакале,(причините верувам сите ги знаеме овде)иако се Англичани(мислам биле коге се отцепиле).Стварањето на нацијата е процеес кој зависи од економски и политички фактори,од интересот на народот кој живее на одредена територија,како и од надворешните влијанија,посебно на Балканот. ...Највеќе од се ме боли кога некој ќе каже дека Македонската историја е лага.Па зарем не е вистина дека во Р.МАкедонија на пописот може секој слободно да ја изрази сопствената националност,мислам дека тоа не е случај во Бугарија и Грција.Ако има некој овде кој се чувствува како Бугарин или Грк,нека ми одговори зошто. 62.162.231.102 14:26, 12 јуни 2007 (UTC)

Срамота[уреди извор]

Срамота е оној текст за бугарската гледна точка да стои на македонска видикедија кој е чисто националистичка бугарска теза. Дури и македонската википедија успеале бугарите да ја бугаризираат.


Ех, брате македонецо, недей така. Бугарската история, македонската история - по това време е почти една. Националистически тези за какво, като нашите сега разделени народи са били някога съседи и братовчеди почти. Пък, и каква таз агресия...


Че то въобще има ли македонска история?! Доколкото знам всичко е крадено от нашата история. Да не говорим езика как са го съсипали с тия сръбски знаци!

Bravoooo! Eh che hubavo e kazano!!!! Ti ostavi tova ami to im e trudno da unifitsirat vsichkite izmishliotinite v edin ezik, za kakavto pretendirat. To e iasno che vav vsiaka darzhava ima stotici dialekti, no v makedonskia "ezik" sum vijdal edna i sashta duma napisana po pet razlichni nachina, koi kakto svari. I kolkoto po stranno zvuchi tolkova po-dobre i tolkova po-makedonska... Ta cheta si az iz wikipediata i izvednazh popadam na tazi stranitsa. Biah chuval che Samuil i red drugi ot bg istoriata sa pomakedoncheni, no ideia si niamah kolko naglo tova e napraveno. Niama da izlivam dushata si tuk, iskam samo edno da kazha na vardarci. Imate svobodna darzhava sega, zapochnete da si gradite umno istoriata! Sega vi e shansa da vlezete v svetovnata istoria po dostoen nachin a ne kato sharlatani! 74.193.38.237 00:14, 25 јануари 2008 (UTC)

Айде и аз да се включа :))). Значи преди месеци си мислех, че редакторите в мк.У пишат смехории, защото просто непознават историята. Сега мога с увереност да кажа, че знаят, знаят много добре, че нямат нито един македонски герой до Втората световна война, който да се е представял за македнец. Всичките им национални герои са се представяли за българи. Знаят го, но в МК тресе някакъв див местен патриотизъм. Т.е. всеки в Република Македония може и го правят избират си някой човек или събитие и решават, че е македонско. Е сега и Гоце да стане и да каже по македонската телевизия, че е българин и по негово време не е имало нито един етнички македонец в цял свят, Гоце ще бъде обвинен, че се е подал на велокобугарската пропаганда и че не е прав. :))))))) Смешно е, но е факт. Повечето от редакторите от Република Македония, пишат каквото им падне, извори, източници няма такива работи. Еди кой си казал десет пъти писмено в живота си,ч е е българин и нито веднъж, че е какъвто и да било друг. Няма никакво значение, навиват си нещо на пръста и започват едни псувни към всеки който почне да им пуска извори, снимки и прочиее. Просто явно в Република Македония още много хора държат да бъдат резерват на глупоста, абсурда и смеха :)). Абе много хора в РМ си живеят като по сценарии на Костурица - абсурдно :))). --Li4kata 07:28, 25 јануари 2008 (UTC)
А и, не се възмущавайте, те знаят, че имат български корени, но на някой не им утърва това ;) --Li4kata 07:29, 25 јануари 2008 (UTC)
Би сакал да не коментирате за тоа кој колку си ја знае историјата или политиката во светов бидејќи како рамноправен член на Европската унија немате право да не негирате дека сме МАКЕДОНЦИ. Зошто биле убиени толку македонски револуционери од бугарска страна? Оти биле бугари? - Зошто Божидар Димитров пред 1997 година по откривањето на некои натписи рекол дека се фалсификат а подоцна се предомислил? - Зошто Кирил и Методи никогаш не стапнале на бугарска територија; - Зошто Крсте Мисирков говорел за Македонските работи? - Зошто мегу двете светски војни настапува Ванчо Михајлов во Македонија со своите чети и кој точно убивал? и на крај - Зошто на референдумот 1991 година над 90 проценти од населението се согласува да живее во посебна држава наречена Македонија?

