Разговор:Јован Кукузел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Референците кои Раптор ги постави не функционираат (барем едната). Исто така, промотивен материјал не е релевантен извор за енциклопедијата Википедија. Boyan (разговор) 16:52, 6 април 2009 (UTC)

Извори[уреди извор]

Има ли некој идеја кој е автор на изворите 1), 2), 5) и 6)? Relativefrequency (разговор) 21:44, 6 април 2009 (UTC)

Имаш два релевантни и црвсти извори од Растко и уште еден, плус истражување од еден автор. Не ставајте бес потреба нешто што не држи. Има две тези и добро е да прочиташ што е POV и кога се става шаблон. Толку од мене.--MacedonianBoy 21:46, 6 април 2009 (UTC)
Кој е потпишан како автор? Relativefrequency (разговор) 21:48, 6 април 2009 (UTC)

Заштита[уреди извор]

Уште едно вандално уредување на статијата и ќе биде заштитена. Поздрав--MacedonianBoy 16:19, 7 април 2009 (UTC)

Народноста на Кукузел[уреди извор]

MacedonianBoy до кога ќе ја фалсификуваш бугарската народност на Јоан Кукузел? Relativefrequency (разговор) 16:52, 7 април 2009 (UTC)

Тој што те пратил да коментираш тука, требало да ти рече да ја прочиташ содржината на статијата па после да вандализираш и тролуваш. Убаво си ги има двата става во статијата, а за таа НГТ, за која тој што те пратил се залага, е задоволена зошто ем ги има двата става ем воведот е како што треба сега. Размисли малку за твоето однесување тука.--MacedonianBoy 16:59, 7 април 2009 (UTC)
Колега, смирете ги страстите. Тука сме за да разговараме на егзактни теми. Ако Јоан Кукузел сметал дека неговите родители се бугари, зошто да го фалсификуваме тоа? Relativefrequency (разговор) 17:01, 7 април 2009 (UTC)
Родител, не родители. Имаш референци, имаш текст и средена статија прекини со овој глуп разговор, ова се вика тролување и е строго забрането.--MacedonianBoy 17:03, 7 април 2009 (UTC)

Единствено изворот на Донски може да се карактеризира со терминот тролување. Наспроти категоричната народност на Јоан Кукузел, субјективното мислење на Донски е контрадикторно, подбуцнувачко, ирелевантно и воопшто е оф-топик извор, непризнаен и нецитиран од светската наука, па според тоа е и тролување. Сега си администратор и обиди се да ги согледаш фактите. Ете, според Донски дури и американскиот претседател Џорџ Буш бил етнички македонец, но сите знаеме дека тоа е е патетична фикција. Предлагам да се отстрани изворот на Донски, во спротивно се уште има POV. Relativefrequency (разговор) 17:18, 7 април 2009 (UTC)

Има, има ти ми ги избриша, еве го назад.--MacedonianBoy 17:21, 7 април 2009 (UTC)
Видете колега, се враќаме на едно од претходните прашања. Кој е автор на тие извори? Relativefrequency (разговор) 17:23, 7 април 2009 (UTC)
Проект Растко, релевантна група на стручни лица што собираат, објавуваат и истражуваат литература и литературни дела (не само лит.) од Македонија. Треба да ги знаеш.--MacedonianBoy 17:29, 7 април 2009 (UTC)

Благодарам MacedonianBoy, прекрасно ја организира статијата. Сега одлично се раздвоени "стручните" лица од вистината за Јоан Кукузел. Relativefrequency (разговор) 17:40, 7 април 2009 (UTC)

За глупости за кои сте заинтересирани вие Бугарите и бугарофилите нема место на статии за светци, светец е светец и се сомневам дека тој освен како христијан се искажал подруго. Статијата е заштитена поради вандализам и тролување и има една реченица за неговата „националност“ дури и таа реченица е превише. Фати пишувај статии за математика, ова не ти е работа тебе, тој што има нешто да каже нека си дојде и нека си пише. Ова е мојот последен коментар за овој банален, мизерен и некорисен разговор.--MacedonianBoy 17:46, 7 април 2009 (UTC)
Колега нема потреба од нервоза. Цел свет знае за Јоан Кукузел и неговата бугарска народност. Но кога ќе ја читаат статијата што ја вандализираше, вистина ќе се прашаат зошто ти не си фатиш некоја работа на твое ниво. Срамен ден за објективноста на македонската и светската наука. Relativefrequency (разговор) 19:56, 7 април 2009 (UTC)

