Разговор:Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Peace dove.svg
Дискусиите на оваа страница може да ескалираат во загреана дебата. Ве молиме останете со ладна глава кога ќе коментирате овде. Благодариме.


НГТ[уреди извор]

Мислам, дека оваа статиjа не одговара на критериумите за Неутрална гледна точка. Има премноги извори кои се барат, зборува се за уапсени државјани со македонско самосознание, а не се споменува во какво се обвинети, не се споменува дека за да бидат уапсени се нарушили законот, заповед на прокуратура, заповеди на полицеските служители и таку натаму. Мислам дека додека не стане неутрлна тебе да го има шаблонот "НГТ" во почетокот на статиjата. --Стан 00:09, 1 август 2008 (UTC)

 1. Представува гледната точна само на едната страна на проблемот.

Ке ви замолам секоj коj што гласа, да се обосновува, без лични напади, без шовинизам и без пропаганда и и таку натаму, како припага на интелигентни википедианци.

Гласање[уреди извор]

За  --Стан 00:09, 1 август 2008 (UTC)
За  --Laveol 09:34, 1 август 2008 (UTC)
За – Biohazard orange.svg Tourbillon 16:32, 1 август 2008 (UTC)
Против - --MacedonianBoy 00:12, 1 август 2008 (UTC) Коментар се знаат какви се целите на бугарската политика и кои се намерите за апсење на македонците. Нема потреба од повторување на едно исто. Во статијата се напоменува дека БГ не признава такво население и тоа е доволно, бидејќи поради тоа се апсени луѓето.
Против --Raso mk 07:34, 1 август 2008 (UTC) Коментар  А, Стан, уште која статија ти пречи па да ја превртиш?
Против --Астрион 10:08, 1 август 2008 (UTC) Коментар  На едно место за разговор, почитуваниот мој и Ваш колега iNkubusse во една дискусија со “бугари“ ми рече дека нема потреба што да се дискутира со нив. Јас само ќе потврдам дека бугарските членови на македонската википедија се плашат од фактите за македонската историја и бугарската политика и инвазија кон македонскиот народ.

Премествување со друго име[уреди извор]

 1. Името на статиjата не одговара на текстот.
 2. Се зборува само за историjата на државjаните со македонско самосознание во Благоевградска област .

Ке ви замолам секоj коj што гласа, да се обосновува, без лични напади, без шовинизам и без пропаганда и и таку натаму, како припага на интелигентни википедианци.

Гласање[уреди извор]

За  --Стан 00:09, 1 август 2008 (UTC)
За  --Laveol 09:35, 1 август 2008 (UTC)
За – Biohazard orange.svg Tourbillon 16:33, 1 август 2008 (UTC)
Против  --MacedonianBoy 00:15, 1 август 2008 (UTC) Коментар  Тоа не е некаква горноџумајска област туку Пиринска Македонија, да се разбереме а и статијата ја обработува историјата на Пирин, а ако имате информации за ромското или друго население на Пиринска Македонија, слободно вметнете ги, но не да менуваме статии и слично.
Против --Raso mk 07:34, 1 август 2008 (UTC) Коментар  државjаните со македонско самосознание wtf бреееееееее!!!! Тие државјани инаат име -МАКЕДОНЦИ. Научете веќе еднаш. Шовинисти и ксенофоби
Против --Астрион 10:08, 1 август 2008 (UTC)Коментар  Името на статијата е сосема на место, бидејќи македонците го претставуваат мнозинството од населението во пиринскиот дел на Македонија.
Коментар  3 117 од 341 173 (помалку од 1%) мислам е далеку од мнозинство. Како мислите? И нели се бреле за признавување на македонското малцинство? Или е мнозинство? Се обрках веке. --Стан 11:07, 1 август 2008 (UTC)
Коментар  А?!?!? Што сакаш да кажеш, ич не те разбрав.--MacedonianBoy 11:09, 1 август 2008 (UTC)
Коментар  Дали населението со македонско самосознание на Благоевградска област е мнозинство или малцинство? Во статиjата се зборува за македонско малцинство, а Астрион пишува дека тие биле мнозинство? Кое е лага и кое истина? Коj е лажовник и коj зборува истината? --Стан 13:31, 1 август 2008 (UTC)
Коментар  не се вика истина туку ВИСТИНА, не се вика лажовник туку ЛАЖГО.--MacedonianBoy 15:22, 1 август 2008 (UTC)
Коментар  Добро, фала. Не разбрав дали македонците се малцинство во Благоевградска област или мнозинство. Како мислиш? Дали во статиjата нешту не е наред или Астрион лаже? --Стан 15:25, 1 август 2008 (UTC)
Коментар  Прашај го Астрион.--MacedonianBoy 15:28, 1 август 2008 (UTC)