За крај сакам да ти кажам само едно: почитувај кого сакаш, биди каков сакаш, живеј каде сакаш но не ми го оспорувај мојот а и нашиот идентитет- МАКЕДОНСКИОТ. Овој разговор никогаш нема да има крај--Астрион 17:08, 25 јануари 2008 (UTC)

E kak da ne komentiram koi znae i koi ne znae istoriata?!?!?! Astrion, slozhi ruka na sarceto si i se opitai da kazhesh che tsar Samuil e makedonec i se e boril sreshtu balgarsko robstvo?!?!?! Nikoi ne osporva darzhavata Mekedonia DNES i vashiot identitet DNES!!! Svetovnata istoria vi se smee v ochite, zashtoto se opitvate da si ushiete dreha otkradnata ot prostora na komshiite, ama drehata e goliama i vi stoi kato dripi! Pozdrav! 74.193.38.237 19:31, 25 јануари 2008 (UTC)

Еве,:) ако ме гледаш во моментов мојата рака е поставена на моето срце и јас ги изговорувам овие зборови: Цар Самуил се бореше против византиското ропство!!! Велиш дека “ Svetovnata istoria vi se smee v ochite...“ а забораваш по се изгледа дека “drehata“ не е произведена во Бугарија туку внатре во Македонија, и таа е сокинета не од Македонците туку од самите бугари, грци, срби и албанци. Светот не се смее на нас затоа што се декларираме како Македонци, светот се смее затоа што Македонците како оделна единица од бугарите и србите не можат никогаш да го сторат тоа единство кое соседните народи го имаат направено многу одамна. Поздрав--Астрион 13:36, 26 јануари 2008 (UTC)
Струмчанец, явно не ме разбираш правилно аз не оспорвам думите на нито един македонец, който казва,ч е е македонец, това е тжое посебно право и яз те уважавам тебе и секой македонец. Има държава Македония има тая държава жители кои се викат също македонци. Тука не се говори дека ти не си македонец, тракиец или илир. Ти си македонец еве ти гхо казваш. Тук говорим, че македонците като македонци са от създаването на днешната Македония, което става повреме на социалистическа Югославия. Говорим затова,ч е от няколко века до създаването на Mакедония, прадедите на днешните македонци са били етнички българи. И ако сега мнозинството во Македония сака да се отдели от бугарски етнос во отделен етнос, нема ниакква проблема, Проблема би имало само ако тръгнем и ние и вие да делим историята, традициите си и езика си. Проблем е щото овой са неща, кои не могат да бидат разделяни и кои няма смисъл да бъдат разделяни. е за това яз винаги сум казвал: ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ! Е за това се опитвам да биде и мк.У обективна, точна и полезна, а не да се проширува тука юголъжи, югоносталгия и хвалебствени слова за група партизани, които са донесли на Македония сигурно толкова нещастие колкото и турците и сърбите до Втората светска война. --Li4kata 16:06, 26 јануари 2008 (UTC)
Вие сте противречност за самите себе. Сега викаш дека има македонски народ (макар бил и „партизански“). Има еден проблем... Македонците секогаш некој друг ги нарекувал Бугари... Еве, дури и нишлиите биле нарекувани Бугари ѕашто биле под црквена власт на Егѕархијата. Брејлсфорд кажува дека во охридско во 1903 името „Бугари“ било непознато за месното население и дека тоа население своето минато (конкретно потеклото на крепостите од самуилово време) не ги сврзувало за „бугарското име“ туку за „своите предци“, иако (како и тој самиот бележи) во тоа време туѓите пропаганди ја растргнувале Македонија. Од друга страна, зашто би била така силна бугарската пропаганда ако навистина имаше Бугари овде, т.е. во цела Македонија. Словенскиот елемент на овие простори е во корен небугарски, што по етногенеза, што по култура... Тој факт е непобитен... А не ги закачај партизаните, веќе втор пат ти се дешава тоа. Тие луѓе бар станале со оружје против туѓата (ваша) окупација и се бореле со дух и срце за слобода. Тие се избореле за вековниот сон на македонскиот народ и, без разлика на идеолошкото убедување, заслужуваат почит. Но таа секако не може да дојде од оние на кои слободата им дојшла од Москва преку маршал Толбухин. --Филип 21:11, 26 јануари 2008 (UTC)
Точно така има македонска нация в процес на формиране, а в нея има в процес на формиране на македонски етнос. Тъй кати не може да се твърди, че един етнос се изгражда за 50 години. Това е факт. А за въпросните партизани пак аз ще ти повторя видхме ги повечето комунистически партизани. Трудно е да се кайа,ч е едни комуничстически партизани се бориле за свободата на Македония, когато комунистическите партизани и в България, и в Македония, и в Гърция, и в Сърбия са се бориле за неща доста по различни от тая свобода, която казваш. А за нишлиите само ке ти кажа, че тоя град векове наред е населяван от българи и сърби. Сега си нямам идея какво е положението там, ,но не мислиш ли,ч е след като е имало нишлии българи е редно те да се наричат българи. Странно защо никой не е наричал сараевци българи. А за въпросния Брејлсфорд без да знам какво е казал, ако те разбирам правилно казва, че жителите на охридско незнаят какво е бугари. :))) Ако действително съществува такова изказване, замисли се тогава кой е написал на български език, без спомен от караджица всички ктитирски надписи по църквите и манастирите в Македония (само тези построени преди 1900г.), странно кой е писал в тея надписи, че еди кой си ктитиор по род българин е дарил еди колко си пари. Странно защо в Македония излизат каменни надписи, в които царе и боляри се самоопределят като българи. Все странности. Но може някой луд великобугарски шовинист преди два, три, и повече века да е минавал и драскал тия гнусни националистически надписи.
Пропагандата!!! Кое е пропаганда това, че българската екзархия отваря български училища за българи или това, че сърби отварят училища за българи. И тъй като може би 90% от големите войводи на ВМОРО са били учители през живота и забележи всички до един учители на екзархията. Какво правим тогава? Значи ли, че Никола Груевски преди дни постави венец на един национален предател на Македония!?. И в крайна сметка, Екзархията е създадена 1870 г., кой е отворил българските училища в Македония преди това. Странно защо в Македония гърците отварят гръцки училища, местното население отваря български училища. Защо никой не отваря македонски учлища, никой не отваря и югославки училища, къде са сръбските училища? Толкова много македонци и един не се взе да кайе ние сме македнци, да си отворим македонако училище. Защо всички преротбеници от преди екзархията се самоопределят като българи, не македонци, не югославяни, не сърби, не руснаци... Все странности.--Li4kata 22:04, 26 јануари 2008 (UTC)