Извини, но, се чудам од каде си го добил впечатокот за цел свет? Додатно, Википедија не е претставник на било која наука од било која ,,народност". Boyan (разговор) 12:45, 14 април 2009 (UTC)

Житие на Јоан Кукузел[уреди извор]

Барам од администраторите да ја отстранат забраната за уредување заради внесување на информации од Житието на Св. Јоан Кукузел во поглед на расветлување на неговата народност [1]. Relativefrequency (разговор) 12:14, 14 април 2009 (UTC)

За народноста има доста напишано, ако имаш нешто цивилизирано, а не бугарско, да напишеш кажи ќе го внесам. --MacedonianBoy 12:17, 14 април 2009 (UTC)
Колега, зборуваме за Житието на Светецот. Тоа е цивилизиран документ, па според тоа потребно е да се внесе во статијата она што е напишано во Житието: По род беше бугарин, но уште од рано остана без татко. Мајка му, благочестива и богобојазлива жена, се погрижи да му даде христијанско воспитание и да го испрати да го изучува Светото писмо.
За ова ќе ти треба нешто посаглам, небугарски извор.--MacedonianBoy 12:22, 14 април 2009 (UTC)

Според мене, во ред е да се цитира житието на Кукузел. Boyan (разговор) 12:24, 14 април 2009 (UTC)

Епа Бојан додади го, јас немам намера и не ја отклучувај зошто се уште се тежнее кон уредувачка војна со статијата.--MacedonianBoy 12:27, 14 април 2009 (UTC)

Статијата е каша-попара, така што не знам каде точно би можел да го сместам тој податок. Boyan (разговор) 12:33, 14 април 2009 (UTC)

Организирај ја од почеток ама не бриши податоци. --MacedonianBoy 12:35, 14 април 2009 (UTC)
Предлагам да стои следното: Јован Кукузел ја смета својата мајка за бугарка. Според Житието на Св. Јоан Кукузел, тој по род е бугарин. Според Александар Донски и Проект Растко, Јован Кукузел е етнички македонец.
Тоа веќе го има, друго?--MacedonianBoy 12:40, 14 април 2009 (UTC)
Тоа го нема бидејќи изворите не се цитирани дословно, а се врши воопштување кон цели територии. Тоа потребно е да се промени како што предложив заради објективност на статијата. Relativefrequency (разговор) 12:43, 14 април 2009 (UTC)
Сакаш да кажеш во Софија е Бугар, во Загора не е а потоа во Пловдив е пак Бугар? лол--MacedonianBoy 12:46, 14 април 2009 (UTC)

Она што мене ме интересира се изворите, нивното правилно цитирање и објективноста на статијата. Не е коректно од еден извор да се прават генерализации. Не е правилно да се вели дека во Македонија Јован Кукузел е етнички македонец или дека во Бугарија се смета за бугарин, бидејќи тоа е класичен POV. Треба да се држиме до изворите, а на Википедија неопходно е секој извор да се цитира одделно, без при тоа да се прават генерализации од споменатиот тип. Relativefrequency (разговор) 12:55, 14 април 2009 (UTC)

Капка по капка вирче, деталите ја прават целоста. Добра е статијата релативна фреквенција, не се замарај и не не замарај.--MacedonianBoy 12:57, 14 април 2009 (UTC)

Околу националноста[уреди извор]

На крај од статијата вели: Во Македонија, Јован Кукузел е етнички македонец, во Бугарија се смета за бугар, според него, неговата мајка е бугарка. Ова е доста за неговата „националност“ па дури и премногу. Сметам дускусијава е завршена а ако некој продолжува со слични работи и ја ремети работната атмосфера на Википедија ќе се сносни со последици. Дајте да работиме на вистински работи а не на малоумни ситници. Благодарам.--MacedonianBoy 12:45, 14 април 2009 (UTC)

