Разговор:Здружение „Радко“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова „здружение“ не постои затоа што не е регистрирано и има само 1 член (Владимир Паунковски) што е премалку за да биде здружение! Затоа нема потреба од оваа статија! Ова е чиста бугарска пропаганда - пуста желба да се има нешто што го нема!79.125.212.41 11:58, 18 ноември 2007 (UTC)

Се согласувам. Поречанец A? 12:14, 18 ноември 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • март име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 04:17, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Негирање на правото на постоење на Република Македониjа?[уреди извор]

Во основните задачи на "Радко" е запишано:

Болгарите од Р. Македонија да претставуваат конститутивен елемент во Уставот на државата.

Очигледно е дека не се бара уништување на Република Македониjа, а реформа на неjзиниот Устав, што е неспоредливо со уништување на државата. Бобан Applications-internet.svg Крумески 07:51, 15 август 2009 (UTC)

Очигледно е дека ти се сложуваш со нив и мислам дека треба да добиеш конечен бан за тоа! „Македонизмот (Србокомунизмот) за Македонската Болгарштина и за целокупната Болгарштина претставува раково образование (паразитна мутација)....Нас на болгарите од Македонија, не ни е потребна држава, којашто ќе го носи името ’Република Македонија’....Ние, болгарите од Македонија, несакаме повеќе да бидеме образувани со фалшифицирана историја, и со еден јазик којшто по уставот на државата се нарекува “македонски јазик’’, а послужи како основно средство во деболгаризацијата на Врадарска Макeдонија.“[1] --Ajax (разговор) 08:58, 15 август 2009 (UTC)
Ajаx, ajде да работиме со факти, не со интрерпретации.
  • "негирање правото на одделна македонска идентичност" - никаде во уставот не се зборува за ова, во уставот се зборува за Бугарите (нарекувани Болгари) во Република Македониjа.
  • "го смета македонскиот јазик за вештачки" никаде не пишува дека е "вештачки"
  • "се објавува против самото постоење на Република Македонија" - тоа е во противоречие со "Основните задачи на здружението “РАДКО“"

Убаво е да не се прават интерпретации на Програмата на РАДКО, а да се работи со факти. --Стан (разговор) 09:06, 15 август 2009 (UTC)

Се согласувам потполно со тебе дека треба да работиме со факти и бидејќи вршите пропаганда во корист на Радко треба да бидете банирани за откриен антимакедонизам на Википедија!--Ajax (разговор) 09:12, 15 август 2009 (UTC)
Ајах е во право и не треба да се брише. BTW оставете го тоа здружение, тоа е само еден куп продадени идиоти кои земаат пари од некоја држава за да тресат зелени. Луѓе кои имаат сериозни ментални проблеми. Трошете го времето на попаметни работи, како на пример помогнете за правење нови статии за Олимписки игри :) Поздрав--Никола Стоіаноски 10:00, 15 август 2009 (UTC)
Jас со РАДКО немам ништо обшто, просто, кога се цитира не мора да се преувеличува. Ова што се видува от реченицата коjа вратив е дека малку се преувеличуват ставовите на РАДКО - ги правиш поагресивни отколку се. Тие не го сметат македонскиот jазик за вештачки (или барем ова не се видува во Програмата), нито се обjвуват против постоенето на Република Макеониjа. Никаде не пишуват дека нема право да постои одделна македонска идентичност. Тие до колку читам во програмата, се залагуват за правата на Бугарите во Македониjа. Верно е и дека тие кои се имат за Бугари во РМ се малцинство, но не е проблемот ова. Важно е кога се представува една политичка партиja или организиациjа да се представува обjективно, како се цитират факти (устав, програма, изjави на членови (со наведено коj точно член) и т.н.), а не со предпоставки на базата на ова што е речено. И друго, кога се цитира изjава на некоj член да не пишува "според РАДКО", туку да се цитира дека ова е според изjава на овоj член. Официалното мислене на РАДКО е во Уставот, Програмата и т.н. --Стан (разговор) 10:10, 15 август 2009 (UTC)
MacedonianBoy, кога стана специалист по ментални проблеми? Те молам без навреди на национална припадност. Има си луге, кои могат да преценат коj има ментални проблеми и коj е во криза на идентичноста. Дали имаш надежен извор, дека членовите на РАДКО имат ментални проблеми?[се бара извор] --Стан (разговор) 10:13, 15 август 2009 (UTC)
Напротив, по се изгледа дека ги имаш истите идеи како нив. Фактот што се обидувааш да ја сокриеш нивната сушност зборува доволно за тебе. За секој Македонец, напишаното во програмата на Радко е негирање на македонскиот идентитет, македонскиот јазик и повик за уништување на Република Македонија. Тоа што ти се правиш слеп и адвокатуваш на антимакедонските изјави, твоите дејствувања не ти дозволуваат да бидеш во позиција на неутрален набљудувач бидејќи си проводник на политиката на Радко, кои пак се проводници на бугарскиот шовинизам. Фактот што сакаш ставовите на здружението да бидат заменети со лични ставови на Панков, го потврдува тоа. Програмата веројатно е напишана од него, но е потпишана од сите членови, така што е документ на здружението. Затоа твоите настојувања за редакција на статијата, така што да не се гледа антимакедонскиот однос на здружението те прави и тебе антимакедонец. Тука доаѓаме да стариот проблем со уредувањата, еве јас имам 3, се јавиа тројца бугари по мене и накрај пак седи лажниот текст. Што правиме, ги прашам админите ? Ќе има ли банови за да сопрат тие?--Ajax (разговор) 12:45, 15 август 2009 (UTC)
Вака сега, текстот ќе се среди- тоа не е проблем, но имам јас една сериозна забелешка. Имено, кога Ајах побара помош, таа и ја доби. Тој си побара помош на фин начин и според правилата на Википедија. Е сега, дали корисникот Стан и Релатив... играат некоја игра која е против правилата на Википедија? Како можеше веднаш да се вклучи и драгиот корисник со нејасно место на живеење (на мк Вики кажува живее во МК, на „БГ Вики“ во БГ) и со два мајчини јазика. Дали се работи за агитација, зошто ако е агитација (очигледно тајна) двајцата корисници ќе бидат банирани. Многу сомнителна работа бидејќи едниот корисник се замеша во работата без да даде соодветни коментари. Внимавајте.--Никола Стоіаноски 13:55, 15 август 2009 (UTC)

