Разговор:Марко Цепенков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
P literature grey.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Книжевност, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за книжевноста. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим.
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Цепенков - Бугарин?[уреди извор]

Од "Автобиографиjа" на Марко Цепенков:


Смили се ти, о, Господи,

Виделото поврати ми

На моите две мили очи,

Дай ми здравйе, изцели ме,

За да гледам како напре,

Да допишам приказните, :

Приказните и песните,

И многуто друзи сбиркьи,

Що сум сбирал од годинье,

Како що берат пчелите

Мед и восок по горите,

И го носат в кошарите.

Сите да [г]и напечатам,

Вечен спомен да остаам

На мой мил народ бугарскьи,

Да [г]и пей и ми вели:

— Бог да прости деда Марка,

Що [г]и пишал тие неща,

Од нашите предедои

И за сега да се знаи.


Врска


--Boban Krumeski 08:28, 13 септември 2006 (UTC)  "Глигоре, синко Глигоре,
  Глигоре, Бог да те убие,
  що голем срам ни донесе,
  откога ти се посърби:
  Името си го поцърни,
  татка ти ти го засрами,
  майка ти си я поцърни -
  ти се продаде за пари,
  на месец за пет минцои -
  народо да го продаваш,
  на сила да го посърбиш!
  Синко, како не се срамиш
  на старост ти да се сърбиш
  и за маскара да бидиш
  от народо да се делиш?
  Нели сме ние Бугари
  от две иляди години
  се бугарски зборуваме,
  никой сръбски не знаиме
  и сам ти сръбски не знаиш
  каков Сърбин ти ке бидиш?
  Глигоре, синко Глигоре,
  кешке да се потурчеше,
  одощо ти се посърбе
  толку жал не ке ми беше."
Вакви филозофии и научни фантастики само на БГ Вики и на Promacedonia има.-- MacedonianBoy  Oui? 13:26, 18 октомври 2008 (UTC)
Има една убава поговорка на Цепенков "Лоши, арни - сите бугари, наши сме си." --Стан (разговор) 13:55, 18 октомври 2008 (UTC)
Тој „Марко Цепенков“ сигурно некој бугар е да речеме од Сливен на пример :) Кај ја најде да ја видам на БГ Вики или на Promacedonia?-- MacedonianBoy  Oui? 14:29, 18 октомври 2008 (UTC)
Штом е од Ореовец 100% не е бугарин, ништо ,че сам тоj пишува "А пак сéлото Орéоец, от ореи што и́мало и ýште и́мат. Село Пештерица от пештери. Село Дабница от дабье. Село Зáграт от зад градо што е. Село Сéнокос от сено, с. Вѫрбьани от вѫрби, с. Кадино от кадиа или от чат, с. Волкоо от волк. Ете така сите села и места ý нас си носат името на мéстото, даено от нашите дедовци и предéдовци по бугарцкьи. По некои села и места многу ретко се кѫрстени от турците.", ама верувам дека изпаднал во заблуда човекот, сигурно имал предвид "нашите дедовци и прадедовци македонцкьи". --Стан (разговор) 16:03, 18 октомври 2008 (UTC)

Се разбира дека Цепенков е Македонец, а не некаков си Бугарин кој има врска со денешна Бугарија. Бугари - во Бугарија и Татарстан (ми болгари - не Татари, така рекле Татарите). Boyan (разговор) 16:32, 18 октомври 2008 (UTC)

Од дека се разбира? Сам тоj истакнува дека е бугарин по род. Од дека се разбира дека е македонец? --Стан (разговор) 17:55, 18 октомври 2008 (UTC)

Научи да зборуваш македонски прво. Доста со изрази како ,,дека", ,,штјах", ,,бјаха б‘лгари" и сл. Ми се смачи читајќи ги тие бугарски изрази. Навистина го претеравте. Ги преплавивте статиите со бугаризми. Boyan (разговор) 18:00, 18 октомври 2008 (UTC)

Доста веќе[уреди извор]

Престанете со weasel words и слични работи. Бугарските пропагандни памфлети - на друго место. Ќе ја заштитам страницата доколку уште еднаш се вметне ,,својот бугарски род" (weasel word). Boyan (разговор) 17:55, 18 октомври 2008 (UTC)

