Разговор:Востание на Скендербег

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Семејството на Кастриотите по потекло било од Хас.Дедото на Скендер-бег, Пал Кастриот побегнал од Хас и станал господар на две села во долината на Црн Дрим(Сињ и Долни Град).Во времето на Ѓон (Иван) Кастротот, таткото на скендер-бег,имотите на семејството ги проширил до Јадранско море.На север неговите имоти се граничеле со феудалните поседи на Дукаѓините,а на југ со Аријанитите и Топијците.Кнежевството на Ѓон Кастриот имало контрола врз трговските патишта во Албанија.Кнежевството на Ѓерѓ кастриот воспоставило политички врски со други албански кнежевства и со други земји.Дубровничката и Венецијанската Република во триесеттите години на XV век,на Ѓон,таткото на Ѓерѓ му дале привилегии за неговите синови и право на државјанство.

Ѓон Кастриот....

ОВАА СТАТИЈА НЕ Е ДОВРШЕНА,ДОВРШИ ЈА ТОЧНО АКО ЗНАЕШ И КАКО ШТО ТРЕБА!!!АКО НЕ НЕ ЈА ДОВРШУВАЈ ДАВАЈ САМО ТОЧНИ ПОДАТОЦИ И НЕ ЛАЖИ ГИ ЛУЃЕТО КОИ ЌЕ ГО ЧИТААТ ОВА!!!! :)```````