Разговор:Македонски извори за македонскиот идентитет

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Еве овде е книгата "Възпоминания" (Софија 1922) на Исаија Мажовски. Секој може да го види неговиот говор и од чије име е одржан - с. 25-27--Антон 17:06, 27 август 2007 (UTC)

Види братче-Бугарче, не е ништо чудно ако во издаваштвото во Софија, на секое место каде што пишувало Македонци, Македонски да додавале бугаро- и бугарски- однапред, што е повеќе од веројатно. Па така и за 100 години ова што ти го напишав „братче-Бугарче“ од вас бугарите ќе биде карактеризирано како моја изјава за бугарското потекло на Македонците! Абе смешни сте! Ете линкот до тој бугарски пропаганден блог не го бришам, нека читаат луѓе и нека се смеат! Ама во статијата нема да дозволам да пишува бугари!!! - Македонец 17:14, 27 август 2007 (UTC)

Што значи "не е ништо чудно"? Или имаш извор или не? Примерот со Мажовски убедливо е доказ за спротивното - на секое место каде што пишува Бугари, ти додаваш Македонци. Инаку за мене не проблем кога пише Македонци, бидејќи и јас сум Македонец.--Антон 17:21, 27 август 2007 (UTC)
Имам извори во вид на книги тука кај мене, дома, набрзо ќе ги скенирам и ќе ги ставам! Ти и да си Македонец, за жал си бугарофил! Искрено жалам за тебе! - Македонец 17:30, 27 август 2007 (UTC)
Важно е дека јас не жалам. Што се однесува на книгите, овај штос ми е познат - така во Разговор:Крсте Петков Мисирков (Ликвидација) божем имаше книги, а кога требаше да посочиш страници, не стана ништо. Сепак, да кажеме дека имаш извори конкретно за Исаија Мажовски и неговиот говор. Не мислиш ли дека прво требе да ги наведеш, па потоа да мењаш?--Антон 17:59, 27 август 2007 (UTC)

Абе бугар, книги имам колку сакаш, а имам и стари документи, бидејќи сум од тој крај. Ама ете немам баш дозвола да ги скенирам и да ги ставам на интернет! Јас не лажам, туку вие лажете бугарчишта едни! Една работа ме интересира, ШТО САКАШ ДА ПОСТИГНЕШ ШТО СЕКАДЕ ЌЕ НАПИШЕШ БУГАРИ? МИСЛИШ ДЕКА НЕШТО ЌЕ ПРОМЕНИШ КАЈ МЕНЕ? ИЛИ КАЈ ОСТАНАТИТЕ МАКЕДОНЦИ? ДЕКА ЌЕ НЕ ОСВЕСТИШ, ДЕКА СМЕ „БУГАРИ“ И ОДЕДНАШ ГОТОВО, СИТЕ ЌЕ ПОЧНЕМЕ ДА ВИКАМЕ ДЕКА СМЕ „БУГАРИ“? ЏАБЕ ТИ Е БРАТЕ, ЏАБЕ ТИ Е! - Македонец 15:49, 28 август 2007 (UTC)

Очигледно е дека ни ти мене ќе ме "освестиш", ни jас тебе ќе те "освестам". Подобро е да бидеме толерантни и да ја водиме играта по одредените во Википедија правила. Кога ти имаш извор - добро, имаш право, кога јас имам извор - јас сум во право. Се разбира, колку што се може требе да се залагаме за аутентични извори, не за пропаганда. И да не забораваме, дека Википедија не е форум.--Антон 16:48, 28 август 2007 (UTC)

Не, ме интересира што е целта на презентирањето на „аутентични“ (на македонски се вели автентични) извори и докази дека секој македонски просветител, преродбеник, револуционер „се сметал себеси за Бугарин“ и „ги сметал Македонците за Бугари“. Што е целта на сето тоа? Демек ќе не освестите од 50-годишните лаги што ни ги кажувале комунистите, и одеднаш ние сите ќе речеме „па ние сме Бугари, дај да се обединиме со Бугарија и среќно да си живееме“! Тоа го очекувате? Е си се излажал братче, денес никаква ваша пропаганда нема да разубеди Македонец дека не е Македонец туку дека е „Бугарин“, единствено ќе можете да убедите некои поткупливи луѓе за 200-300 евра, кои им требаат од мака. Те молам кажи ми што очекуваш да постигнеш со „презентирањето на аутентичните и вистинските зборови на нашите предци“, одеднаш 1,3 милиони Македонци од Македонија да станат бугари??? Кажи ми, жити се! - Македонец 17:01, 28 август 2007 (UTC)

Немам политичка цел. Биди што сакаш. Сега ме интересира вистината за одредени личности настани, а не дали на некој во РБ или РМ ќе му се бендисува. Признавам дека понекогаш сум револтиран од очигледна пропаганда, но се обидувам да бидам толерантен. Ако можеш, биди и ти.--Антон 17:07, 28 август 2007 (UTC)