Разговор:Македонско востание

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Не знаев дека имало само едно Македонско востание. Моите претци во Охрид учествувале во едно Македонско востание, но не мислам дека тоа било во 1878. Општоприфатен во историографијата во Р. Македонија е називот Кресненско востание. Доколку "Кресненско востание" е пренасочено во "Македонско востание" како обид да се избрише бугарското гледиште, нема смисла - во статијава има многу други антибугарски сугестији.--Антон 15:10, 15 август 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 23:27, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Македонско востание > Кресненско востание[уреди извор]

Предлагам страницата да има примарен назив Кресненско востание бидејќи тоа е далеку покористен термин. --FlavrSavr (разговор) 13:12, 21 декември 2009 (UTC)

Јас се согласувам. Бојан имаш за кажување? 17:20, 21 декември 2009 (UTC)

ако правилникот и уставот на востанието од архивата на Кирил бугарскиот патријарх се фалисификат зошто тој додека бил жив не го кажал тоа туку по смрта негова кога е отворена архивата не се пронајдени тие документи....--Еден Македонец ? (разговор) 20:52, 9 јуни 2010 (CEST)

Другите зачувани документи не говорат за Македонско востание во етничка смисла.... Па самото име на востанието го кажува националниот карактер на востаниците.... Зошто ако востанието е кренато за присоединување на Македонија кон Бугарија не се вика Бугарско востание или Санстефанско востание.... --Еден Македонец ? (разговор) 20:56, 9 јуни 2010 (CEST)

Другите зачувани документи не говорат за Македонско востание во етничка смисла.... а што е ова

Печатот на Македонското (Кресненското) востание

а ова...


6. Секој христијанин, македонец, којшто ќе се покаже противен на востанието и на востаниците, ќе се преследува и кога ќе се фати прилично ќе се накази.