Радикализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општествени уредувања

Дел од темата Политика

Список на општествени уредувања

Комунистичка држава
Непосредна демократија
Претставничка демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Уставна република со елементи
на непосредна демократија
Портал Политика · уреди

Терминот радикализам означува политички начела кои се фокусираат на менување на социјалните структури преку револуција и менување на вредносните системи на основни начини. Зборот е изведен од латинскиот збор radix (корен). Иако значењето претрпело промени од 18 век кога станал кованица, сепак ја задржува конотацијата "промена во коренот" што е од фундаментално значење за револуционерните социјални промени. Радикализмот исклучиво ја вклучува крајната левица. Спротивни на радикалните, тие од десницата се нарекуваат реакционери. Историски, за радикали биле сметани: комунистите, социјалистите, анархистите, анти-империјалистите, феминистките[1] и други групи кои сметале дека општеството е неправедно и треба радикално да се промени.

Радикализмот одигра клучна улога во раѓањето и развојот на парламентаризмот и изградбата на модерната српска држава што довела до југословенското обединување. Народната Радикална Партија, формирана во 1881 година беше најсилната политичка партија и беше на власт во Кралството Србија повеќе од сите други заедно. Уставот на Кралството Србија од 1888, кој ја дефинирала како независна држава и ја формализирала парламентарната демократија која беше меѓу најнапредните во целиот свет, поради радикалниот придонес е познат како Радикалниот Устав.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mike Sanders (ed.) (2001) "Women and Radicalism in the Nineteenth Century", ISBN 0-415-20526-3, "General Introduction"