Разговор:Јане Сандански/Архива 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Untitled[уреди извор]

Мола не бришете гледиштето за Сандански во Бугариа. На бугарската Википедиа никой не брише гледиштето во Македониа. Сметам дека во 21 век тоа е смешно и варварско! 82.146.18.146 10:55, 8 март 2008 (UTC)
Мола, бришете гледиштето за Сандански во Бугариа. На бугарската Википедиа бришат гледиштето во Македониа. Сметам дека во 21 век тоа не е смешно и варварско!

Еј, какви се тие глупости оти Јане бил почитуван во Бугарија како бугарски револуционер ? Во Бугарија го почитуваат единствено Македонците. Треба да пишува единствено македонски револуционер!

Тоа е вистина дека го почитуваат бугарите. Сум ги видел книгите за Сандански во Софија. Комита 00:46, 6 Март 2006 (UTC)
Да тоа е точно, иако навистина не знам по кој историски и морален критериум можат тоа да го тврдат. Се расправав за тоа на англиската Википедија. Сепак, реченицата треба да остане, објективен факт е дека тој е славен како бугарски револуционер во Бугарија, без разлика дали Бугарите се во право или не. --FlavrSavr 19:02, 6 Март 2006 (UTC)
Па, не би рекол дека многу го слават! Едно време во Софија имаше улица со името на Јане Сандански, но таа пред 15 години беше преименувана. Сега, и најглупавиот Бугарин знае дека Јане се борел ПРОТИВ обединување на Македонија со Бугарија, поради што е убиен од бугарската власт. Верувањето дека Сандански бил „бугарски револуционер“ и „бугарски патриот“ е повеќе психолошки проблем наследен од минатото, отколку што влегува во кругот на научните спорови. --EvLa 21:01, 6 Март 2006 (UTC)
Ние имаме цял град, кръстен на Сандански, за какви улици се заяждате? Ние се гордеем со българския воевода Яне Сандански.--Svik 03:16, 7 декември 2006 (UTC)
Всашност, софискиот булевард "Јане Сандански" беше преименуван во "Вардар".
Всъщност, ние българите (бугарите, както ни викате) почитаме много Яне Сандански, както и Даме Груев и Гоце Делчев, като цяло има големи симпатии към каузата на МВРО, но винаги са били противоречиви (контроверзни ли казвате?) методите и (може би затова е преименуван булеварда). Моля да извините писанията ми, надявам се да разберете какво пиша и да бъда полезен.

Избришани цитати од Спомените на Jане Сандански[уреди извор]

Корисникот EvLa посака враќање на постарата верзиjа на статиjата, а со тоа ги избриша цитатите од Спомените на самиот Jане Сандански. Прашувам зошто се бришат тие цитати? Зарем истите Спомени не се присутни овде и како надворешна врска? Еве ги и самите пасуси:

Од Спомените на револуционерот:
а) луѓето од градот Банско се определени како Бугари: "Грабнување на Американката мис Стон и нејзината придружничка, Бугарката госпоѓа Цилка."
б) значаен дел од учесниците во четата на Сандански не се Македонци (Чернопеев, Димитар Инев, Jуруков, Крсте Асенов, Александар Дрводелски): "Ние бевме: јас, Чернопеев, неговиот другар Димитар Ќосето (Макед.), Стојан Просјаков (од Влаи) и Димитар Инев(од Кнежевството). Начекувавме два дена и вечерта на патот на месечина го здогледавме Крсте Асенов како доаѓа со момчињата. Ние бевме напишале да дојдат момчињата: Јуруков (од Карлово) и Шуманов (од Тетовско) за мојата чета, а за Чернопеев - Александар Дрводелски од Враца, Станиш од Кукушко и Александар Илиев."
в) jазикот на четата бил бугарски: "По пат зборуваме божем турски, туку не знаеме добро турски, така што уште ноќта решивме да зборуваме бугарски."
г) некои македонски селани се определени како Бугари: "Во Божово раководител беше Бугарин, „Дуката", а ќеаите од селото Стерчјуш - Христо Шоматата и Ничо од Божово беа раководно тело."
д) измешани во етничка димензиjа турско-бугарски села во Македониjа: "Оттука отидов во с. Тарлис (турско-бугарско село)."


