Прејди на содржината

Радиојаглеродно датирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
1: Создавање на јаглерод-14
2: Разлагање на јаглерод-14
3: Равенката е за живи организми, а неравенството се однесува на мртви организми, каде потоа се разлага јагелеродот-14.

Радиојаглеродното датирање е радиометриски метод за датирање кој го употребува природниот постоечки изотоп на јаглерод-14 (C-14) за да ја одреди староста на јаглеродните материјали до старост од 60.000 години п.н.е.

Техниката на радиојаглеродно датирање ја открил Вилард Либи и неговите колеги во 1942 година во времето кога тој бил редовен професор на Чикашкиот универзитет. Либи проценил дека постојаната на радиоактивна концентрација на променливиот јаглерод-14 би била отприлика 14 распаѓања во минута (dpm) по грам. Во 1960, за оваа работа тој бил награден со Нобелова награда за хемија.