Разговор:Мајанска митологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • цитирана книга наместо cite book, назив на шаблон на македонски јазик.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 01:00, 27 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 17:05, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

Правопис: Мајанска?[уреди извор]

Здраво. Многу ми е сомнителен изразот МАЈАНСКА. Мислам дека тој е механички преземен од англискиот јазик и дека на македонски воопшто не постои таков израз. Сум сретнал: цивилизација на Маите, но никако не МАЈАНСКА. Всушност, насекаде низ текстот стои вака. Доколку некој има пристап до македонски речник, може да провери како точно се вика нешто што им припаѓало на Маите. ГП (разговор) 00:01, 8 февруари 2011 (CET)

Веќе Ви е одговорено во разговорот за статијата Мајанска цивилизација, но сепак еве еден пример дека терминот се користи. Нема врска со англиски јазик, тоа е чиста коенцинеција и сплет на околности, поточно самиот збор Маја побарува наставна -нска во англиски и македонски за да не се меша со зборот мај. Да илустрирам: во случајов се разботи за придавки изведени од именки. Имено, Маи како што знаете е множина од Маја и кога ќе се извади придавка (придавка се изведува од еднина) се добива мајанска. Во овој случај не може да се изведе придавка мајска, бидејќи тоа значи нешто друго. И секако, зборот ви е чуден бидејќи не е македонски, туку мајански, нормално е да е чудно. --Никола Стоіаноски 12:18, 8 февруари 2011 (CET)
Добар пример за процесот на образување на придавки е Венецијанска Република каде на англиски, исто така е со иста наставка - Venetian Republic. И повторно, се користи оваа наставка за да се разграничи од Венетите. Поз--Никола Стоіаноски 12:28, 8 февруари 2011 (CET)