Проблемот не е во спомените туку во начинот на кој ти ги презентираш. ТЕНДЕЦИОЗНО! Со цел да се докаже дека Сандански бил Бугарин и дека Пиринско е бугарска земја! Оди на некој форум и таму испукај се! Полесно ќе ти биде - верувај ми!
Потоа, спомените не спаѓаат во енциклопедиска информација --EvLa 18:41, 13 август 2006 (UTC)


Драг EvLa, тие цитати се веродостоjни, нели? Ако во Спомените на револуционерот има пасуси со друг, дури сосем спротивен смисал - зошто не ги пронаjдеш и цитираш ти како контрааргументи? Jас мислам дека за тие проблеми требва да се збори сосем слободно, да има отворена дискусиjа, а не да се бришат историски податоци.
P. s. Бидеjки продолжуваш упорно да бришеш историски податоци, не ке се воздржам да напомнам зборовите на академикот историчар од МАНУ Иван Катарџиев од едно мегаинтервjу:
ФОРУМ: Дали навистина Делчев се изјаснувал како Бугарин и зошто?
КАТАРЏИЕВ: Ваквите прашања стојат. Сите наши луѓе се именувале како "Бугари"...
Сите наши луѓе, а вероватно и Jане Сандански?
P. p. s. Изгледа корисникот EvLa е избришал и уште еден дел од статиjата, коj не е поврзан со моjата редакциjа:
== Бугарите за Јане Сандански ==
Во Бугарија Јане Сандански е еден од најголемите бугарски револуционери. Во Бугарија постои град Сандански.
Интересен пат за борба со... тенденциозноста! :-)))


Нема да се мешам премногу во ова, ниту пак мислам да се вклучам во поголема дискусија, зошто немам време. Референци има кои ја подржуваат и македонската и бугарската теза, но ако се земе историскиот тоталитет, да се каже дека Јане Сандански е бугарски револуционер има смисла исто колку да се каже дека Џорџ Вашингтон е англиски претседател. Моето гледиште е јасно - Јане Сандански е македонски револуционер. Види Елефтериос Ставридис - [1]. --FlavrSavr 23:23, 13 август 2006 (UTC)


Драг FlavrSavr, да те потсетам дека документите, создадени од самиот Сандански, се наjдобри сведоштва за неговите идеи, например Уставот на Народната федеративна партиjа (бугарска секциjа), основана од Сандански по Младотурската револуциjа. Изгледа сепак Jане требва да се определува като бугарски и македонски револуционер истовременно и академикот Катарџиев е во право... :-)


Еве го фактите:
  • Бугарите Чернопеев и Асенов, и покрај нивното бугарско потекло, сепак се бореле за Македонија, а не за Бугарија. Тоа што во четата на Јане имало Бугари, не значи дека Јане бил Бугарин или дека тие се бугарски револуционери!

Јас лично во 2001 година се борев против албанските банди. Во мојата чета имаше едно чудо Турци и Роми! А меѓу убиените македонски војници имаше и двајца Роми од Прилеп, па и еден Албанец од Тетовско! Чии борци се сега тие!???

  • Ако Сандански престојувал во Бугарија, не значи дека бил Бугарин или бугарски борец! Унгарецот Лајош Кошут живеел во Софија - дали и тој е Бугарин!?
  • СПОМЕНИТЕ на македонските револуционери се запишувани од бугарски националисти (Љубомир Милетич, на пример), и барем кога станува збор за нациоаналната свест и националната кауза, не можат да се сметаат за веродостојни.
  • Катарџиев е еден сенилен старец кој многу пати има наседнато на бугарските провокации и некои бугарски фалсификати ги има сфатено за вистина.

