Разговор:Красимир Каракачанов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Партиjата на Каракачанов во своjот наслов го носи името македонска. Нема спор, Каракачанов е против македонизмот. А дали е антимакедец, може да се дискутира и одговорот зависи од различните идеолошки ставови.

Бришам: "Овој ултранационалист е познат и по својата дејност меѓу Македонците во Албанија каде преку агитирање и нудење на финансиска и материјална помош го убедува тамошното македонско население да се декларира како бугарско", бидеjќи не беа доставени накакви извори (аргументи).--Иван 13:55, 15 Јуни 2006 (UTC)

Терминот "македонизам" е пропагандистички и значи негирање на Македонците. Тоа го прави "антимакедонец". Кога велам Македонци мислам на етничките Македонци, впрочем други Македонци и не постојат. Сите оние кои не се етнички Македонци но кои денес живеат на делови од етничка Македонија и кои сакаат да се претстават како "Македонци" како назив за географско потекло, сите тие имаат свое етничко потекло (Бугари, Грци итн.) различно од етничките Македонци. Употребата т.е. злоупотребата на името ВМРО од страна на "бугарскиот Шешељ" Каракачанов не значи ништо друго освен да прикаже дека "Македонија е бугарска" т.е. земја населени со Бугари, како што впрочем беше напишано на нивниот транспарент со кој го осквернавија гробот на Јане Сандански. Само посетете ја веб-страницата на неговата партија и се ќе ви стане јасно. Во однос на неговото агитирање низ Албанија, доказ се самите Македонци кои живеат таму. Г. Иван, кога вие, Бугарите, сакате да пишувате на македонски јазик треба да ја користите македонската терминологија, а не бугарската. Во македонскиот јазик не постои термин "македонистко" и сличните на него. Впрочем Македонците никогаш не ни имале можност во историјата да "помакедончат" некого, а камоли да го направиле тоа. Но, за жал, тие често биле посрбувани, побугаризирани, погрчувани низ историјата. Поздрав. --Amacos 15:52, 15 Јуни 2006 (UTC)

Amacos, зошто мислиш дека "не постои термин "македонистко" и сличните на него"? Терминот "македонистички" може да му звучи на некоj пропагандистички, бидеjќи сам мисли пропагандистички, но би било добро да jа намалиме прорагандата и да бараме малце обjeктивност. Во науката овоj термин се користи , за да jа означи една идеологиjа. Терминот се употребува не само во бугарската и странската литература. Еве еден пример од една от страниците за разговор на Википедиjа «Во тоа време на засилена бугарска и грчко црковно-просветна пропаганда во Македониjа се jавува еден нов облик на културно-просветната пропаганда на српската буржоазиjа – македонизмот....” и македонзмот е обид “ да се неутрализираат бугарските и грчките влиjаниjа” (Друговац, Миодраг. Историjа на македонската книжевност ХХ век, Скопje 1990, с. 73)Разговор:Гемиџиите.

Те молам, наведи извори дека Каракачанов им деловар пари на "македонците" во Албаниjа или ќе биде уште поjасно дека вршиш обична пропаганда.

P.S. А дали правилниот термин не е да "македонизират", а не да "помакедончат" :) --Иван 13:05, 16 Јуни 2006 (UTC)

