Разговор:Ветар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што е правилно: ветер или ветар? --143.238.218.216 08:37, 3 април 2008 (UTC)

Зависи. Во книжевниот јазик, ветар (како и итар, храбар, бистар итн.). Но во некои наречја, ветер (како и итер, храбер, бистер, итн.). --124.182.11.148 14:17, 13 јуни 2008 (UTC)
Овде ветер е природна појава, не придавка. --iNkubusse A? 14:32, 13 јуни 2008 (UTC)
Во својот правопис од 1945 година, Конески пишува: „Вторично развиениот полуглас пред р, на крајот на зборот, cе изјаснуе обично вo e: ветер, остеp, модер, бодер, храбер, итер.“ Денес правилно е храбар, итар, итн. Значи би требало да биде ветар. --203.221.86.148 10:01, 21 август 2008 (UTC)