Разговор:Волга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Што е точно ? Ако се ќита за Прабугари ,ќе сепрочита дека таму некое племе се викало вугру и така сл. кое името го добило пореката Волга. Овде е запишано дека Волга го добила името по племето бугари-прабугари. Ако постоело племе со име Бугари,неможе да постои и термин Прабугари,недефинирано име,тоа е збирно име како што се имета на СЛОВЕНИТЕ, па има низа племиња со сопствени имиња што припаѓале на словенскиот род.

Епонимот на реката волга треба да се бара во друг термин од многуте јазици. Сметам дека податокот овде е грешен.--Ucitelot (разговор) 12:15, 27 август 2010 (CEST)