1. Затоа што јас сум етнички Македонец, за разлика од тебе кој си етнички Бугарин, и јас подобро го познавам македонскиот јазик од тебе. Ова е македонска Википедија и тука се користи македонскиот јазик и македонската терминологија, а не терминологијата која се употребува во бугарскиот јазик. Тој термин е навредлив за етничките Македонци и ако и понатаму тврдоглаво продолжиш да го користиш ќе треба да се порасправаш со администраторите на оваа страница.
2. Пропагандистички може да мисли само оној кој напаѓа, негира или сака да присвои туѓи нешта. Македонците се во постојана одбранбена "борба" против вековните пропагатори и прижелкувачи на се што е македонско, Бугарите, Србите, Грците. Македонците не ги негираат ни Бугарите ни Грците ни Србите. Не ги негираат ни нивните нации, ни нивните јазици, традиции и сл. Тие ги прифаќаат нив и ги почитуваат како различни од македонските, но бараат и возвратено почитување.
3. Кога сме кај книгите објавени во Македонија. Не значи дека се што е објавено во Македонија и на македонски јазик треба да биде во полза на Македонците. Во Македонија, покрај Македонци живеат и Албанци, Турци, Срби, мал дел Бугари итн. Твојот омилен политичар, антимакедонецот Каракачанов е осомничен дека е вмешан во инфилтрирањето на бугарски структури во денешна Р. Македонија кои поради одредена материјална или друга корист треба да шират бугаризација меѓу Македонците во РМ.
4. Мислам дека знаеш да читаш. Таму има докази за тоа. Ако мислиш дека треба да аплоадирам жив сведок кој ќе го потврди тоа, за жал се уште ИТ не го достигнала тоа ниво на развој :) Но, ќе ти предложам нешто кое мене ми го предложија како "доказ" нашите колеги од бугарската Википедија кога јас барав доказ за она што го напишале: Појди, прошетај низ Албанија кадешто живее македонско население и прашај ги старите баби кој се идел да им нуди пари, храна, облека и сл. во замена на откажување на нивното етничко потекло. Кога бараш доказ треба и да приложиш доказ дека нешто не е така.
5. Ако мислиш дека ова е местото каде ќе шириш пропаганда се лажеш. Ако мислиш дека македонската википедија ќе биде пишувана според бугарската пропаганда, пак се лажеш. Овде се пишуваат непропагандистички статии. Статиите во кои Македонците се бранат од своите негатори не се пропагандистички. Македонците не негираат никого, а се бранат и ќе се бранат од негаторите на реалноста. Ако тебе успеала да те асимилира бугарската пропаганда, поради одредени материјални или ментални околности, тогаш навистина ми е жал. Не си сам, има многу асимилирани Македонци кои денес се претставуваат како Бугари, Срби, Грци... Но, ако мислиш дека мене или некој друг ќе успееш да асимилираш, биди сигурен дека само си трошиш време. Иако Македонците во Р. Македонија беа под српска окупација, скоро сите останаа доследни на својата етничка и јазична припадност и не подлегнаа на српската асимилација и денеска се горди Македонци. За разлика од нас, многу од Македонците во Р. Бугарија подлегнаа на асимилирачката бугарска политика. Можеби тие не се виновни, можеби Бугарите вршеле поголем притисок за разлика на Србите, но тоа е факт. Кога говориме за бугарската пропаганда, сум видел многу млади деца во Бугарија кои носат маици со натпис "Балгарија на три морета" :) Се сум видел и слушнал, но дека Бугарите во своите територијални аспирации ја прижелкуваат и Албанија, тоа е капак. Ни Србите не се осмелиле да ја прижелкуваат Албанија. Имам многу пријатели Албанци кои не можат да се изначудат до каде отишле бугарските аспирации. --Amacos 21:10, 16 Јуни 2006 (UTC)

Добар пример за пропагандастички говор. Можеби се надеваш да ги добиеш симпатиите на некоj, но се пак се надевам дека енциклопедиjското ќе биде посилно од пропагандно-романтичното.

  1. Познаваj си го македонскиот јазик, но не се обидуваj да ме убедиш дека нешто што постои не постои. Ти кажа дека терминот "македонизам" не постои - ти докажав дека постои и се употребува (барем за овие коjи читаат).
  2. Ако се замислиш, ќе видиш дека од гледна точка на Бугарите (Бугарите во РМ исто) македонизмот ги негира, негира нивното минато, нивниот jазик и така натаму. Прашање на гледна точка.
  3. Ако и Миодраг Друговац (роден србин и македонист по идеи) е дел од "инфилтрирањето на бугарски структури во денешна Р. Македонија", можам само да кажам: Да живее светскиот заговор!!!
  4. Разбрав дека немаш докази дека Каракачанов им нудел пари на Македонците (Бугарите, како што куртиот си мисли) во Албаниjа. Барем имаш докази дека е шетал некогаш из Голо Брдо?
  5. Кога збориме за пропагандата, види jа само реченицата: "Статиите во кои Македонците се бранат од своите негатори не се пропагандистички". Не чувствуваш некаква противречност? Штом се нешто брани, штом се залагаме за некакви идеолошки постулати како твоите и штом мислиме дека по презумпциjа кога го браниме нешто не може никако да бидеме пропагандатори, веќе одамна, драги Аmаcos, сме во блатото на пропагандата. Поздрав, --Иван 18:20, 19 Јуни 2006 (UTC)

Псевдонимот не бил "агент Иван", туку "Иван". И изгледа не бил "шпионски", бидеjќи Каракачанов работел за контрашпионажа, на териториjата на Бугариjа.--Иван 18:28, 19 Јуни 2006 (UTC)