EvLa 04:54, 14 август 2006 (UTC)


Корисникот EvLa брише се, што поврзува Сандански со бугарите и Бугариjа. Зарем ова нe е ТЕНДЕНЦИОЗНО! Почитувани EvLa:
  • Христо Чернопеев е бил член на Централниот комитет на ВМОРО, али исто така е бил основач на Народната федеративна партиjа (бугарска секциjа) на Сандански, потоа пратеник во бугарското собрание, а по професиjа бил бугарски офицeр, убиен е на македонскиот фронт во Првата светска воjна. Се борел за Македониjа и обединета Бугариjа.
  • Крсто Асенов е од позната бугарска преродбенска револуционерна фамилиjа. Се борел за Македониjа и обединета Бугариjа.
  • Сандански не само е престоjувал во Бугариjа, но долги години е живеел и работел во неjа. За ова ке пишам повеке подолу.
  • Спомените на некои македонски револуционери се запишани од "бугарскиот националист" академикот професор лингвистичар Љубомир Милетич, коj е роден во Штип, драг EvLa! :-) Патем, ни еден македонски револуционер не е обвинувал Милетич во некоректност.
  • Да напомнам, Катарџиев е академик и историчар од МАНУ, прв истражувач на револуционерните борби.
  • Унгарецот Лајош Кошут престоjувал во Бугариjа, али не е живел за голем период во Бугариjа како Сандански, коj уште во 1878 како мало дете се иселил со целата своjа фамилиjа во бугарскиот град Дупница во слободното Кнежество, не е завршил бугарски училишта во Бугариjа како Сандански, не е служил во бугарската воjска како Сандански, не е бил бугарски чиновник и директор на бугарски затвор како Сандански, и накраj не е основал Народна федеративна партиjа (бугарска секциjа) и не е бил поврзан со бугарска револуционерна организациjа.
Да се вратиме кон вистинските историски факти на епохата на Илинден, почитувани EvLa - да прочитаме Писмо на Главниот штаб на Вториот македонско-одрински револуционерен округ до Бугарската влада во врска со положбата на востанатото население и барање на помош од страна на Бугарија – 9 септември 1903 година, напишано од луѓе како Борис Сарафов и Даме Груев:
До
Почитуваната Влада
на Кнежеството Бугарија
Со оглед на критичката и ужасна положба, во која се најде бугарското население од Битолскиот вилает по извршените опустошувања и ѕверства од турската војска и башибозук, со оглед на тоа, дека тие опустошувања и ѕверства на систематски начин продолжуваат и не може да се предвиди до каде ќе отидат; со оглед и на тоа, дека тука сe бугарско ризикува да изгине и се затре без спомен од насилства, глад и настапувачката мизерија. Главниот штаб смета за свој долг да му обрне внимание на Почитуваната Бугарска Влада на катастрофалните последици за бугарската нација, ако таа не си го исполни својот долг спрема своите еднородни браќа тука на еден впечатлив и активен начин, како што се налага од силата на околностите и опасноста, која што ја загрозува бугарската татковина денес.
Верувајќи, дека Почитуваната Влада е доволно запозната со конечното опустошување на вилаетот, ние сметаме за излишно тука да ги повторуваме фактите со нивните подробности, а ќе се ограничиме само да ја резимираме во неколку точки создадената положба на нашиот народ и грозните последици од него.
1. Како во изгорените или напуштените, така и во останатите бугарски села, со мали исклучоци неизгорениот дел од реколтата остана неприбрана, затоа што секоја жена или маж, кои би се појавиле пред очите на заталканиот аскер и башибозук, бидува убиен – храната се прибира постојано од од турското население под заштита на турската власт. Голем дел од неа, како и од грабнатиот добиток, се употребува за издршка на војската...
Фотокопие на оригиналот на писмото. Е, драг EvLa, за коj се борела внатрешната револуционерна организациjа?
Се прашам кога ке се прифатат од просечниот македонец очигледни историски факти, кои не се таjна и не се проблем за македонскиот научен елит (примерот Катарџиев), али jавноста сеуште гледа веома трауматички на тех?

РЕВИЗИЈА НА СТАТИЈАТА ЗА САНДАНСКИ[уреди извор]

Здраво момци и девојки.

Направив ревизија на статијата на Сандански. И старата верзија беше интересна, но за жал беше прекратка (само 5 реда). Новата верзија ја направив најмногу врз основа на мемоарите на Јане Сандански, Книгите на Христо Сиљанов, и историја на Македонскиот народ од Ристовски. исто така и од материјали на Катарџев.

Она со "бугарскиот народ го слави и му е благодарен, и затоа крстил град на него", го избришав..

