Разговор:Византиски сенат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Голема или мала буква[уреди извор]

Чудно. Во Правопис читам, а таму не е прецизно објаснето за ова. Од сеќавање од час по македонски знам за „Втора светска војна“, дека треба само првата буква на првиот збор да биде голема, а другите мали. Истата логика треба да важи и во овој случај. Државата е „Римско царство“, но „источно“, што значи името започнува со „Истоно“ и станува „Источно римско царство“, со значење на првиот збор. Во овој случај „римско царство“ не е клучниот збор. ПИшува овде нешто за прекарите дека треба да бидат со голема буква, но тоа е друго.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:00, 10 април 2010 (UTC)

Сигурен сум дека немаш правопис пред себе. ;-) --Wikimk (разговор) 13:04, 10 април 2010 (UTC)
Имам од новиот, од 2004, а проверив и од учебник.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:12, 10 април 2010 (UTC)
Супер! Примерот таму е со Западно Римско Царство. --Wikimk (разговор) 13:16, 10 април 2010 (UTC)

Напишав на мојата корисничка страница дека ова е премногу важно, бидејќи со себе повлекува преименување на статии. Некои статии се со мала, а некои со големи. За прифатен критериум се нема разговарано, за жал, па за да не дојде до забуна треба да се стандардизира сето тоа. Јас веќе опоменав на употребата на точка по бројот во датумите, но повратна немаше.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:26, 10 април 2010 (UTC)