Разговор по повод неодамнешната уредувачка војна[уреди извор]

Почитувани колеги Википедијанци, Википедија не е борбено поле, таа е место за едукација, место каде овозможуваме слободно и лесно пристапно знаење до сите оние кое го бараат. Јас навистина го ценам овој проект и силно ги почитувам темелите врз кои тој е базиран. Една од основите на Википедија е принципот на проверливост: темелот за вклучување во Википедија е проверливоста и веродостојноста, а не вистината - т.е. она што читателите можат да го проверат и што е публикувано од веродостојни извори, а не она што мислат дека е точно. Уредувачите мора да овозможат веродостоен материјал за цитат, или материјалот може да виде предизвикан и отстранет. Ова е случајот овде: еден кориник го предизвикува материјалот кој е наведен во статија и тоа е неговото право. Овде не можеме ништо. Ако тој стави ознака {{факт}} на некој материјал, должни сме да дадеме извор на дадениот материјал во статијата. Точка. Ова важи за сите, без разлика дали сте Бугар или Македонец или Лилипутанец. Едно нека ви биде јасно: јас не заземам ничија страна, туку одам според книгата на правила. Јас моментално сум слеп за содржината - дали е за историја на географски регион, за Ед, Едд и Еди или за кадифени црви - за сите статии важат исти правила. Ако некој го предизвика материјалот - мора тој да се одбрани. Ако забележавте, за голем дел од материјалот има наведено извори - таму не можат да се стават {{факт}}-тагови. Она што се бара се извори за останатите тврдења. Кога ќе се најдат, ќе нема причина да има некаква уредувачка војна. Замислете го ова: ако не дозволуваме некој да ја предизвикува содржината на нашите статии, тогаш исто ќе биде некој слободно да си отстранува потврден текст со извори! Затоа мора вака. Јас ќе ја отстранам заштитата на страницата. Ако некој прави промена нека го прави тоа со докази(!). Слободно може да се стави предизвика било каква содржина. И ако пак дојде до уредувачка војна, П3В или слично, ќе морам да ве предупредувам и ревертирам. Знаете како оди - четири предупредувања и бан. Затоа внимавајте. Поздрав и останете со добро здравје. Brainmachinewtf? 13:59, 6 август 2008 (UTC)

Проблеми во статиjата[уреди извор]

Структурата на статиjата:

 • Кресненско востание
 • Пиринска Македонија во Балканските војни
 • Пиринска Македонија во Втората светска војна
  • Припојување на Пиринска Македонија кон Вардарска Македонија
 • Борба за национални права на Македонците во Пиринска Македонија (1989-2005)
 • Македонски борци и херои од Пиринска Македонија

Дека се проблемите. Статиjата го носи името "Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)", а Кресненското востание е настан од 19 век. Исто така нема делови за периодите 1913-1941 и 1948-1989. Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 11:36, 6 февруари 2009 (UTC)

Слободно напиши ги деловите кои недостасуваат--Астрион (разговор) 11:49, 6 февруари 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

 • март име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.
 • август име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.
 • септември име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.
 • октомври име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 06:51, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.