Разговор:Методија Андонов Ченто

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.


А защо не пишете как после е репресиран от Тито? Владко

Па напиши бе, Влатко! Прочитај го ова и пишувај на МАКЕДОНСКИ!

За Тито и Ченто[уреди извор]

Иако односот на Тито и владеачката гарнитура сигурно не бил пријателски спрема наведените, не сум сигурен колку и каде Тито баш вака ги нарекувал Ченто и Венко Марковски. Би било добро да се посочат извори за ова, или барем конкретен извор за односот Тито спрема овие двајца. Инаку, не би сакал да се добие погрешен впечаток, не сум од оние што имаат големи симпатии спрема конкретната личност на Тито, иако го сметам за значаен. --FlavrSavr 16:02, 10 Jun 2005 (UTC)

Според повеќе лични сведоштва во книги за Ченто и телевизискиот филм за Ченто, Ченто бил многу почитуван од Тито, а бил репресиран од локалните македонски власти и македонски врв, кои биле србомански настроени. - Македонец 19:59, 27 март 2007 (UTC)

цртичката[уреди извор]

треба да има празно место меѓу андонов и цртичката и цртичката и ченто?

ете во сергеј михајлович прокудин-горски нема празно место... освен ова ако е друг случај дека прекар ова

Јас преместив со празно место помеѓу Андонов и Ченто и дури после видов дека имало разговор на таа тема и дека веќе претходно имало спротивно преместување. Еве зошто го направив преместувањето. Ченто е прекарот на Методија Андонов, а не некое презиме од типот Андонов-Ченто. Јас дури сметам дека и во вториот случај треба да има празно место, ама да се концентрираме на она како се фактички работите.
Покрај тоа, веќе имаме статии со празно место, Методија Шаторов - Шарло и Кузман Јосифовски - Питу. Токму нив ги консултирав пред да ја преместам статијата (Zdravko 12:15, 15 декември 2006 (UTC))

не дека ми сметаше, само незнаев како е стандард... са ќе си знам за друкпат :)

Претседатели меѓу Ченто и Глигоров[уреди извор]

Нема некаде список на тие луѓе? Новица 22:08, 25 јули 2007 (UTC)

iwiki[уреди извор]

please, add [[ru:Андонов-Ченто, Методи]] here 195.131.122.198 05:53, 19 март 2008 (UTC)

Korekcii na statijata za Metodija Andonov-Cento[уреди извор]

1. Таткото на МАЧенто бил од Лениште,а мајката била од Плетвар

2. МАЧенто не аргатувал на афион и тутун. Негфовата мајка аргатувала на ниви со афион,а одгледѕвањето тутун било во тоа време во почетна фаза. 3. Илинденските домонстрации се одржани во 1940 година,а не во 1939 година. 4. Во книгата „Мојот татко Методија Андонов-Ченто“ не е изнесено дека Тито многу го почитувал МАЧенто. ако го почитувал,тогаш немало да дозволи да биде осуден. Така полажувал во нивните меѓусебни средби,но од друга страна посташувал спротивно. Тито го примал МАЧенто,како претседател на Македонија,се до дека му бил потребен за создавањ имиџ,односно до изборите и до зацврстување на својата власт и воведување диктатура. потоа не му бил потребен и му било подобро да го нема во власта,за да не мора да го исполни ветувањето дека ќе са залага за обединување на Македонија,кое му го дал на МАЧенто. 5. МАЧенто не е помилувам,туку е пуштен условно,без негова согласност,откако е констатирано дека е болен од рак.

Во ред, ги направив измените. Сепак, подобро би било да се регистрираш (да направиш сметка) и сам да правиш измени. --iNkubusse A? 19:27, 21 јули 2008 (UTC)