Ех, за жал понекогаш одговарајќи на неенциклопедиски дискусии тешко е да останеш имун и да се правиш светец. Не сум јас светец. Ако некој мисли дека може вечно да си поигрува со Македонецот, се лаже. На сите српски, бугарски и грчки пропаганди еднаш мора да им дојде крај. Ако некој не ви рече доста вие уште повеќе се силите замислувајќи се дека сте повеќе од обични смртници од кои Македонецот ќе чека некакво одобрување за своето битисување. Ова е последен коментар од моја страна упатен до тебе. Ако и во иднина се обидуваш да шириш бугарска пропаганда, а посебно неаргументирано да напаѓаш веќе аргументирани тврдења, знај дека жестоко ќе одговарам без поголеми образложенија. Поздрав, --Amacos 19:37, 19 Јуни 2006 (UTC)
Amacos, знам како ти е... Сум имал слични разговори со ,,упорни" корисници од нашите комшиски земји ;-) Boyan 20:08, 19 Јуни 2006 (UTC)
Битно е да биде кажана вистината без мешање на бугарската, српската или грчката пропаганда. Дали ќе кажеш "антимакедонски" или "негатор на македонскиот народ", тоа е исто. Целта со оваа статија ми беше да го информирам обичниот читател, без премногу филозофирање дека освен српскиот Шешељ постои и еден "бугарски Шешељ" ака Каракачанов. Нема потреба да ја објаснуваме неговата антимакедонска дејност, доволно е да го посетиме сајтот на неговата антимакедонска партија. Поздрав, --Amacos 17:33, 20 Јуни 2006 (UTC)

Мислам дека начинот на работата на Каракачанов е од ваков тип. Инаку, ова се податоци од попис по Првата светска војна. Boyan 08:21, 21 Јуни 2006 (UTC)

Уредувачка војна[уреди извор]

Се јави уредувачка војна за овој лик. Анонимен IP сака да ја стави информацијата дека "Бабата и дедото на Красимир Каракачанов се родум од Прилеп, Македонија." Не знам каква информативна вредност има тоа. Освен тоа, нема никаков извор за тоа. --FlavrSavr 18:09, 15 август 2006 (UTC)

Ова е факт. Нема извори за ОМО-вските глупости во статиjата. Ова, че некоj коj е со корен од Прилеп се смета за бугарин не треба да се крие! Википедиjа е безпристрасна енциклопедjа.

Баба ми е родена во Ајачо, Корзика, а инаку со црногорско потекло. Како тоа ме прави повеќе или помалку Македонец? Красимир Каракачанов е Бугарин. Што е спорно тука? Освен тоа, треба да цитираш извори. --FlavrSavr 18:22, 15 август 2006 (UTC)

Спорно е ова, че е роден во Русе. Македонците никога не са имали претенции кам Русе, но имат претенции кам сите известни бугарски лjуде, родени во Пиринска, Егеjска и Вардарска Македониjа. Красимир Карачанов е един от тех, но за ваше сожеление е жив и може да збори и да отрече лагите. Не можете да си го присвоите зосто се смета за бугарин:) Сеа го обjaвете за античен македонец! Нема да е лошо.

Да повторам: Красимир Каракачанов е Бугарин. Што е спорно тука? И каква врска има ова со последните уредувања? --FlavrSavr 18:37, 15 август 2006 (UTC)

Красимир каракачанов е бугарин со корен од Македониja. Македонски бугарин. Ова треба да го има во статиjата.

Не е македонски Бугарин. Роден е во Русе. Тоа го вели и бугарската Википедија. Можно е да има некакво потекло од Македонија, ама за тоа ќе треба да цитираш извори. --FlavrSavr 18:44, 15 август 2006 (UTC)

Евентуална солуција е доколку сакаш да цитираш извори да најдеш кадешто тој тврди дека е Бугарски Македонец. Неможе во никој случај да е Македонски бугарин затоа што е роден во Бугарија а евентуално да има македонски корен. Тоа нема логика. Е сега на вас бугарчињата таа инверзија ви смета знам, ама ако веќе сакаш да зборуваш за неговите корени, прво цитирај, а во цитатот ЌЕ МОРА ДА СТОИ ДЕКА Е БУГАРСКИ МАКЕДОНЕЦ.