Blagodarim za kletvata Astrion! To za toa i jas zboruvam-vizantiisko, ne bugarsko! Ali nemoi si kini, brate! Kako Li4kata vrevi, nikoi vi ne saka ni zemja, ni narod! Bidete zhivi i zdravi site Makedonci i pozhivuvaite dolgo! Makedonia na makedoncite. Sho sakame u Bugaria e da zhiveme zaedno i so mir. Sakame da doideme do Ohridskoto ezero i vi pokanuvame na Chernoto more da se razladite! Sakame granitsata da ja imame otvoreno i lugeto da sa slobodni. Sakame da pomagiame so sho mozhame i sakame pomok ot vas. Ne sakame nishto da delime! Dosta sa i dushmani na Makedonia! Prijateli treba da imate sega! Bugaria premnogo e sogreshila pred Makedonia - daite ni druga shansa da gledate deka sme porazlichni i podobri, deka ne i go mislame loshoto na Makedonia, i sakame da e uspeshna i samostoina, gorda evropska drzhava! Pozdrav! --74.193.38.237 18:44, 26 јануари 2008 (UTC)

Прво да образложам на Li4kata... Зошто секогаш сметате дека Македонците се плод на Југославија односно србокомунистите како што ги нарекувате. Дали една историја може да биде променета во рок од околу 50 години. Сакам со тоа да кажам дека во 1991 година, во Македонија се одржа референдум со кој беше прогласена една нова република на Балканот (признаена прва од Бугарија. Е сега, да не должам многу, доколку овие жители во времето се чуствувале како бугари како било можно за толку мал период од време да се декларираат како македонци? Мојот прадедо(1903-1992) (лека му земја) доколку сме биле некогаш бугари тој би го кажал тоа или на својот син, внук или правнук... Тој заедно со уште илјадници не донесоа “нещастие“ туку напротив најголемата радост за многувековната борба. За да се навратиме на дилемата која ја водиме околу населението во Македонија а поконкретно за Охрид, би сакал да кажам дека баре Лично на мене не ми пречи кој како би се нарекувал во Охрид, Струмица или Скопје туку би ми пречело некој да ми го успорува мојот идентитет.

За текстовите кои ги пишува по црквите, манастирите и слично повторно(можеби изненадувачки за вас :) ) не се согласувам, бидејќи не можеш да говориш за јазик кој не постоел (се однесува за бугарскиот или македонскиот) туку тоа е старословенски јазик кој што се употребува не само низ Бугарија и Македонија туку и во Србија, Грција и Албанија. Понатаму... За денешните “политичари“, ТЕ МОЛАМ немој да отвараш некоја тематика бидејќи тие не се борат ниту за Македонија, ниту за Бугарија ниту... А од друга страна тоа нема врска со поклонувањето, бидејќи и јас како Македонец многу пати во Софија сум се “поклонувал“ и восхитувал на разни споменици од историската култура на Бугарија. За училиштата не е точно дека немало српски или грчки училишта. Имало но тие се биле во помал број. На 74.193.38.237 (би било убаво да се потпишуваш) би му кажал само едно: Никогаш македонците и бугарите нема да живеат убаво (како англичаните и французите, шпанците и португалците...) и покрај приоритетот на Македонија кон заедничка Европа (вие, како поголеми “браќа“ ќе не чекате:) ).Поздрав--Астрион 22:56, 26 јануари 2008 (UTC)

Zdravei Astrion.. Parvo ne znam kakvo imash v predvid s "Никогаш македонците и бугарите нема да живеат убаво (како англичаните и французите, шпанците и португалците...)" - te spored teb ubavo li zhiveiat ili ne? Vtoro, priatelstvo na sila ne se pravi. Kato ne iskate da jiveem ubavo taka da bade. Badete pozdraveni! Treto, struva mi se che tova e tvoe lichno mnenie i na grupata makedonci, koito sa emocionalno i manaiakalno vpregnati da dokajat che vashiat narod ima pravo da jivee okolo Vardar i Ohrid...Loshoto e che edinstvenite koito ne go znaiat ste vie... Chetvarto, 5 pari ne davam kakvo shte kajete za Alexander Veliki, Samuil, ili koito i da bilo. Tova ne promenia nishto.. Istoriata se pishe s fakti, a ne s mechti i zhelania, kolkoto i strastni da sa te.. Petoto e nai hubavoto, zashtoto moeto semeistvo a i makedoncite ot Vardrasko koito sum sreshtnal dosega mi pokazvat tochno obratnoto otnoshenie na tova koeto ti imash... I znaesh li, zaradi tiah tolkova vi obicham vas makedonskite makedonci ot Makedonia.. Shesto, zashto iskash da se podpisvam? Za da razberesh ot koi sum-dobrite ili loshite? Da me slojish v kalap? Da si izgradish predrasadak? Dali sum bulgarin ili makedonec? Well, I am niether one... Sedum, izvini ako nekade neshto sum te obidil, to e bilo sluchaino.. Bidi pozdraven i nemoj tolku sedi pred komputaro, ke si gi razvalish ochite ;P --74.193.38.237 09:22, 27 јануари 2008 (UTC)