Молам, да бидете така добра, да прочитате Неутралната гледна точка, да не брипшете доверливеите и проверливи извори, и да не золоупотребувате со правата си на администратор. --Стан (разговор) 18:02, 18 октомври 2008 (UTC)
Исто така ве молам, да читате добро што точно е weasel words. За да бида jасен: Weasel words are words or phrases that seemingly support statements without attributing opinions to verifiable sources. Сум дал извори до проверливи извори во подржка на зборовите. --Стан (разговор) 18:05, 18 октомври 2008 (UTC)

А јас те молам да го прочиташ ова. Boyan (разговор) 18:12, 18 октомври 2008 (UTC)

А дали го чита ти? Надежните и проверливи извори од "прва рака" ли се "Gaming the system"? Цитирам извори од самиот Марко Цепенков, как сам тоj се самоопрепедува неколку пати како бугарин (и прадедовците си и дедовците си бугари) и ова е "Gaming the system"? Цитирам самиот Марко Цепенков, за те тебе неговите зборови се "бугарски памфлети" и "промаганда"? Па зашто тоагава не го напишуваш Марко Цепенков како пропаганден општественик? И накраjов каде се ви изворите за ова што наведувате? Бришете надежни и проверливи извори од прва рака, а не давате други извори? Не е ли ова "Gaming the system"? --Стан (разговор) 18:42, 18 октомври 2008 (UTC)

Дискусиjа за националноста на Марко Цепенков[уреди извор]

Бидеjки администраторот Боjан злоупотби со администраторскиот статус и jа заклучи статиjата во нарушение на правилата на википедиjа, сакам да изложам надежните и проверливи извори за националната припадност на Марко Цепенков. Излезли лично од раката на Марко Цепенков.

 • Сам Марко Цепенков во стиховите кон "Автобиографиjата" си:

... Вечен спомен да остаам, На мой мил народ бугарскьи

— Од "Автобиографиjа" на Марко Цепенков

Ракопис од Марко Цепенков, со маркиано Вечен спомен да остаам, На мой мил народ бугарскьи.

Овде, еднозначно самиот Марко Цепенков, изjавува своjата припадност кон бугарскиот народ.

 • Сам Марко Цепенков изjавува:

... А пак сéлото Орéоец, от ореи што и́мало и ýште и́мат. Село Пештерица от пештери. Село Дабница от дабье. Село Зáграт от зад градо што е. Село Сéнокос от сено, с. Вѫрбьани от вѫрби, с. Кадино от кадиа или от чат, с. Волкоо от волк. Ете така сите села и места ý нас си носат името на мéстото, даено от нашите дедовци и предéдовци по бугарцкьи...

— М. Цѣпенков - Сборникъ за Народни Умотворения, Наука и Книжнина, кн. XIV, 1897, стр. 123

М. Цѣпенков - Сборникъ за Народни Умотворения, Наука и Книжнина, кн. XIV, 1897, стр. 123

Овде, еднозначно самиот Марко Цепенков, изjавува своjата припадност кон бугарскиот народ.

Ако некоj има надежни и проверливи извори за самоопределуването на Марко Цепенков може да ги покаже. --Стан (разговор) 18:37, 18 октомври 2008 (UTC)

Стан и останатите бугари! Кога ќе сфатите дека не вреди да зборувате затоа што секоја изјава од бугар ние македонците ја прифаќаме со резерва. И разбуди се од тој средновековен бугарски птопагандистички сон- македонците не се бугари. Колку вие што сте французи толку ние ќе бидеме бугари. Неподносливи сте веќе со таа одвратна политика.-- MacedonianBoy  Oui? 19:32, 18 октомври 2008 (UTC)
Во моментот дискусиjата е за Марко Цепенков, коjшто нееднаш изтакнувал припадност кон бугарската нациjа. Ова не е политика, туку факт со извор од "прва рака". Jас работам со факти и надежни и доверливи извори, согласно правилата на Википедиjа. Ова не е "резерва", да бришеш факт, подкрепен со извор е против десетки правила на Википедиjа и ова се врши од човек со администраторски права. --Стан (разговор) 19:43, 18 октомври 2008 (UTC)
Во моментот, статиjата е без никакви извори, зашто "администраторот" Бojан ги избриша единствените надежни и проверливи извори. Мислам дека во моментот статиjата е "памфлет", а не зборовите на Цепенков, коишто ги поставив за извор. --Стан (разговор) 19:47, 18 октомври 2008 (UTC)