Исто така ја избришав првата слика што бепе ставена, затоа што таа слика беше земена од бугарската википедиа, и шаблонот беше ист скоро, затоа јас ставив слика што јас сум ја скенирал - за да не испаден дека ги копираме Бугарите. Статијата е уште во изградба. подготвувам детален теклст за борбата на Сандански против врховистите.

Благодарам и поздрав..

--Revizionist

Само напред. --Filip M 21:54, 26 јануари 2007 (UTC)

Аjде да се разбереме за нешто. Да нема цензура за поврзаноста на Сандански со Бугариjа. Сандански е емигрирал во слободна Бугариjа уште како мало дете. Таму е учил, служил во бугарската армиjа, потоа работил. За ова не може да се молчи. Исто така Крсте Асенов и Христо Чернопеев не се родени во Македониjа. За финал во Бугариjа Сандански е почитуван како етнички Бугарин. Сето ова не е спорно. Зар не мора да се пишува за овие проблеми?! ---Boban Krumeski 02:18, 19 март 2007 (UTC)

ИЗ СЛОВО НА ЯНЕ САНДАНСКИ[уреди извор]

„Македонските революционери, които след дълга и жестока борба с турската тирания доживяха да видят своята мечта - извоювне на свобода на Татковината, не могат да допуснат тя да попадне под сръбско и гръцко владение. Те няма да се спрат и пред най-страшните терористически средства, за да реализират съкровената си мечта - свободна българска Македония!". Коментирайте това драги ми "етнически" македонци.

Интерсно колега. Кажи ми од каде е изјавата што ја цитиравте, или подобро - дајте ми линк кон скениран автентичен документ (запис) што ја содржи таа изјава, и јас со задоволство ќе ја вклучам во статијата што уште е во тек на изработка. Но доколку не доставите линк, нема да можам да ја ставам - такви се правилата.

Поздрав ---Revizionist

Агенциja Фокус [2]--Svik 02:44, 14 јули 2007 (UTC)
Малеее, извориве ти се од типот на архивот на САД... ;-) Патем, Јане е Македонец и престанете аман веќе да ни ги бугаризирате луѓето (додуша и ти си Македонец, нели?). Сигурен сум дека ако и денес биле живи овие луѓе ќе се определе за каузата на Република Македонија, а не за Бугарија. Сфатете, тогаш такви биле времињата - Македонците трпеле секаков вид пропаганда (идеолошка, асимилациона) од Србите и Грците, а денес од Бугарите и се уште од Грците. Јас навистина незнам каков Македонец си ти, кога народов кој живее на целокупна Македонија вековна желба му било да е самостоен. Boyan 08:40, 14 јули 2007 (UTC)
Македонците пред 1944 г. во мнозинството биле бугари, како и моите дедовци, кои избегале во Благоевградско од србскиот терор. Дури и Киро Глигоров е бил бугарин по тоа време [3]. Ние сме еден народ. Немам против денес македонците во Македониjа да се сметат за нациja, но македонците во Пиринска Македониjа се сметат сосема искрено за бугари (како този став во беседата на Петрич [4]). Сандански бил директор на дупничкиот затвор. Как за директор на воена единица, на државна служба е поставен граганин со небугарско самосознание? Jaс тоа не го вервам! Поздрав --Svik 02:05, 16 јули 2007 (UTC)
Македонците пред и по 1944 беа и се Македонци.Моите дедовци од Пиринска Македонија,родени за време на османската власт, НЕ се сметаа за бугари, туку единствено и само МАКЕДОНЦИ. Немој ти да зборуваш наместо нас, о.к.? А во однос на твоето прашање за граѓаните со „небугарско самосознание“, ми личи на апартхејд или сегрегација. Доволно претера тука. Не ме интересира што имаш и што немаш против. Ние не постоиме заради тебе, за да ни дозволуваш што да се сметаме! --Ajax 19:44, 24 јули 2007 (UTC)

Сега мислам оти статијата за Јане Сандански е поконкретна. Само не знам дали требаше уште да пишувам за да им докажам на вулгарите.--Астрион 11:52, 16 август 2007