Личката, месното население во македонија сакало училишта на народен јазик, а не на бугарски. Бугарскиот јазик е доволно далечен од народните говори на простите селани за да го сметаат за туѓ! Така било, така е и денес: бугарскиот јазик е странски за Македонците. Зарем искрено да се самоопределуваа сите Македонци како Бугари ќе имаше потреба од вашите училишта во кои нашите предци ги учевте дека треба да се лојални на држава која за нив била само мислена именка? Зарем ако толку беше вкоренет тој искрен бугарски дух во македонските Словени ќе се дрзнеа Србите, па дури и Грците да отвараат нивни училишта за да преку своите пропаганди го однародат тој Бугарин? Не ли прочита погоре: селаните од охридските села (тоа се истите тие коренити балгари) на почетокот на 20 век не ни биле свесни за некое си (свое) бугарско име! За нив Самоил не бил „един от балгарските царе“, туку бил само „славен наш претеча“. И тука пропаѓа сето ваше отекување... Дури ни вие самите, кои денеска се нарекувате (и сте) Бугари, не сте свесни дека вистинската бугарска етничка територија е меѓу Дунав и Стара Планина, безмалку даааалеку од Македонија. Затоа дури и во најзападните краишта на Бугарија има легенди и преданија за српски јунаци како Марко Крале, па дури на среде Софија ги чувате коските на Урош II српски крал чии раце се натопени со бугарска крв. Вие имате проблем со историјата и фактите од едноставна причина што размислувате еднонасочно... Доволно е човек да ги прочита говорите на Димитар Благоев на оваа тема, говори во вашиот Парламент, па на човека да му стане јасно дека вие на знаете ни што со себе, ни што сакате... Дури и некои од вашите најголеми националисти како Шопов и Славејков се колебаат во мислата дека Македонија е непобитно бугарска. Самиот ви егзарх бара Егзархијата да се восредоточи на консолидација на бугарскиот народ, а не да отвара некакви си училишта по Македонија... Сето тоа вам ви е познато, но како вистински балканци терате инат до крај... Епа што да ви правам!

Од друга страна ќе ти го кажам ова: вие Бугарите не знаете ништо, а ниту го разбирате југословенството како локален панславизам. Последниот Бугарин кој го разбираше е Георги Димитров. Затоа само тресете кога зборувате за него (југословенството). Вие никогаш нема да разберете што значи некој народ да се развива, да живее и твори слободно во рамките на една Федерација на рамноправни народи. Никогаш нема да бидете во состојба ниту одблиску да почувствувате зашто најголемиот дел од Македонците (а, си давам слобода да кажам) и останатите југословенски народи не го сметаат Тито за тиранин, туку напротив за позитивна личност која многу допринела за нивниот развој и благосостојба. Затоа не споменувај такви работи... Тоа што комунизмот кај вас бил трагичен, ни малку не ги засега вашите соседи, вклучително и нас. Овде завршувам со секаков муабет на оваа тема... Отсега натаму само ќе се грижам да отстранам некаков вандализам или пропаганда, секако доколку такво нешто се појави. Се надевам дека нема... Поздрав! --Филип 02:36, 27 јануари 2008 (UTC)

Одговор за 74.193.38.237!!!

“Никогаш македонците и бугарите нема да живеат убаво...“ тоа го имам впредвид самата историја односно докажувањата кој бил македонец или бугарин или... Имам многу струдентски пријатели од Бугарија кој ги почитувам и денеска сеуште си живеам, само што на “Тема-историја“ никогаш не сакаме да муаветиме бидејќи “няма смисъл“ нашето тинејџерско пријателство да го растуриме. Значи во поглед кон минатото НИЕ никогаш нема да се сложиме( поради многу фактори), а во поглед на пријателството секогаш бидејќи имаме(за жал или не) “заедничко поврзано или не минато“. Второ, за пријателството, тоа не може да го изградиме јас или ти, или неколку група на граѓани туку за едно “општество“ да опстане потребно е залагање на властите како на Бугарија така и на Македонија(барем до сега тоа не се случува). Трет одговор, сакам да кажам дека за целата моментална состојба за тоа кој како живее или дали има право да живее во Македонија треба да одлучиме НИЕ македонците (или граѓаните на Македонија ако сакаш ги кажи). Четврто, доколку 5 пари не даваш кој што рекол, те молам не спори тогаш кој што напишал(тоа значи дека нешто ти пречи кој што напишал). Пето, дали твоето семејство кажува дека си бугарин или не, тоа е нимно право како што моето семејство кажува дека никогаш Македонците не биле бугари. А за сакањето, чест ми е и фала Ти многу што сепак некој има што не сака или почитува(без разлика дали ме сметаш за македонец или граѓанин на Македонија). За потписот, сакам да ти напишам дека нема лоши или добри на “бојното поле“, туку има само “херои“ и “неуспешни војници“. Сакам само да се потпишуваш бидејќи на мене лично не ме занима ти дали си македонец со бугарски идеи или бугарин со потекло од Македонија или слично. Седмо, и да си ме “обидел“ некаде, тоа е твое право, а мое е јас да ти напишам нешто кое ти или би го прифатил или не. И на крај сакам да ти кажам каде сум се “навредил“. Тоа за очите не ти беше најдобро бидејќи мојот диоптер на очилата ми е 4.5 за далеку :))))))))) и можеби стварно треба да те послушам малку да се одморам од компиутерот. Ајде Биди ми поздравен--Астрион 12:21, 27 јануари 2008 (UTC)

