Разговор:Исус Христос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!

Апсурдно е за години на раѓање на Исус Христос да се наведуваат од 8-ма до 2-ра год. пр.н.е., затоа што делењето на стара и нова ера се врши според годината на раѓање на Исус. Оттука, Исус Христос може да е роден само во 1-ва год. од н.е.

Точно?!?[уреди извор]

Како година 1-ва од нашата ера се зема годината од воскренувањето на Христос, и со тоа рагање на Христијаноството. Ако знаеме дека Исус бил распнат и воскреснал на свои 33 годни, тогаш логички за време на негово рагање на се зема годината 33 години пред 0001 година од нашата ера. Или не? Ај да читнеме објансувања :)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • којшто наместо кој што, одделни зборови.
  • честопати наместо често пати.
  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 07:08, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Наводи наместо Референци, англизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 13:08, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • филизоф* во философ*, с наместо з, правописна грешка.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 22:05, 8 август 2010 (CEST), управуван од Brest.