Значи в България не го почитаме Яне, така ли? А защо в училище учим за този велик българин? Ако смятахме, че той се е борил против България, щяхме ли да кръстим град с неговото име?!!? Опомнете се и разберете колко глупави са вашите коментари. Мислите ли, че примерно в гръцка Македония може да има град Сандански или Георги Делчев?! Не разбира се, тези хора са се борили за България, т. е. против Гърция! Денят на истината ще доиде и за вас, лошото е, че повечето от вас отдавна я знаят, но нарочно манипулират по неуките си колеги и приятели. Аз признавам македонският народ като факт в днешно време, въпреки че не одобрявам насилствените методи за неговото създаване. Но историята преди 1944 г. не бива да се променя, не бива да петним името на великите ни герои! Знам, че е тежко да сте част от народ без история, но ние българите какво сме виновни за това? Виновниците са ясни за всички - това са сърбокомунистите. Ние знаем, че вие македонците сте наши родни братя, не ви мразим и още вярваме, че един ден ще разберете, че грешите за отношението си спрямо нас. Аз съм от Велинград, много мои съграждани са загинали за свободата на Македония и аз вярвам, че жертвата им не е отишла напразно!


Грешка[уреди извор]

Епа Вулгарче, зошто тогаш имињата на старите македонски градови како Горна Џумаја, Свети Врач, Неврокоп... ги променивте во Благоевград, Сандански...Сакам да те прашам, велиш:„защо в училище учим за този велик българин„ е зошто пак ние македонците во училиштата учиме за таков голем Македонец... Значи во се мора вие да сте во право??? Велиш„колко глупави са вашите коментари„ ама поглупав од твојот коментар до сега не сум прочитал. Значи, според твоето, ако во МАКЕДОНИЈА, ГРЦИЈА, БРИТАНИЈА, ФРАНЦИЈА... постои улица, град, село или некое слично нешто со име Роберт Де Ниро, тоа значи дека тој е македонец, грк или друго??? Велиш„ Денят на истината ще доиде и за вас, лошото е, че повечето от вас отдавна я знаят„, е токму затоа бидејќи ти ја знаеш вистината каква е на виделина, со што се соочувате за да ја прекрстите, ми дремаш по цел ден на интернет барајќи бугаризација во Македонија, Само да те прашам и за србокомунистите, Димитров не е ли комунист, Сталин... И тие ли се србокомунисти или... Па самиот Димитров ја сакаше МАКЕДОНИЈА до себе... Друго, немој да сметаш пак дека ние Македонците ѕте мразиме, но не ве ни сакаме, а тоа што јас со бугарин да сум брат, тоа да си го речеш на некој турчин од Велинград, или на некој Македонец од Велинград... Моите браќа не се бугарите, бугарите се полубраќа ако сакаш толку да збориш,--Астрион 14:56, 4 октомври 2007 (UTC)

Ела во Сандански, во Петрич, во Благоевград, во Гоце Делчев, па прашаj кои се декларират "по род Македонци". Нема, сите се бугари, затоа зошто еден народ сме. --Svik 22:43, 4 октомври 2007 (UTC)


Еве сега повторно со вашите глупости: кој рече дека не се декларираат како бугари? За се ова треба да се прекрстиш на вашата власт во Софија. Сметаш ли дека доколку македонците не беа влезени во такви економски г...а би земале некогаш бугарски пасош?

Зошто не сакаш да признаеш дека Македонците постојат во Бугарија? Јас знам зошто: Многу националисти ќе се самоубијат од ваша страна а ќе треба да се доведе вашата држава во недостиг на ХАРТИЈА бидејќи ќе треба многу фалсификувани книги да ги преиздавате... Чаос „брату“--Астрион 17:55, 26 октомври 2007 (UTC)

србскиот весник "Политика"[уреди извор]

[5]--Охрид 21:33, 9 септември 2007 (UTC)

Чествување на Рожденскиот манастир[уреди извор]

наслов на врска

Можеби оваа страница и не е место за тоа,ама ајде некој Бугарин нека ми одговори зошто бугарската полиција,т.е власт им забранува на Македонците да се собираат на Рожденскиот манастир по повод одбележувањето на смртта на Јане? Многу ме интересира зошто не им е дозволено на ТВ станиците од Р.Македонија слободно да го снимаат собирот на Македонците на Рожденскиот манастир?