Прашање е дали Википедија треба да има статии за вакви ојлевци-дојлевци? Статијата е за здружение, а цитатите се од тој Панков. Дали тоа значи дека ова е човек-здружение, аналогно на човек-фирма? Бојан имаш за кажување? 13:59, 15 август 2009 (UTC)

Бришење референцирани делови[уреди извор]

Ќе го замолам Бобан К. да престане да се однесува несоодветно и да брише референциран текст. Делот што Вие го додадовте не ви беше избришан и ве молам однесувајтесе коректно и цивилизирано. Понатамошно вандализирање на статијата ќе доведе до соодветни консеквенци. Ви благодарам.--Никола Стоіаноски 17:37, 15 август 2009 (UTC)

Тврдењата за бугарскиот карактер на историjата на Македониjа[уреди извор]

и за "вештачкиот" карактер на дебугаризациjата (во смисла на политички процес со раководители надвор од Македониjа) не се само внатрешнобугарска пропаганда. Тие теории се подржуваат и од редица небугарски историчари. Например рускиот историчар Д. О. Лабаури во "Берлинский приговор 1878 г. и проблема македонского этноязыкового своеобразия", "Известия Уральского государственного университета", № 49, 2007, Гуманитарные науки, Выпуск 13 пишува:

На наш взгляд, совершенно логичным выглядит вывод, утвердившийся в болгарской историографии: «С точки зрения исторической закономерности болгары и македонцы имели реальный шанс утвердиться в качестве одной нации… на основе осознания общей этнической принадлежности» [Иванова, 1997]. К счастью или к сожалению, но этот закономерный интеграционный процесс был прерван искусственно в результате вмешательства политического фактора. Первый серьезный удар этому процессу был нанесен поражением Болгарии в Первой мировой войне, когда болгарское население Вардарской Македонии, утеряв не только национально-культурную автономию, но даже и право на собственное национальное имя, на долгие годы оказалось в составе Королевства сербов, хорватов и словенцев и испытало на себе все прелести насильственной сербизации. Второй удар был нанесен уже в рамках титовской Югославии провозглашением пресловутого лозунга «Македонию помакедончить» [Џамбазовски, 1960].

Лабаури не е единствениот пример. Мислам дека зборовите "бугарска пропаганда од типот на добропознатите бугарски тврдења" се фактички неточни и требва да бидат променети во понеутрална смисла од видот "се обвинува за пропаганда на теории од типот на добропознатите тврдења..." Поздрави, Бобан Applications-internet.svg Крумески 17:58, 15 август 2009 (UTC)