Astrione, brate! Molam te izvini me premnogu! Ni za malko ne me e teknalo oti imash go problemot so ochite! Mislah deka ke kazheh neshto smeshno, to vidi! Ogin da me stope!!! Izvini oshte ednach! Stvarno, 5 pari ne davam za toa koj shto rekol porazlichno ot toa shto go ima napishano vo svetovnata istoria, ali Istoriata kao vakva me interesira, sfakjash me nali? Za toa ti rekov, oti vo Makedonja mozhete sho sakate da si sborite i za Alexander, i za Samuil i Sv. Naum i dr. - toa nishto ne promena. I oti sakam ne samo da dumam a i da ti go pokazha nagledno, odi cheti tia stranici na site jezici shto mozhesh! Na angliski, shpanski, probaj i site slovesnki jazici isto, (to se se fak'a). Lugeto pishuvat so fakti, bez "pristrastja"! Oni ne sa ni za makedonci, ni za bugari, ni za kinezi! Za mojeto semejstvo samo ke ti kazham oti e kako seku drugu makednosko semejstvo - obarkano, izmoreno, i daldisano ot politichari! Za imeto - vikai me Stojan..i ne se podpishuvam oti ne mozham.. Astrione, znam, deka nogu te e muka za tvoiot narod, kako mene! Za toa ke ti daam edno prashanie za domashno! Kazhi mi oti vo 1913 (II Balkanska, koga turcite gi nema veke) godina, bezhancite ot Egejska Makedonja otidoa vo Bugaria, a ne vo Vardarska Mekedonja. Jas ne sporam, a voistina ne znam! Bidi mi pzdraven! Poveke morkovi morash da jadesh ;P --74.193.38.237 22:38, 27 јануари 2008 (UTC)


Към Филип.
Види Филип, ти не си човекот, нито пак аз дето ке кажам има ли македонскиот нещо общо со буграскиот или не. Аз само сакам да ти кажа,ч е науката во цел со малки изключения в района на западните Балкани, дефинира говрите во Македония като български диалет. Яз мислям дека ти си паметно момче и се надевам да сфакяш англиски. По тоа те молам потърси най-обикновени туристически сайтови, несвързани ни со Бугария, ни со Македония, току да кажем британски, американски и т.н. яз тея неща съвсем случайно ги бев чел преди месеци во некаква енциклопедия за знамената во светото. Знаш шо пишеш таму, пишали го британци. Пише дека Македония е населен со славяни които говорят на бугарски диалект (не пишат бугари, ни македонци, казват славяни), пишат дека територията на тая страна е била во властта на грци, бугари, сръби и турци. И най-страннот беше, че пишеш, че во част от Македония жиеат албанци и най-фрапиращото: и ако би трбвал тя да биде разделена требвало да се раздели между българи и албанци. Пишеш също, че АМкедония единственат от бившите юго републики в чието знаме по онова вреем нямало славянското трицветие: бяло, червено синьо. Току имало само червени и според автора англичанин, това червено било превзето от стар бугарски герб. Яз бив те замола да направиш един тур из книжарницете може да се окажя,ч е същата енциклопедия я има и во Србия. Освен това попорочети из разни британски сайтове, къде също се пишува дека македонскиот е западен диалект на буграския език и дека книжевниот бугарски език се основавал на източните бугарски диалекти.
Яз ако требва да наричам Петко Славейков националист требва дваж повеке да наричам Джинот бугарски националист, потоа що он е по-страшен националист во действията и пишането си от Славейков поне два пъти. Мегю другото родот на Славейков се преместил во Трявна от Македония, мислам дека беше Битолско. Чети и ке видиш сам.
Местното население во Охридско викало дека Самуил бил техен юнак и не споменавал нищо,ч е бил бугарски юнак!!! Е ово не можам да го разберам, како да го вика местното население Самуил?!! Тия са бугари он е бугарски цар, велили дека бил „славен наш претеча“ е како да му викат? Кой е знаел дека след деситилетия во Коминтерна ке се вземе решение да се създаде македонска држава и народ.
Крали Марко и костите на крал Урош. За разлика от Македония и донякъде во Србия тука во Бугария никой никога не е казвал, че Крали Марко не е сърбин по произход, както и никой не е отхрърлял това че е костите са си на УРош II.--Li4kata 13:07, 27 јануари 2008 (UTC)
:Стојане, мило ми е што се запознавме, јас сум Александар од Струмица (ако сакаш напиши и ти од каде си), и за очите не е проблем бидејќи јас сум си крив(поради компиутерот најмногу). Во врска со историјата стварно сум многу заинтересиран, најмногу ме привлекува Балканот како историја како и религиозната историја и можам да заклучам дека една историја е пишувана на различни начини без разлика на тоа кој бил во право. На пример, незнам колку си запознат со книгата на Ханс Лотар Штепан (германец) “Македонскиот јазол“ кој балканската историја ја опишува на многу поразличен начин и од бугарска и од македонска гледна точка. Исто така сум читаЛ и многу бугарска литература од која дознав дека работите не се баш “светли“ како што изгледаат за Македонија и македонската гледна точка. Така да различни автори различно толкуваат. Е сега за домашната работа... Сакам да ти кажам дека точно е оти многу народ отишол во Бугарија но дали знаеш дека има многу дојдени и во Македонија. Така и ден денеска во Струмица постои т.н.“егејско маало“ која е создадена по населувањето на македонците(или бугарите ако сакаш) по втората балканска војна и тие денеска како такви се декларираат дека се македонци. Повеќе од нив се по потекло од Кукуш и Солун со околијата. Лично имам роднини(по страната на мајка ми) кои се по потекло од Моравци (Кукушко). Е сега овде постои една друга работа. Дел од овие мои роднини(инаку активни членови на автономистичка ВМРО)се прогонети од страна на тогашната српска власт и тие немајки каде да одат, пребегуваат прво во Петрич, а потоа немајки работа во Софија каде и ден денес живеат заедно со своето поколение. Исто така дел од нив се населуваат во Пловдив каде исто така денес живеат. Е сега зошто ти го пишувам тоа...??? Бидејќи оние кои се во Софија(моите роднини) се декларираат како македонци а оние кои се во Пловдев велат дека македонци никогаш не постоеле... Значи сакам да кажам дека од едно семејство произлегуваат две различни националности а камо ли пак од една цела нација... Ајде сега мое прашање: Зошто, според тебе референдумот во Македонија е толку успешен???