Двоен стандарт. Никола вапцаров казувал ли е некаде дека е македонец, а не бугарин? Не е казувал ама во Македониja си го сакате. По исто причина Красимир Каракакачанов треба да е македонец по ваша логика. Ето - бугарите Ви го даваме доброволно. "Македонецот" Каракачанов отрича македонството зосто ова е коминтерновска измислица:) И казува дека лjудете кои се наричат "македонци" са бугари со измити мозаци от србска и коминтерновска пропаганда. Ова треба да го пише во статиjата:)

Каракачанов си е Бугарин. Точка. Типот е нешто како бугарски Шешељ. Пак точка ;-) Boyan 19:32, 16 август 2006 (UTC)

Boyan e бугарин. Пак точка ;-)

Ставете го и ова во статијата: Вујна му на Каракачанов е од с. Долнодупени, а стрина му била од с. Подмочани. Ако ве интересира за тетка му и балд`ска му, ќе ви кажам. :)

Европската униија[уреди извор]

Не ја разбирам смисмислата на "иако таа се стреми да стане членка на Европската Унија". Што се потенцира со ова и каква врска има со Каракачанов?--Антон 16:41, 25 август 2006 (UTC)

  • Веројатно тој што го напишал тоа сметал дека не е во ред една земја која треба да стане членка на ЕУ да толерира такви жестоки национализми и репресии врз малцинствата. А дека го толерираат него и таквите како него, тоа е несомнено така. --Б. Јанкулоскиразговор 03:47, 26 август 2006 (UTC)
Тие не само што ја „толерираат“, туку ја форсираат силната антимакедонска пропаганда. Со тоа ги лажат Бугарите секојдневно, создаваат омраза меѓу Бугарите и Македонците, и на свое лично задоволство си ги полнат џеповите со пари.

Кои се тие?

Покрај Красимир Каракачанов, во антимакедонскиот поход учествуваат уште Божидар Димитров (советник по историја на историчарот Георги Прванов), Красимир Узунов (сопственик на (дез)информативната агенција „Фокус“. На сиве четворица заедничко им е што биле (а дали не се и сега) агенти на бугарската Државна безбедност! Истите оние кои до вчера беа комунистички агенти (шпиони), сега се „први европејци“! EvLa 06:01, 26 август 2006 (UTC)

Какви са тези македонистки глупоси, всички знаят че македонците са българска етнографска група със своя регионална идентичност (подобно на добруджанци, тракийци, балканджии) а т.н македонска нация е създадена през 1946г. от Югославия, СССР и с мълчаливото съгласие на Народна Република България! Borislavpenkov 16:45, 5 октомври 2016

За влашкото потекло на Каракачанов[уреди извор]

Овој корисник вика дека тој е од влашко потекло. Нема извори па затоа нема да биде вклучено, но не значи и дека треба да биде исклучено. Има ли некакви податоци од какво потекло е?

--√ гитардэмонговори со мной √ 16:34, 2 февруари 2009 (UTC)

Јас не знам за потеклото на ова личност, ама веројатно презимето му е „Каракачанов“ бидејќи е од каракачанско потекло. Во Македонија и на македонски, зборот „Власи“ се употребува за Ароманците (пр. Питу Гули или Хари Костов) не за Каракчаните. На бугарски и грчки, понекогаш Каракачаните се именувани Власи. Бидејќи ова е енцицклопедија по македонски, употребување на категоријата „Власи“ за овој човек е неправилно и нејасно, и да имало извор. Балканец What man, what? 03:32, 3 февруари 2009 (UTC)
Тоа ми беше муабетот дали е Влав Влав, или Каракачан па го именуваат како Влав. Може навистина бил влав. Инаку Каракачаните во Грција ги викаат Саракацани, а Власите си се Влахи, така што не мислам дека ги меша некој, јас прв пат среќавам дека ги смета некој за иста нација. Нема врска, нека остане како што е. --√ гитардэмонговори со мной √ 03:46, 4 февруари 2009 (UTC)

Реченицата...[уреди извор]

Где е смисалот во оваа реченица? Може ли на секи политик по света да пишемо дека го толерирали во сопствената му држава? Дека толирират Жириновски во Русиjа, Ян Слота во Словачка и така натаму? Аjде без тавтологии. Реченица треба да се обрише. Потребител:Bogorm (разговор) 22:17, 28 јануари 2010 (UTC)

