Радомир (град)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Центарот на градот

За други истоимени места, погледајте Радомир

Радомирград во Западна Бугарија. Се наоѓа во Перничка област и е во близина на градовите Батановци и Перник. Градот е втор по големина во областа и е административен центар на општина Радомир. Во 2015 година градот имал население од 14 232 жители.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Радомир бил средновековен град изграден над праисториска, античка населба и некропола. Во 30-те години на 19 век од тука поминува францускиот геолог Ами Буе, кој го опишува Радомир како мало гратче со не повеќе од 2000-3000 жители кое повеќе личало на село. Над плоштадот, кој малку бил навален, се наоѓал конакот на Мјуселим со харемот и неговите градини, опкружени со ѕидови. На самиот плоштад имало добро уредена гостилница, држана од еден Грк од Јанина.[2] Во 1918 година градот Радомир станува центар на Војничкото востание. Оттука на 27 септември 1918 година Бугарија за првпат била прогласена за република.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес
  2. Френски пътеписи за Балканите, XIX век“. София, Наука и изкуство, 1981, стр.351.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Официјално мрежно место на Општина Радомир