и за морковите морам да ти кажам дека си во право но треба и многу риба. Ако станеме поблиски пријатели на лето ќе одиме за Охрид(ако сакаш) на пастрмка...Поздрав--Астрион 15:45, 28 јануари 2008 (UTC)


Zdravei Alexandre! Eh che hubavo ime! Ami i na men mi e priatno da se zapoznaem! Sega po vaprosa za bejancite - az sum 100% siguren "дека има многу дојдени и во Македонија", no tova e napalno normalno ot gledna tochka na makedonistkata idea, neli? Vaprosa, obache e zashto ogromen broi (povecheto avtori govoriat za 200-250 hiliadi), po-golemia broi hora begat v Bulgaria, a ne v Makedonia? Ne e li po-logichno tezi hora da izbiagat v novoosvobodena Makedonia,tehnata tatkovina, kadeto zhivee makedonsko naselenie - ne bulgari, grci ili serbi? Drugo, koeto sakam da ti kazha e MNOGO mi haresa kato kazhesh "од едно семејство произлегуваат две различни националности а камо ли пак од една цела нација...". Alexandre! Ne znam kako da go kazham, zatova shte go napisha s golemi bukvi! BULGARITE NE OSPORVAT (ili pone az) SASHTESTVUVANETO NA MAKEDONSKA NATSIA I MAKEDONSKI EZIK DNES. Tova e realnost! Kolkoto i da se razbirame kato govorim, vse pak makedonskiat jezik e dosta samostoen na fona na ostanalite govori - toi e moderen ezik, koito se obagatiava i varvi po otdelen sobstven pat, toi ima svoi rechnik i specifichno zvuchenie, a onia bulgarite koito sa kato kone s kapaci i otrichat tova, shte si ostanat slepi i gluhi. Istoto e i s natsiata! Bulgarite triabva nai-nakraia da razberat, che makedonec ne e ravno na bulgarin!! Triabva da razberat che horata koito zhiveat v Makedonia sa bratia, no Makedonia NE E bulgarska, i Bulgaria NIAMA da si vzeme Makedonia!!(mezhdu drugoto, naistina mislia che povecheto bulgari go osuznavat tova). Alexandre, ne znam za kov referndum govorish, no ako e za toia ot predi 15 godini, smetam che ti otgovorih zashto e tolku uspeshen po-gore! Zashtoto v Makedonia, zhiveat makedonci - NE BULGARI, NE SRBI, NE GRCI! Vidi, kraino vreme e horata na balkanite da razberat che 19 vek - vek na renesans v kulturata i vazrazhdane na nacionalno samosaznanie - otdavna e daleche! Horata sa dobri ili loshi, pametni ili glupi ne zashtoto sa bulagri ili makedonci, serbi ili rumanci! Sega horata se boriat za drugi neshta - po-dobra rabota, poveche pari, po-dobro kachestvo na zhivot! Jivota stana nash vo 19vek, sega iskame da go napravim po-dobar jivot, da moje nashite deca da rastat i da jiveat dobre, da mogat da odat ot Monako do Ohrid za otmora, i ot Skopje do Solun za kafe! Mene mi e milo da se nadevam deka vtoriot ezik na kirilica vo EU ke bide MAKEDONSKIOT! Sega za domashno: kazhi mi zashto Sv. Naum izgradil shkola vo Preslav? I samo pastrmka li? Ami bira? ;P --74.193.38.237 05:09, 31 јануари 2008 (UTC)