Marko Kostov Cepenkov or Marko Tsepenkov (Bulgarian: Марко Костов Цепенков, Macedonian: Марко Костов Цепенков) (born in Prilep, Ottoman Empire 1829 - 1920 in Sofia, Bulgaria) was a Bulgarian folklorist from Macedonia.[1][2] He is thought to be Macedonian in the Republic of Macedonia.- првите реченици во англиската статија

Гледате ли дека со вашава бесмислена пропаганда излегуваме смешни пред светот. Ние денес сме Македонци и тоа е завршена работа, никој не може да ни го оспори, ама со вакви фалсификати на историјата испаѓаме смешни и докажуваме работи што не можат да се докажат. Цепенков јасно кажал за себе дека е Бугарин и тоа е тоа. Дај престанете да го браните она што не може да се одбрани, оти повеќе ни оди на штета одошто во корист.

Википедија не е поле за национално убедување[уреди извор]

Ова треба колегите од Бугарија да го разберат конечно. Воопшто не е важно што може да се ископа за националноста на Цепенков, неговите дела се поважни. Поради тоа, молам да се престане со непотребно уредување и намери со скриени цели. --Никола Стоіаноски 23:10, 13 февруари 2011 (CET)

Истото важи и за колегите од Република Македонија. Доцна е веќе да му ги менувате идентитетот на Цепенков. Тој десетици пати сам го ја изјавил, и нема потреба од вандализми, измена на значењето на зборовите на Цепенков, со цел да се истера "етнички Македонец". "Лоши, арни - сите бугари, наши сме си." - како што е напишал Цепенков. --Стан (разговор) 11:27, 14 февруари 2011 (CET)
Никој не се ни труди моментално да ти го избрише бугарскиот став. Тој го ставив, оценив и средив на академско ниво, а не со реченици од типот: во БГ е Бугар, во МК е Македонец. Воопшто не е важно што бил и кој бил, важни се неговите дела, кои како што можеш да видиш се на чист македонски јазик. Позз--Никола Стоіаноски 12:43, 14 февруари 2011 (CET)
"Чистиот македонски јазик" всушност е прилепски дијалект/говор. Тој не е ниту книжевен македонски јазик (бидејќи усвојувањето на правописот било во 1945 година, а Цепенков пишувал со друг правопис), ниту книжевен бугарски, бидејќи книжевниот бугарски е базиран на северно-бугарските дијалекти, а не на југозападните. Целото творештво на Цепенков е на прилепски диалект. Доколку е "чист" види во "Актан Аго - Турските јазични елементи во јазикот на Марко Цепенков". --Стан (разговор) 23:59, 14 февруари 2011 (CET)
Прилепски → Централни дијалекти → Македонски јазик. Во секој случај не е бугарски и тоа да им го објасниш на твоите во Бугарија. И уште ова, ќе те замолам да престанеш да го ставаш тоа демек не сме го знаеле Цепенков пред 1950-те, бидејќи е мизерно и не заслужува за во статија. Барем треба да знаеш што е академски текст. --Никола Стоіаноски 00:02, 15 февруари 2011 (CET)
Прилепски и мариовски → југазападни бугарски дијалекти → Бугарски јазик. Тоа што Цепенков воопшто не е познат пред 1954 година го пишува во книга, финансирана од Министерството за култура на Република Македонија. Ако мислиш дека е мизерно, може да се обратиш во Министерството за култура и та се жалваш како е можно да даваат пари за вакви "мизерни" работи. Јас додавам важни информации од сигурен извор, со цитирање на изворот, како што е во согласност со правилата на Википедија. Ако не ти се допаѓа содржината, може да не го читаш, но не биди вандал и не бриши податоци кои се интересни и важни од аспект на фактологијата. Штом се тврди дека има голем придонес во македонската култура, добро е да се знае од кога неговите работи се предмет објавување и истражување од ваша страна. Поздрав! --Стан (разговор) 08:59, 15 февруари 2011 (CET)