Затоа зошто пропагандираат дека е етнички македонец, а Јане Сандански е македонски бугарин коj e бил бугарски офицер и револуционер, директор на дупничкиот затвор - државна институциjа каде небугари немат место. Сандански уште вели пред италиjанскиот весник "Секуло": „Македонските револуционери, кои после долга и жестока борба со турските тирани доживеја да ja видат својата мечта - извојувале и слобода на Татковината, не можат да допуштат таа одново да попадне под српско и грчко владеење: Нема да се сопрат и пред најстрашните терористички средства, за да ја реализират сакровената си мечта - слободна Бугарска Македонија". Предавците од ОМО се собираат на Роженскиот манастир секогаш, а бугарската полициjа ги брани од патриотите на ВМРО. Поздрав --Svik 01:08, 3 ноември 2007 (UTC)

Браоооосссс, сите коментират по нешто па и тебе ти текнало да пишеш, алал вера. Само што некде ќе треба да те демантирам, мислам дека ќе си треба? Види само што си напишал:„Предавците од ОМО се собираат на Роженскиот манастир секогаш...“. Зошто сега предавници, неможам да те разберам. Нели вашата историја пишува дека населението во Македонија е под големо влијание на “србокомунистите“. Па никаде не сум сретнал некој податок во кое се вели дека српското влијание било многу силно и во Бугарија. Според тебе ОМО Илинден се србокомунисти!!! Нема врска ова што го пишуваш, според мене ТИ СИ НАЈГОЛЕМИОТ ПРЕДАВНИК НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.


Сега сакам да протолкувам нешто за Сандански... Мојот прадедо е бил директор на една српска гимназија во Македонија. Тоа значи дека тој бил србин!!! НЕ. По се изгледа немаш многу информации од 90-тите години па се до ден денес за честувањето во Рожденскиот манастир. Немаш многу сознанија колкав број граѓани е имало на овие собири??? Сите ли се биле “србокомунисти“. И јас сум учел во Бугарија и тоа значи дека сум бугарин... Нема логика--Астрион 12:09, 5 ноември 2007 (UTC) Ако ОМО се “предавци“ тоа значи дека и Ј?ане Сандански според тебе е предавник--Астрион 12:12, 5 ноември 2007 (UTC)

Кое му е предавското на Яне? През целия си съзнателен живот Яне работи за своята Бугарска Македония? Не смей да сравняваш тълпа от кретени с български национален герой. --Li4kata 12:26, 5 ноември 2007 (UTC)

Така е, велиш? [6] Фрајтнер Разговор 15:04, 5 ноември 2007 (UTC)

Браво за Јане, кој цел живот работил за “българскиот народ“ од кој всушност бил убиен... хехехе... Поголеми глупости не сум слушнал, туку добра е сликата на Јане а??? Ееее, размисли буграче, можеби и оваа слика е дело и фалсификат на “србокомунистите“... Ајде знам дека не си спремен по историја многу, па и баш темава за Јане Сандански не ти оди... Ајде малку низ бугарските страници за историја за да видиш какое било, за да знаеш што да одговориш... НЕ СИ ЈА ЗНАЕТЕ ИСТОРИЈАТА БУГАРСКА А САКАТЕ ДА СЕ МЕШАТЕ ВО НАШАТА...МАКЕДОНСКАТА!!!--Астрион 22:10, 5 ноември 2007 (UTC)

Сега знам и зошто оваа “тълпа“ ја нарекуваш кретени... Затоа што се плашиш од нив. Ако не се плашеше немаше ни да ги споменеш... тие твои кретени се всушност ВИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНЦИ, крвта на ЈАНЕ САНДАНСКИ--Астрион 22:18, 5 ноември 2007 (UTC)

Бугарско гледиште[уреди извор]

Се извинувам, ама доволно со таа бугарска пропаганда. Бугарското гледиште е презентирано на нивната википедија, на статијата има линк кон неа и тоа е доволно. Па ако некој посака да презентираме овде и грчкото гледиште, албанското, влашкото и незнам кое друго до каде ќе се дотера работата ? --Ajax 23:03, 9 март 2008 (UTC)

