Разговор:Веб прелистувач

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Разговор:Прелистувач)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ал

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • цитирана веб страница наместо cite web, назив на шаблон на македонски јазик.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.
  • март име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.
  • октомври име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 19:01, 1 мај 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

создаден наместо креиран, непотребен интернационализам. опслужувач наместо сервер, англизам. опслужувачите наместо серверите, англизам. Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 22:30, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • наставки наместо екстензии, англицизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 10:12, 10 август 2010 (CEST), управуван од Brest.

Име[уреди извор]

Дали е подобро да се нарекува Интернет пребарувач или Мрежен пребарувач? Ем веб не е македонски збор, ем пребарувач е посоодветен термин.--Никола Стоіаноски 11:34, 8 јуни 2011 (CEST)

Постои разлика помеѓу поимите „пребарување“ и „прелистување“. Во нашиов случај се работи повеќе за прелистување отколку за пребарување. Google е пример за пребарувач низ Интернет кој го користиме со помош на некој од Веб прелистувачите: пример Mozilla, MS Explorer, Opera и сл. Не сум поборник за тоа поимот „Интернет“ да се замени со поимот „Мрежа“, бидејќи кога се кажува „Интернет“ точно се знае на што се мисли, додека „Мрежа“ е премногу општ поим, исто така би требало да разликуваме „Веб“ од „Интернет“ бидејќи „Интернет“ е повеќе од „Веб“ кој е само дел од Интернет најчесто базиран на HTML протоколот.--brest (разговор) 12:16, 8 јуни 2011 (CEST)