Здраво одново. Ајде сега пак политика:)))... “novoosvobodena Makedonia“ сметаш на онаа по 1913 година?? Македонија се доделува на тогашното кралство на СХС. Според пренесувањата на историјата од колено на колено сегашните наши баби и дедовци ни кажуваат дека во тоа време (пред втора светска војна) режимот бил повеќе од лош. Наши активисти биле убивани, малтретирани како и прогонувани. Па затоа и фактот што (ти пишувам за мојот случај) по доаѓањето на моето поколение во Струмица, дел од нив не можат да го истрпаат тој режим на српската милиција (како што се викала тогаш), и затоа немајќи излез за враќање повторно во веќе освоената Егејска Македонија тие се упатуваат во соседна Бугарија (односно прво во Петрич, Софија, Пловдив и на крај Варна), и тоа население можеби и да е повеќе од 250 000.

За целата моментална ситуација во која се наоѓаме не си крив ни ти ниту јас. Кривицата (барем јас) ја барам во во денешните политичари како на Македонија така и на Бугарија.

1,Во Македонија моментално на власт е ВМРО-ДПМНЕ кој води некаква политика на “изострување на односите“ помеѓу двете земји. Тоа е од една страна. А од друга страна ги “ослепуваат“ очите (фала му на Бог, но не и моите) на граѓаните на оваа земја водејќи “пробугарска“ и “просрпска“ политика и тоа во интерес НЕ на македонците туку на самите себе си (доколку сакаш повеќе на оваа тема ќе дискутираме, ама мислам дека разбра што сакам да ти кажам).

2, Бугарија (моментален член на Европската Унија, и според мене со голема националистичка власт) сеуште тврди дека македонци не постојат (тоа е забранто во уставот на ЕУ), и нуди т.н. индиректно пријателство на “българите от Македония“ со издавање на бугарски државјанства (иако македонците ги зимат од економски аспект барем 90%).(доколку сакаш повеќе на оваа тема ќе дискутираме, ама мислам дека разбра што сакам да ти кажам).

Значи, сакам да кажам дека јас на тебе не те мразам, на мене ми е пријатно да имам уште еден пријател од Бугарија, но самата политика која ги водат двете земји од економски аспект придонесуваат до појава на некаква омраза помегу балканците.за се што напиша те подржувам наполно, но тоа сметам дека потребно е уште многу време. Сакам да те прашам дали си го гледал клипчето на youtube американците не знаат каде се наоѓа Франција, каква религија има во Израел и слично... Значи тие не се занимаваат со такви “глупости“. Додека НИЕ знаеме се(и пак за ништо не не бидува:)))) За вториот јазик не верувам бидејќи македонскиот јазик би требало да не постои за повеќе од 50 години(мое мислење).

За Наум Охридски... барем на мене ништо не ми е чудно зошто би отишол во Бугарија и цар Борис му дал пари за да изгради манастир. Тоа не значи дека тој бил бугарин или македонец. Тој бил црковно лице кој сакал да го прошири Делото на Исус Хртистос. тоа е исто да кажам дека Кирил и Методи биле македонци. Не, туку исто како и Климент, Наум, Горазд и.т.н. тие не познавале ниту македонски ниту бугарски идентитет и покрај тоа што (според некои извори) тие никогаш не ни стапнале на бугарска почва. Значи, сакам да кажам дека дали еден жител делувал во една или друга област тој не може децидно да се каже дека е припадник на истата.

П.С. Не знам дали си бугарин од Македонија или од бугарија но Ве почитувам бидејќи си живеете многу друг свет. Во Македонија на пример се знае дека риба со бира не оди а со вино, а додека бев во Бугарија имав случаи кога мои колеги или пријатели пијат кафе со чај, пијат водка со некаква салата...и.т.н. Поздрав, и ќе одиме ќе пиеме БИРА С РИБА:)))--Астрион 19:19, 31 јануари 2008 (UTC)

