Прејди на содржината

Разговор:Дедо Иљо Малешевски

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Ќе ги замолам буагрите да не пишат големобугарски пропагандистички лаги со буагрски националистички надворешни врски. --strich 18:22, 13 септември 2007 (UTC)

Jас ке ги замолам сите кои пишуват во Википедиjа, да пишуват вистината - Дедо Иљо Малешевски бил учесник во Српско-Бугарската војна начело на бугарска чета, коj водил воjска преку србите. Тоа се фактите. Тоа не е националистички став, а историска вистина.--Svik 22:55, 13 септември 2007 (UTC)
Svik, па ти уште ли не си го разбрал оти на македонската Википедиjа никои не се интересира од вистината. Jас само едно ке ти кажам: иде "Видов ден".--Охрид 09:22, 15 септември 2007 (UTC)
А каква работа имате вие Бугари на македонска википедија? Нели таа работа е пропаганда? Frightner 09:43, 15 септември 2007 (UTC)
Покажи факт СВик, па ќе стане историска вистина а не како што е засега националистички став. Само немој те молам доказот да биди од www.promacedonia, archives.government.bg или некојси националистички блог.--strich 23:10, 15 септември 2007 (UTC)
п.с. поздрав до другар ти Неутрон кој веќе во моментов го прима поздравот пренесен до него од ГригорГ и е ќефој оти ме блокираја на англиската википедија
Проектот Википедиja e обшточовешки и обштонароден. Секоj може, дури требе, да помага на користниците од тугите вики-та. И е нормално, кога една личност има контраверзна националност да се барат и туги извори. МК Википедиja немаjки "исторички извори" по принцип/и во часност Иљо Малешевски/ требе ги приеме бугарските и руските, кои jaсно кажуват дека е бугарин. Тоа дека се изнесуват фактите на оваа странице не значи дека правиме бугарска "анти-македонска" пропаганда, току правиме статиjaта исторички акуратна и реална. Подпоручикъ 16:46, 29 август 2008 (UTC)

Се употребува мн социалистичка пропаганда[уреди извор]

Брајнмашин, не си прав дека така ги одневаш нештата. Така се создава лажовна предства дека Дедо Иљо е етнички македонец, а тој е започнато да се смета за македонец много подир поминуванјето му. До тогава Дедо Иљо подир него и целиот свет го сметат за бугарин. Се насажда с началата реченица пропаганда, која што нема врска со енциклопедичнозта. --Li4kata 11:58, 29 август 2008 (UTC)

Имаш една реченица каде вели дека во Бг се смета за бг револуционер, па сега прајте си бајрам на паметот на БГ Википедија, не тука. Поздрав--MacedonianBoy 11:59, 29 август 2008 (UTC)
Току во цел свет се смета за Бугарин, така е чак до 40-те години на XX век кога што за прв пат е изложено дека Дедо Иљо не е бугарин, а македонец. Подир тој, кој што иде от југославија нема ни еден извор освен само дека неговото родно место денес се наога во РМ. --Li4kata 12:03, 29 август 2008 (UTC)
тој цел свет за тебе е англиската википедија?--MacedonianBoy 12:05, 29 август 2008 (UTC)
Ова е добар компромис, бидејќи се прикажуваат биографските податоци и притоа се наведува дека тие можат да се видат од две гледни точки. Тоа е вистинито, а исто така и проверливо. Инаку, не ми е јасно што значи „социалистичка пропаганда“? Ве молам, појаснете. --Brainmachinewtf? 12:06, 29 август 2008 (UTC)

Според пропагандата от Титово време[уреди извор]

  • Мама
  • Тато
  • ???
  • Profit!!! --Brainmachinewtf? 13:00, 30 август 2008 (UTC)
Ок, очигледно не ја сфаќате поентата на неутрално гледиште. Тоа е подеднакво да се прикажат сите погледи врз една тема. Википедија не е борбено поле и Википедија не е место за докажување на поенти ( :O *shock*). Постојат многу други места каде што можете да се докажувате и искажувате. Затоа аут, бич, гет да фак аут оф мај вики. --Brainmachinewtf? 13:00, 30 август 2008 (UTC)
Вандализам и просташко пцуене, го предлагам Brainmachine да се накаже! Подпоручикъ 17:51, 30 август 2008 (UTC)
Оф, мори мајко! Не е тоа вандализам, тоа е пародија на вашите обиди. А пак тоа „просташко пцуење“ не е кон никој специфично посочено, туку кон сите оние кои не ги почитуваат правилата, да се тргнат од овој проект. Интересно е како знаете да го прочитате тоа, а не знаете да го прочитате она најважното, она кое сериозно го зборувам:


Овде нема да докажуваме дека Дедо Иљо Малешевски бил Македонец или Бугарин. Тоа правете го на друго место. Подпоручикъ, ако сакаш да ме „накажеш“ (што и да значи тоа), слободно стори го. Јас не верувам дека сум згрешил ама апсолутно ништо. Јас сум доволно толерантен кон сите корисници и така и продолжувам. Исто така, веќе нема да се мешам во овие осетливи теми. Едноставно сфатив (и јас) дека има попаметни работи за вршење. Овие теми ги оставам на другите корисници и администратори да ги надгледуваат, а колку тие ќе бидат толерантни кон вас, тоа ќе го видиме. Поздрав и останете си со добро здравје. --Brainmachinewtf? 22:28, 30 август 2008 (UTC)

Извори за прикажување на неутрална гледна точка[уреди извор]

Извори, според кој Дедо Иљо Малешевски не е бугарин[уреди извор]

Види статијата, See the article, Виж статия, Shikon artikuj, Vidi članak.... НБРМ23:35, 30 август 2008 (UTC)

Извори, според кој Дедо Иљо Малешевски е бугарин[уреди извор]

  • A certificate, issued by the Field Quarters of the Russian Army in the field, decorating the Bulgarian voyvoda Iliya Markov (Grandfather Ilyo) with a Russian medal. December 4th, 1878[1]
  • "A number of Bulgarian volunteers took part in the 1877-1878 war...their voivods were: Ilyo Markov, D Trifonov, G. Pulevski..." a document of a Russian officer in the 1877-1878 Russo-Turkish war (1904) Болгарское ополчение и земское воиску (in Russian), p.56-59.
  • Панайот Хитов, "Моето пътуване по Стара планина и животопис на някои български стари и нови войводи", II изд., с. 85-87(English: Panayot Hitov, "My journey along Stara planina and biographies of some Bulgarian old and new voivods" p. 85-87)
  • Коте Попстоянов "Тридесет години назад. Исторически записки по първото македонско въстание през 1876 г." (English: Kote Popstoyanov, "Thirty years ago. Chronicles of the first macedonian uprising in 1876") —Претходниот непотпишан коментар е додаден од Li4kata (разговорпридонеси) 09:41, 30 август 2008

Година на раѓање[уреди извор]

Ме чуди што како година на раѓање се наведува 1822, што се разликува од останатите јазични изданија каде што се наведва 1805 година, но и од некои прости факти низ статијата. Така на пример, се вели дека во периодот од 1830-1838 година, Дедо Иљо Малешевски редовно носел оружје и ги гонел муслиманските разбојници, што значи дека тоа го правел на возраст од 8 до 16 години и навистина не е за верување.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:49, 27 септември 2012 (CEST)[одговори]

Прогласот на Дедо Иљо Малешевски пред Кресненското востание