Гледам дека има препирање, па ќе ја заштитам статијата за да не дојде до понатамошни уредувачки војни. Сѐ додека не се постигне консензус дали треба или не да стои таа точка, односно дали не е НГТ=пропаганда

--Guitardemon666 22:38, 10 март 2008 (UTC)

На Википедиjа нема правило етничките гледишта да се пишуваат само на посебните етнички Википедии, а во случаjот имаме и небугарски историчари, кои го подржуват бугарското гледиште. Мора да уредуваме во споредба со правилото Википедија на македонски јазик не е национална енциклопедија на Македонците. Поздрав, Boban Krumeski (разговор) 01:05, 5 декември 2008 (UTC)
Исто така нема правило на секоја Википедија да се чита бугарска пропаганда! --Ajax (разговор) 22:17, 8 декември 2008 (UTC)
Не е бугарска и не е пропаганда, бидеjки се подржува дури од некои македонски историчари од МАНУ и Државниот архив на Македониjа. Boban Krumeski (разговор) 23:29, 8 декември 2008 (UTC)
Отворен вандализам од страна на Аjах. Зарем ставовите на македонски историчари како Иван Катарџиев и Зоран Тодоровски се бугарска пропаганда? Тие се ставени на англиската Википедиjа и е сосема нормално да се читаат и овде. Или на македонската Википедиjа нема место за македонска наука? Boban Krumeski (разговор) 23:46, 8 декември 2008 (UTC)

Дати на раѓање и смрт[уреди извор]

Дали имате некој извор за датите на раѓањето и смртта? Во бугарската википедија пишува 18/30 мај и 10/21 април (стар/нов календар)... --Crnorizec 20:47, 9 април 2008 (UTC)

Уау![уреди извор]

Невероватни работи се дешаваат овде! Цитат:

22:41, 9 декември 2008 Ajax (разговор | придонеси) (36.874 бајти) (Јане Сандански ми е прадедо !) (откажи)

Како прво, Jане Сандански не е имал деца, и како второ, овоj "аргумент" е тотален апсурд во Википедиjа! Boban Krumeski (разговор) 02:17, 10 декември 2008 (UTC)

Кај нас македонците дедовци се ни не само преките родители туку и нивните браќа и сестри. Биди поздравен. --Ajax (разговор) 21:17, 10 декември 2008 (UTC)
Директен потомок секако не си. Али не е битно. На Википедиjа сето тоа нема било каква врска со правилата за уредување. Апсурд е да се уредува и да се влегува во edit war со сличен "аргумент". Boban Krumeski (разговор) 00:15, 11 декември 2008 (UTC)

За промените[уреди извор]

1. поимот "Пиринска Македонија" се поjавува после Првата Балканска Воjна. Jане е роден во 1872, коешто значи дека се зборува за анахронизам т.е. употреба на поим, коишто не проврзнан со времето за во което е употребен.

2. за втората промена мислам дека врската ВМРО требе да е кон ВМОРО, затоа зашто ВМРО е поjаснителна страница

3. (Слика:Pravilnik-sandanski.jpg) Бидеjки Сандански jа формира Народната Федеративна Партиjа (бугарска секција) мислам дека сликата на уставот е добро да биде таму. Во статиjата се зборува за оваа НФП.

4. (Слика:Cheta-pirin2.jpg) не видувам ништо лошо оваа слика да биде таму. Четата е на Сандански сепак.

5. (Слика:Nekrolog.jpg) преводот на Некрологот го направи администраторот Корисник:Boyan [7] бидеjки не е напишан на книжевен македонски jазик, за кое сум благодарен.

6. (Факт за кнезот Фердинанд) За ова се бара извор. Нормално е да се бара извор, кога не е точно jасно за убиството на Jане.

7. (воjводата Стојан Филипов) за ова има извод од Mercia MacDermott (jа имам книгата на бугарски од 1987 година на 414 страница - пишува дека името кое наjчесто се jавува како директен убиец на Сандански е Андон Качарков од село Орjаховец - Серска околиja)

8. (Бугарско гледиште за Јане Сандански) За националната припадност има 2 основни теории, оваа на РМ и оваа на РБ. Во овоj раздел секо изречение е поткрепено со извор (Вашингтон пост, уставот на НФП, ...).