Нищо, че е написал в памет на майка си "Полиелей на българката", па таа се види е била неосъзната македонак. Освен това на македонски името на Йоан Кукузел е Йован Кукузелоски (некогаш по изворите и Македонски). Справка: акад. Александар Донски. --Li4kata (разговор) 13:01, 14 април 2009 (UTC)
Преведи.--MacedonianBoy 13:01, 14 април 2009 (UTC)
во Бугарија се смета за бугарин ова е голема манипулациjа. Види дека и двата извора се од странски автори т.е. не може да се каже "во Бугариja", туку според странските истражувачи. --Стан (разговор) 19:06, 14 април 2009 (UTC)
македонскиот светител абе луге, тако не можемo да смо соседи, можем прснути од смеха, када читам ово... Прво Самуил, потоа Вапцаров, сада Кукузел! Да не расправаме за Вълкашин и Углеша. Може ли малку повеке уважение кон бугарската историjа и великите луге, коjи бугарскиот народ е дал на мирот? Вакви ствари само овде се десе/происходят/happen... Зашто све други Википедии пишу арно за Кукузел, а само... Зашто толку многу пропаганда? Потребител:Bogorm (разговор) 21:42, 16 април 2009 (UTC)

Отклучуване[уреди извор]

MacedonianBoy, отклучуваj статиjата, сакам да напишем вистината, како е според житието на светецот. Немоj да постои "во Бугариjа се смета", када несколку луге су ти рекли дека туги/туђи историчари мислат тако и су ги цитирали. Потребител:Bogorm (разговор) 22:01, 16 април 2009 (UTC)

Translate it.--MacedonianBoy 22:03, 16 април 2009 (UTC)
Што не е у ред? Арно, ставил сум едно д в отклучуване, ама ово не е важно, поправено е. Дури сум написал туђи во таа азбука, одатле е дошло. Сада све треба да е у ред. Цинирам=to quote, zitieren. Нешто друго? Потребител:Bogorm (разговор) 22:10, 16 април 2009 (UTC)

Предлог за правилно уредување на статијата[уреди извор]

Заради правилно и коректно цитирање на наведените извори, заради цитирање на Житието на Светецот, и пред се заради постигнување на објективност во статијата и елиминирање на POV, предлагам да се воведе следната реченица: Јован Кукузел ја смета својата мајка за бугарка. Според Житието на Св. Јоан Кукузел, тој по род е бугарин. Според Александар Донски и Проект Растко, Јован Кукузел е етнички македонец. Сите дополнителни извори што би се пронашле од колегите, да се наведат на ист начин. Relativefrequency (разговор) 13:06, 14 април 2009 (UTC)

Од ова само делот за житието може да се додаде на веќе постоечката реченица. Друго не.--MacedonianBoy 13:12, 14 април 2009 (UTC)
Може така, зошто за мајка му веќе има, потоа се подразбира дека во Македонија и БГ тој се смета како се смета и затоа не менуваме тука и единствено што може да се додаде е житието. И ај одговарај немам намера за Кукузел да губам време--MacedonianBoy 13:18, 14 април 2009 (UTC)
Видете вака. Ако мајка му била Бугарка, тоа не значи дека и тој е Бугарин. Ако ја разгледуваме националноста од овој аспект, тоа се гледа по таткова линија, а не по мајчина.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:55, 14 април 2009 (UTC)
Овде си прав, но освен дека маjка му е Бугарка, во житието му е пишуван Бугарин по род и странските истражувачи го сметат за Бугарин (има 2 извори за ова во статиjата). Само македонските истражувачи (односно Александар Донски) кажуват дека е Македонец. --Стан (разговор) 19:11, 14 април 2009 (UTC)

Останува истиот предлог за правилно уредување на статијата. Да се прават генерализации како што сега тоа е направено во статијата е во најмала рака оригинално истражување. Треба да се наведе конкретно и прецизно кој извор што смета по однос на народноста на Кукузел, а не да се извлекуваат од тоа некакви генерализации за цела група историчари или за цели земји. Само така ќе се постигне објективност. Исто така, статијата треба да се отклучи за да се додаде како извор и Житието на светецот. Relativefrequency (разговор) 00:11, 30 април 2009 (UTC)

Името на националната библиотека во Софија[уреди извор]

Името на националната библиотека во Софија е "Св. Св. Кирил и Методиј". Така што не може да стане збор за исправка. [2] Relativefrequency (разговор) 00:25, 30 април 2009 (UTC)

DRAGI IZRODI !!!![уреди извор]

Makedonski izrodi Ioan Kukuzel e chist bulgarin ,a ne makedonets.Sprete da ni kradete istoriata lichnostite i kulturata!Dano puknete mrusni bezrodnitsi i predateli! Edna bomba i da vi izbiat do krak tsialata shibana gnusna makedonia!!!!! Mrete mrete mrete mrusni gadove!!!!!!!!