Разговор:Јосип Броз - Тито

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Жртви и репресии во текот на Титовото владеење[уреди извор]

Да се напише статија за Тито, а да не се споменат илјадниците стрелани кон крајот и по Втората светска војна, како ни илјадниците што ги оставиле коските на Голи Оток!!! Репресијата врз интелектуалците и "народњаците" во текот на целото негово владеење исто така! Превиди или (зло)намера??? 77.28.10.119 (разговор) 20:46, 10 јуни 2009 (UTC)

Ако имаш такви информации, напиши де... секако, не паушално, туку со извори. --Фичо (разговор) 09:42, 12 јуни 2009 (UTC)
А ти немаш такви сознанија?
* Откриена нова масовна гробница во Хрватска
* Посета на масовната гробница во Словенија
* Ексхумација на тела од масовна гробница во Словенија
* Здружението „Голи Оток” бара обесштетување
граѓанските права, какви што денес ги познаваме, на Тито не му биле баш јака страна, а тоа фали во статијата. 94.68.48.186 (разговор) 23:16, 13 јуни 2009 (UTC)
Епа ајде повели и стави. Гледам добро си запознат со начинот на работа на Википедија, сигурно си некој корисник, па напиши но во рамките на нормалата и општоприфатливите правила на Википедија.--Никола Стојаноски 23:18, 13 јуни 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 03:29, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Паушални тврдења наместо аргументирани[уреди извор]

„Последици од владеењето на Тито

Недостигот на демократичност на Југословенскиот систем, неговото потпирање врз култот на личноста на Тито и посебно врз владеењето на политиката, а не на правото, довел до целосен копалс на системот по Титовата смрт. Ваквите настани биле дополнително зајакнати со оглед на економската криза во земјите Источниот блок (кои биле главен економски партнер на СФРЈ[14]) и посебно со крајот на Студената војна и распадот на СССР.

Имајќи ги предвид слабостите на Југословенскиот (волонтеристички) политички и економски систем, Институциите не биле доволно силни за да се справат со предизвиците на новото време, па затоа земјата се распаднала преку крвави националистички војни во деведесетите години од минатиот век. Со оглед на ваквото наследство зад себе, до денес, пoлитичките партии во Република Македонија не можат да ја разберат предноста од владеењето на правото над политиката.“ - Целото поглавје е напишано „од ракав“.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • којшто наместо кој што, одделни зборови.
  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • Наводи наместо Референци, англизам.
  • април име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 15:48, 1 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • не може наместо неможе, разлеани зборови.
  • Промена на зборови од типот се додека во сè додека , е со надреден знак.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 03:36, 6 август 2010 (CEST), управуван од Brest.