Ако позволите и аз да се намеся малко в разговора. Струмчанец по думите кои що ти велиш яз виждам определени митологеми и стериотипи които са насадено во тебе. На първо време за национализма в управлението на Бугария. Во целата си история от Освобождението до сега Бугария никогаш не е имала силна националистическа партия, никога не е управлявана от националистическа партия. Аз само за сравнение бих ти дал съседните на Бугария страни Сърбия и Турция, в Сърбия имаме десетилетия управление на една класическа деклараирала се за националистическа партия - да си спомним Пашич, радикалите на хърватина Шешел. Турция, незнам там има ли смисъл да говоря за националистичски партии, когато там там е по-скоро изключение неучастието во управлението на националистическа партия. За Гърция, Румъния, Австрия, Холандия, няма що да говорам.
За моменталните националистически партии во Бугария: И така во Бугария во момента за най-популярни националистически партии се смятат „Атака“ и забележи ВМРО и докато първата е новоизлюпена патия със смесена дясно-лява ориентация (забележи дясно лява ориентация). Во политиката комунизма (мощната социалистическа или социална политика) е единия политически полюс другия полюс е крайния национализъм. По същество обаче тази партия изповядва практически и двете крайности направи си ти сам сметка за какви националисти става дума, практически Атака представляват крайно леви ксенофоби и политически реваншисти. Що се отнася до ВМРО, те са единствената, ако може да се каже „силна“, истинска националистическа партия во Бугария. (Забелижи моля ти се как се казва партията, приликата не е случайна). Та въпросната реална националистическа партия во Бугария е на прага на влизанане во Парламента, така че сам си представи колко е влиянието на национализма во управлението на Бугария. За сравнение виж Сърбия и мястото на Радикалната партия на Николич и Шешел.
Аз бих искал искрено да те помоля да напишеш защото виждам, че си запознат една статия Бугари (поим), примерно. Во тази статия да се напише ясно и точно, че от еди коя си година до еди коя си година под Бугарин не се разбира етнически бугарин, а се разбира еди какво си, така например во Бугария всички си мислим во главе со цялата научна общност, че под бугарин секогаш се е разбирало етнически бугарин. Яз те бих замолил да напишеш со извори там еди кой си човек во 18, 17, 13 век казва, дека бугарин незначи етниччески бугарин. Би трябвало да се обясни също, защо през вековете от времето на Исус до времето на Кръсте Мисирков (който също се многократно нарича себе си бугарин по род) няма засечен во нито един исторически извор жив етнички македонец. Също възниква въпроса защо Император Василий Македонски, наричал себе си Бугароубиец се сражава срещу македонския цар Самуил, който от своя страна през целия си живот се е наричал бугарски цар, бугарин по род и т.н.
Аз ако мога да бида малце нахален бихте замолил също да ми отговориш на въпроса, защо почти всички големи войводи на ВМРО са били шрез живота си учители на Бугарската Екзархия, защо няма нито един, който да е бил гръкомански или сърбомански учител, няма нито един, който да е македонски учител (македонист). Или искаш да кажеш, че сите национални герои от Илинден са глупци, кои що незнаят къде се намират и кои що незнаят какви са по род. Яз во опровержение на това ке ти изтъкна че първите бугарски градове кои що се дигнали по масово по време на Турското робство, за да изгонят гръцките свещенници и да искат бугарски. са Търново и Кукуш, това става преди Освобождението на Бугария. Со тоя факт искам да ти кажа,ч е тия хора не са глупци, а са доста будни и знаят какво правят. Бих те помолил, ако искаш да броим на колко от знамената на въстанниците от Илинден го има бугарското знаме. Молам те също да ми кажеш защо се трие доста настойчиво от статията на Илинденското (странно защо не Илинденско-преображенско) въстание знамето на Охридските въстаници. Ако искаш да броим колко са бугарските политици, учени, сликари, духовници, учители, офицери от армията, писатели (Те молам да пропуснем сите войводи кои що са се декларирали сами бугари, по тоя що тие верно са много). След това предлагам да броим колко са сите македонски, гръчки, сръбски, турски, влашки, албански политици, учени, сликари, духовници, учители, офицери от армията, писатели до Втората светска война, после нема нужда да броиме по тоа що македонските стават най-много.
Требе во цела Македония да се каже веднъж за винаги истината, за да продължи Македония по свой път и Бугария по свой път. Създаването на лъжи и насаждането на омраза бяха нужни на една друга власт в едни други времена, за едни несъвсем чисти цели. Сега сме во 21 век. И е крайно време во Македония да падне информационното ембарго, за да не се оказва, че во 21 век во Европа има един огромен човешки резерват на идеологията на юго-комунизма. --Li4kata 07:54, 1 февруари 2008 (UTC)
Малку погрешно ме разбра за национализмот во Бугарија. јас сакав да кажам дека во Бугарија БМРО и Атака влијаат индиректно врз целиот политички живот во поглед на Македонија. Телевизиите “Скат“, онаа од Пловдив заборавив како се вика), М-САТ, БНТ и БТВ(имаше и уште ама ги заборавив веќе) не само што го пропагираат национализмот туку и се мешаат во внатрешната политика на Македонија9ако сакаш повеќе за објаснување за тоа што сакам да кажам, напиши ми). За национализмот во Србија и турција не би сакал да зборувам бидејќи овие народи си се такви и не можеш да ги промениш преку ноќ. Според мене, не е потребно партиите да ги декларираме како леви или десни бидејќи тоа е во најголема мера за пред народот. те молам ако сакаш да ми го преведиш некако зборот “политически полюс“ тоа политички + ли сметаш...

Е сега за задачата која ми ја даваш... Одма би ти потврдил дека е голема дилемата за тоа кој всушност бил Крсте Мисирков. Според мене тој е бил или македонец или бугарин со понапредни идеи од тогашното население во отоманската империја. Не можеш ти да тврдиш со сигурност дека Мисирков бил бугарин како и јас дека е со сигурност македонец. За Самуил е исто така. Потоа, многу ти е погрешно тврдењето дека сите македонци се ученици на бугарската егзархија. Зошто учеше Мисирков во Одеса, зошто бугарската влада не му одобри пари за дополнително усовршување на своето образование блаблабла. Од сруга страна кажи ми каде учеа Ботев, Раковски... Значи ли тие дека не биле бугари(нљма смисл). Зошто сега во моментот не постојат бугарски учител во Македонија??? Бидејќи македонците си учат на свој народен јазик. тогаш што да учат, турски???? Исто така со не ожеш никогаш да кажеш дека Сандански, Петров, Хаџидимов, Чуповски, Узунов ...биле бугарибугари(недовршено)--Астрион 14:37, 1 февруари 2008 (UTC)