What a... can you translate this please?! --Никола Стоіаноски 22:18, 28 јануари 2010 (UTC)
MacedonianBoy, зошто одбиваш да причаш по прашаньето? Зошто си вратил во чланакот реченица без смисал? Потребител:Bogorm (разговор) 22:22, 28 јануари 2010 (UTC)
Супер. Ги нареди сите во иста кошница. Сега се е јасно. Значи реченицата останува.--Р ашоAero-stub img.svg 22:20, 28 јануари 2010 (UTC)
Би ли обjаснил зошто остаjе реченицата? Жириновски, Слота и Каракачанов су умерени националисти, што значи ово се толерират во државата си??? Они нису краjни националисти као Шешель или Штрахе или Льо Пен? Треба да се разликуват теа два типа национализам. Ми у Бугариjа имамо и од вториот тип, али то е Волен Сидеров, не Каракачанов! Потребител:Bogorm (разговор) 22:26, 28 јануари 2010 (UTC)
Man, which language do you speak? Was laberst du da? --Р ашоAero-stub img.svg 22:31, 28 јануари 2010 (UTC)
Абе Рашо, писал сум чланци во српската Википедиа последните 4-5 месеца, па зато може да се чувствува утицаj... Потребител:Bogorm (разговор) 22:34, 28 јануари 2010 (UTC)
Dear user, I really do not understand what you are saying. The sentences are not understandable. Provide translation on Macedonian or English. This Serbo-Bulgarian is awful.--Никола Стоіаноски 22:24, 28 јануари 2010 (UTC)
А Рашо как разуме сешто? Зошто одбиваш да причаш по прашаньето? Зошто си вратил одвишната реченица? Потребител:Bogorm (разговор) 22:34, 28 јануари 2010 (UTC)
Реченицата Дејноста и постапките на Каракачанов се толерираат од страна на официјалните власти на Република Бугарија е одвишна и треба да се обрише, зато што Каракачанов е умерен националиста. Сада сешто се разуме, зар не? Потребител:Bogorm (разговор) 22:37, 28 јануари 2010 (UTC)
Raso can you translate from this Slovio 2 into Macedonian? I do not get what Bogorm wants to say. I am not bluffing. --Никола Стоіаноски 22:39, 28 јануари 2010 (UTC)
Aha, you want to say why I have reverted the sentence above? What if someone finds references? That's why you should put tag fact instead of deleting. And please further on write in Macedonian or English, I cannot decode this crap. --Никола Стоіаноски 22:42, 28 јануари 2010 (UTC)
I have no doubts that the sentence in quæstion is as valid as is vegetables are good for the health, and that's why it must not remain in the article - because it is a plain tautology! It is tautology, because Karakacanov is a moderate nationalist, not an extreme nationalist. As moderate as Ján Slota in Slovakia (for link vide supra). He is not an extreme nationalist like HC Strache in Austria or Le Pen in France - this kind of sentences is suitable for articles about the last two examples, to which Karakacanov does not belong! Is it now clear enough? Why do you want to præserve a tautology, a self-evident fact? Потребител:Bogorm (разговор) 22:48, 28 јануари 2010 (UTC)
If Karakačanov is moderate nationalist (and this), than Castro is capitalist. Anyway, Rašo have put references so no need of panic. Focus on more productive things. Do not waste my time for this nationalist, he does not deserve an article among the other things. --Никола Стоіаноски 22:52, 28 јануари 2010 (UTC)
MacedonianBoy, коj ги списува новините при вас во вториот линк? Реченицата една партија која е парламентрана и е дел од Собранието на една европска држава е велика лаж - ВМРО не е во Сабранието од jули 2009, а линкот ти е от декември 2009! Значи некоj си мисли, дека нашето Собрание после изборите от jули не се е променило... Потребител:Bogorm (разговор) 23:05, 28 јануари 2010 (UTC)
А зар нешто се променило таму во последниве 200 години??? Не верувам. Можеби има сега малку повеќе силикоми. А и економски на побетер сте :) --Р ашоAero-stub img.svg 23:10, 28 јануари 2010 (UTC)
Сега причамо за тоа, е ли ВМРО во Сабранието сега или не е. Вистината е дека не е од jули 2009 и дека вашиот журналист од вториот линк пишува грешно. Потребител:Bogorm (разговор) 23:13, 28 јануари 2010 (UTC)
Неговата политика е по секоја цена, употребувајќи најрадикални мерки, да се негира постоењето на Македонците како етничка реалност и нивно прикажување како етнички Бугари. Дејноста и постапките на Каракачанов се толерираат од страна на официјалните власти на Република Бугарија, бидејќи тоа оди во прилог на вековната традиционална политика кон соседот - Ма кедонија[1]

ИЗВОРИ НЕ СЕ БРИШАТ

  1. Стојчев, Кокан. „Со врескањето против Македонците прави европска кариера“, Македонско Сонце, 18 мај 2007 (посет. 28 јануари 2010 г). (на македонски)