Разговор:Македонски Роми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Ромите во Европа се многу по бројни од таа бројка сто ја дадовте Вие[уреди извор]

За Ромите во Европа може да се казе дека се многу по бројни отколку таа бројка сто ја дадовте околу дванаесет (12.000.000)милиони.Има многу луге Роми во Европа сто не се казуваат дека се Роми. Тие Роми јас лицно ги оправдувам сто не се казуваат тоа сто се бидејки и јас зивеам во богатиот Европски континент каде се усте владее потајно дискриминацијата кон Ромите.Таму ако се казат дека се Роми нема да ги примат во сколи ,на работа ,во банки во некои дрзавни институции од јавен карактер па дури и во јавните градски превози.Јас како Ром кога би зивеел таму мозеби од првин би го направил истото, додека не се средувам финансиски односно економски,па от после ке казам и ке доказам дека сум Ром и ке доказам дека мозам и јас да зивеам како Европјаните.Ромите се претставени во светот како питаци,сиромасни,крадци ,циркузанти гатаци и ред други работи кои имаат за цел да го деградираат стандардното зивеенје(ситуираност).Јас лицно во Сведска имав вујко кој работесе во една од најголемите автоиндустрии во светот во ВОЛВО кој само сто отиде таму во сеесеттите години се претстави како ром и замислете сто се слуцува го примиле на работа му дадоа работно место дреар.МУ се цуделе како мозе Ром да биде занаетција.Но во тогасна Југославија секој морасе да оди на уцилисте и да се образува сто знаци дека тој го совладал занаетот многу јако и замислете после малку време му одредија раководно работно место.Со ова сакам да казам дека Ромот било каде да се наога треба даказе дека е Ром и да доказе со својата трудолјубивост дека сите тие лоси атрибути не се вистинити и дека Ромите се најпостените луге во светот.И од таа причина Ромите во Европа не се кажуваат дека се Роми и сто е нај трагично има многу Роми во Европа па да Ви кажам дека и кај нас Во Македонија исто така не се казуваат дека се Роми.Овдека тие кој не сакаат да се казат дека се Роми се казуваат дека се ,,Египјани,,Аскалии,,Јарам агалари,(Турци),,и усте не знам стосе казуваат,,само да не се Роми,,.Вистина е дека Ромите се најдобрите занаетчии,ковачи,грнчари ,потковувачи на конји и други прави занаети кои во моментов не ми текнуваат,плетачи на косови од гранки и други. .А замислете сите тие луге сто ги набројав ги имаат истите особини на Ромите културата начинот на живеенје наликува на Ромскиот.Со оваа проблематика треба да се занимаваат професорите,научницитекој одбрануваат теми во име Ромите во светот.ВИ благодарам што ме сослушавте.И Ве молам да водите ред занас Ромите малку посериозно.79.125.251.56 (разговор) 19:15, 19 февруари 2011 (CET)