Разговор:Марсејски атентат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!

Извори[уреди извор]

Не го посочуваат сите извори како Бугарин... некои извори го посочуваат како Македонец... Википедија не е научна институција па да се оценуваат изворите самоволно, доволно е да се проверливи. Изворите се извори и се користат сите, без разлика дали му одговараат или не на уредникот. Според хрватскиот доктор по науки Хрвоје Матковиќ:

За главен лидер на групата атентатори, Павелиќ го поставил Еуген Дидо Кватерник. Атентатори се подготвувале на Јанка Пуста во Унгарија, отаму со фалсификувани пасоши преку Австрија и Швајцарија стигнале во Франција. Во Швајцарија им се приклучил и Дидо Кватерник во придружба на Македонецот, член на ВМРО (Внатрешна македонска револуционерна организација), наречен Владо-шоферот. Впрочем, ВМРО одржувало добри односи со усташката организација поради заедничката цел - рушење на Југославија. Затоа (ВМРО б.н) испраќала свои членови како инструктори за диверзански акции. И споменатиот Владо-шоферот бил еден од нив изворот може да се подигне тука

Од овој податок може да се заклучи дека Черноземски е Македонец, отука според некој извори тој има бугарско потекло, а не според сите... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 09:10, 1 октомври 2011 (CEST)

Пич, земи се стегни. Стига с тия югославски глупости. Владо Черноземдси, нито е от Македония, нито баща му е от Македония, нито майка му е от там, нито той некога се е опредилил етнически като Македонец. Какво пишат югославските писачи не е от значение. Jingiby (разговор) 09:33, 1 октомври 2011 (CEST)

Југославија не постои 20 години, ниту пак југословенска историографија, книгата е објавена во Република Хрватска во 2002 година...--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 10:56, 1 октомври 2011 (CEST)

Тоj уште има живи роднини во Велинград. Слушаj што кажува неговата унука. Таа го помни. Види на 7:40 мин. Jingiby (разговор) 13:05, 1 октомври 2011 (CEST)

Македонска телевизиjа тврди дека Черноземски е Бугарин по националност од Велинград и крволог за Македонците. Види на: 0:55 мин. 14:30, 1 октомври 2011 (CEST)

Нема сомнение дека тоj е Бугарин. Ке мавна нелепиците за македонско потекло. Очигледно е дека таа верзиjа не е битна. Човекот е од Каменица и никаде во Македониja нема родно место, ни роднини. Не може да е Македонец, ма да нема родно место во Македониja ни роднини, а башта му и маjка му да се од Каменица, Бугариjа, па тоа да е роден таму и да е истоверемено македонец, ама никогаш не се декларирал како таков. Jingiby (разговор) 16:05, 2 октомври 2011 (CEST)

Треба да се почитуваат изворите... Два извора го посочуваат како Македонец, а во други извори се посочува како македонски револуционер... Што се однесува до местото на раѓање, можеби е роден во бегалско македонско семејство кое се населило од Македонија во Каменица, по обединувањето на Бугарија и Источна Румелија, Чепинската котловина била погранична област со Османлиската империја...--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 22:07, 2 октомври 2011 (CEST)

Требува да се почитува вистината. Некои извори можат да го сочат и како Марсовец.

Според акт за раѓање No 74 од 1897 година, на Каменицката општина Величко Димитров Керин е бил роден во селото Каменица на 19 октомври 1897 година бил е именуван е на 26 октомври 1897 година во црквата во селото Каменица (денеска Велинград) и тоа е запишано во црковниот регистар под No 77 од 1897 година. Кум му е бил Трендафил 3латанов. Неговиот татко Димитар Величков Керин бил роден во селото Каменица во 1873 година. Мајка му Риса Христоскова Балтаджиева е од истото село, и била родена во 1875 година, а починала на 30 март 1931 г. Jingiby (разговор) 11:59, 3 октомври 2011 (CEST)

Види Wikipedia:Fringe theories и Википедија:Веродостојни извори. Jingiby (разговор) 09:18, 4 октомври 2011 (CEST)