Разговор:Меѓународен аеродром Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Аеродром Алескандар Велики[уреди извор]

Зошто името на аеродромот од Александар Велики повторно е префрлено на Аеродром Скопје, кога Алескандар Велики е официјалното име на аеродромот? Skopje airport.jpg


ало?? зошто никој не одговара на прашањево погоре?--Strich 10:05, 30 август 2007 (UTC)

Старото име Аеродром Скопје е сеуште во употреба и општо прифатено од важни меѓународни организации во областа на авиосообраќајот. Новото име е официјално (одлука на Владата на РМ) но сеуште не во употреба во спомнатите меѓународни организации, не е во широка употреба ниту во државата. Пример споредбата на резултатите од google search за Аеродром Скопје, и за Аеродром Александар Велики е во корист на Аеродром Скопје. --brest 10:35, 30 август 2007 (UTC)
Ok, фала.--strich 13:01, 13 октомври 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 06:22, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • SI систем на мерни единици. кг/kg

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:30, 1 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

Меѓународен аеродром Скопје[уреди извор]

Името на аеродромот е променето. Нека ја премести некој страницава со соодветниот наслов, кај мене не дозволува.Macedonicus (разговор) 14:24, 7 февруари 2018 (CET)

Обновено дека е најавена промена на името, сепак ваквата одлука сè уште не е официјално донесена и поради тоа името на оваа статија треба да се води според официјалните извори. Идеологист (разговор) 13:03, 8 февруари 2018 (CET)
Одлуката е официјално донесена и објавена во Службен Весник бр. 29 од 14.02.2018. Macedonicus (разговор) 11:59, 15 февруари 2018 (CET)
Преместено. Поздрав--Никола Стоіаноски 12:13, 15 февруари 2018 (CET)
Би било пожелно некој ако може преку бот да го промени името низ други статии каде што аеродромот е спомнат со старото име „Александар Велики“. Поздрав. Идеологист (разговор) 12:30, 15 февруари 2018 (CET)
Нема потреба. --Никола Стоіаноски 12:54, 15 февруари 2018 (CET)