9. (Image:Sandanski grave.jpg) не видувам прчина оваа слика да биде избришана. Ова е сепак гробот на воjводата.

Тие 9 точки се сите редакции кои избриша Ajax. Сум готов да вода дискусиjа за сите овие промени. Поздрави! --Стан (разговор) 22:12, 10 декември 2008 (UTC)

1.Пиринска Македонија покажува денес за кој дел на Македонија се зборува. На статијата за Гоце Делчев исто имаме Егејска Македонија. И балканската војна е 1912, а Јане е убиен 1915, ако сфаќаш.
2.Токму тоа е направено.
3.Сликата ја има на страницата за Народната федеративна партија. Тоа не е документ од Јане, за разлика од Манифестот.
4.Сликата си е таму, само подобро наместена на страницата. Може би подобро ќе биде да е во средината на текстот, да не испаѓа во долниот текст.
5.Мислам може и без превод, ама штом сакате нека го има.
6.Не гледам на друго место да се бара извор, па баш тука? Кога целата бугарска архива ќе биде достапна на интернет може и да има извор. Инаку за Фердинанд тоа го тврди Ангел Динев во „Политичките убиства во Бугарија“
7.Мислам дека сега напишаното не е добро. Краткиот текст е подобар за завршување не страницата, а ако толку сакате да се наведе убиецот, ќе мора да се среди. ВМОРО тогаш веќе не постоела, уште помалку пак реонска чета.
8. За бугарското гледиште се изјаснив на страницата со моите разговори. Не сакам да се повторувам.
9.На страницата за Роженскиот манастир има слика од гробот, а оваа за Јане е преполна со слики. И јас имам други негови, ама не мислам дека е потребно сите да бидат ставени на Википедија.--Ajax (разговор) 21:53, 5 јануари 2009 (UTC)
1.Значи треба страницата на Гоце Делчев и секој роден преди 1913 година да се преправи; 3.Документ е на Јане дотолкова дека он е главниот создател на НФП(бугарска секција), а манифестот е напишан од Димо Хаџидимов; 6.Се бара извор, затоа зашто има туги извори кои ѕборат за туга вистина; 7. Си во голема заблуда, ВМОРО постои до 1919 година, кога се преименува на ВМРО, кое се користи и во МКД и во БГ, уште повеке организацијата дејствува со чети до средата на 20те години на 20от век; 9. Страницата за Сандански е "избрана" во МК Вики (дури кога сите 6 извора покажуват бугарското гледиште, инаку статијава е чисто белетристична) и затоа колко повеке слики, толко по добре! Подпоручикъ (разговор) 23:18, 5 јануари 2009 (UTC)
1.Географските одредници имаат значење како за сегашноста така и за минатото. А од 1912 до 1915 Јане дали бил во Пиринска Македонија? 3.Документот не е личен на Јане, го има на друга страница, т.е. презентиран е сосема доволно. 6. Барате извор само за тоа што не ви се допаѓа - го најдовте - Ангел Динев! Мора да престанете со ситните провокации! 7.Катастрофа си. 9.Нема потреба сликите да се повторуваат на повеќе страници. 2,4,5,8 се решени.--Ajax (разговор) 23:00, 8 јануари 2009 (UTC)
1.Факт, ама Гоце Делчев и 90% од тугите револуционери се родени и умреле само во Македонија- требе да е исто за сите. 3. И Манифестот не е личен на Јане, ама постои. Редно е и двете слики да са на страницата, се пак НФП е политичка партиј главно на Сандански и истиот има участво во пишането на уставот.7.Ти 10 пати по голема!9.Има смисла, и без тоа документите са малко известни, можем да ти дам поне 10 страници во кои се копирани снимки по 2,3,4 пати. Подпоручикъ (разговор) 18:24, 9 јануари 2009 (UTC)
1. Ова е анахрнонизам. Истото е да се каже, дека Алескандар Македонски бил роден во Република Грциjа. Убаво, ама кога се рагал немало ваква република. Јане Сандански е роден во Отоманската Империjа (денес Бугариjа) - колку поточно да се кажува? --Стан (разговор) 10:09, 14 март 2009 (UTC)