Забележи, исто така, колку намерно бришеш (извор):
 • Кога станува збор дека во Бугарија умрел "заборавен, изнемоштен и во услови на крајна сиромаштија" - тоа не е мизерно
 • Кога станува збор дека во Република Македонија бил речиси непознат пред 1954 година - тоа е мизерно
Википедија на макеоднски јазик не е создадена за да ги брани интересите на Република Македонија , туку да одразува објективно фактите, без разлика дали им се допаѓаат на администраторите, или не. Ова претпоставувам го знаеш. Штом имал голем придонес, мора да се знае од кога е предмет на истражување, за да се процени колку му е голем придонесот.--Стан (разговор) 09:17, 15 февруари 2011 (CET)
Прилепски и мариовски → југазападни бугарски дијалекти → Бугарски јазик. Дали ова е израз на пропаганда и иредентизам? Ова е последен пат што го карактеризираш македонскиот јазик и неговите дијалекти како бугарски. СО ова ја навредуваш целата Викизаедница и следува предупредување пред блок. Човек што долги години е на оваа заедница вакви ниски изјави не смее да си ги дозволи. А за тоа дека не бил познат, може да се направи во друг вид на реченица, како на пример: Делата на Мисирков за прв пат биле објавени во модерна Македонија од тој и тој во таа и таа година. --Никола Стоіаноски 10:53, 15 февруари 2011 (CET)
Не, тоа е категоризација, според бугарската диалектология. (Прилепско-мариовски говор) Јас не сум лингвист и ништо не карактеризирам. Има си професионалци во оваа област, како на пример професор Стојко Стојков (Стойко Стойков - Българска диалектология, София, 2002, Акад. изд. "Проф. Марин Дринов"). Лично мислење во статии на Википедија не изразувам, туку факти, поткрепени си извори. Како добро се гледа од сликата погоре, напишав реченицата според изворот. Како релативно искусен уикипедианец, можеше само да го промениш, но ти избра да го избришеш - дали тоа е конструктивно или деструктивно кон Википедија можеш и сам да си направиш заклучок. Инаку не гледам ништо лошо, да се напише како што го напишал и авторот, а сепак книгата е рецензирана од познати професори од Република Макеоднија. Лично мислење не изразувам, за тоа и никого не навредувам. Ако мислиш трудот на еден од најголемите бугарски лингвисти за "навредувачки" за целата Викизаедница си е твој проблем.
Крајно време е да дознаете дека Википедија на македонски јазик не е национална Википедија на Република Македонија (во согласност со денешната и политика и управување), а филијала на Википедија на македонски јазик и треба да користи општите нејзини правила. --Стан (разговор) 12:33, 15 февруари 2011 (CET)
Блазе им на науката која има најголем лингвист со застарени и националистички тези, да речеме од почетокот на 19 век? Кога ќе ре разбуди БГ Вики од романтичниот сон од првата половина на 19 век и кога ќе почне да ги согледува современите трендови од 21 век, тогаш ќе бидеме на исто ниво. Сега за сега, МК Вики е далеку поприлагодна и понеутрална и повеќе ги следи современите научни трендови од БГ Вики. Да те потстам за статиите Македонија, Македонски јазик, Македонци на БГ Вики? Или сам си знаеш во кој сон сте? Нашата Вики не е во согласност со политиката на РМ и никогаш не била. И повеќе не разговарам за очигледни работи кои светот ги согледал (освен два политички ентитета) и немам намера да го трошам времето со тебе за празни дискусии. Што сакаше е вметнато во статијата и аривидерчи за оваа тема Стан. Не сме тука за докажување, можеш да докажуваш антимакедонски тези во БГ зошто тоа е топ тема таму или на форуми на пример. --Никола Стоіаноски 13:01, 15 февруари 2011 (CET)