Работни кампови во Хортобаѓ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Присилните работни кампови на Хортобаѓ биле основани од страна на комунистичкиот режим во источните делови на Унгарија во почетокот на 1950-ти години.

Преглед[уреди | уреди извор]

Помеѓу 1950 и 1953 година околу десет илјади луѓе биле однесени тука без правна пресуда.[1] Тие морале да работат под вооружен надзор и во нехумани услови за државните фарми во Хортобаѓ , Наѓкуншаг и Хајдушаг.[2] Работниците не можеле да се вратат во своите домови и по амнестијата во 1953 година не биле прифатливи за надомест.[3]

Депортациите кои започнале на 23 јуни 1950 година биле типични примери за морбидните стравувања од комунистичкиот режим. Илјадници семејства од западните и јужните граници, за кои тврделе дека се „небезбедни“ поради Студената војна од страна на владата во тоа време (Иштван Доби, Маќаш Ракоши, Имре Наѓ), биле однесени во дванаесетте работни кампови на Алфелд . Депортираните имале едвај час да се спакуваат, нивните документи биле земени, а нивните кревети биле околу половина метар широки Нивната принудна работа се одвивала за државните фарми во околните села, додека првата влада на Наѓ прогласи амнестија во јули 1953 година. Логорите биле затворени во есента истата година. Сепак, оштетените не можеле да се вратат во своите домови и биле само вработени како неквалификувани работници.[4]

Кампови[уреди | уреди извор]

Име на кампот Години на постоење
Аркуш 1950-1953
Боршош 1952-1953
Борза-Михајфалва 1950-1953
Ебеш 1951-1953
Елеп 1951-1953
Ержебет-тања 1950-1953
Кочпуста 1950-1953
Коња 1950-1953
Корпопуста 1950-1953
Ласломајор 1952-1953
Ленинтања 1950-1953
Тедеј 1951-1953

Денес[уреди | уреди извор]

Оние принудени работници кои сè уште биле живи во 2000 година го основале Здружението на оние кои се депортирани во работните кампови на Хортобаѓ. Денес има 915 членови.[5] Еден споменик бил подигнат во чест на затворените.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A kényszermunkatáborok áldozataira emlékeztek. Szent Korona Rádió, 2007. June 23.
  2. Кампови . Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete. Пристапено на 2010 година. 27 март.
  3. Историја на трудовите логори во Хортобаги. Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete.
  4. За работните кампови
  5. Вовед
  6. Споменик

Литература[уреди | уреди извор]

  • Beke Ferencné (dr. Barton Attila és Jeney Attila szerk.): Három év Hortobágy poklában (Kráter Kiadó, Pomáz, 2002) ISBN 963-9472-09-3