Разговор:Источна Румелија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Filip M, коj кажа дека Источна Румелија била насилно присоединета кон Бугарија?. Имате читано нешто за Бугарското Соединување во 1885 г.? Да кажеме - што пишувал ресенчанецот Симеон Радев? Или спомените на битолчанецот Никола Генадиев? Прочитаjте што пишуваат современиците, не што пишува Блаже Ристовски во предговорот кон "За македонцките работи". Целата светска историографиjа пише за Соединување како за чин што го сакал народот (исклучиво Бугарски) и во Источна Румелија и во Бугариjа. Соединувањето било можно бидеjќи народот во Источна Румелија се борел да се соедини со Бугариjа. Самиот генерал-губернатор на И.Р. Гаврил Крстевиќ бил Бугарин, владата на И.Р. била составена од Бугари, кои сами сакале да бидат во една држава со Кнjажество Бугариjа. Мошне малку луѓе во И.Р., Бугариjа и Македониjа биле противници на Соединувањето. (Друго е прашањето за соседите - Турци и Срби, исто така и Грци).

Србиjа jа нападнала Бугариjа зошто Бугариjа со Соединувањето била по-голема, а не зошто Соединувањето било насилно или народот не го сакал. Самата воjска на И.Р. взела активно учество во воjната со Србиjа.

А дека по 1885 г. сите Турци и Грци речиси наполно биле иселени по 1885 г. Откаде имате информациjава? Наjмногу Турци се иселиле од И. Румелиjа во 1878-1879 (не во 1885) и потоа дури во ХХ век. А Грци се иселуаат по 1905-1906 г. (после грчките масакри во Македониjа - Загоричани, Зелениче и др.) и наjмногу после Првата светска воjна. Поздрав, --Антон 18:09, 19 Декември 2005 (UTC)