Прејди на содржината

Пјасино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езерото Пјасино од вселената

Езеро Пјасино (руски: Пясино) е големо слатководно езеро во Краснојарскиот крај, северо-централен дел на Русија. Се наоѓа на 69,67° северна географска ширина и 87,86° источна географска должина и има површина од 735 км². Многу реки се влеваат во езерото, вклучувајќи ја и Амбарнаја. Водата од езерото се појавува како река Пјасина. Езерото замрзнува во октомври и останува под мраз до јуни. Загадување од околината се случува со загадена отпадна вода од металуршките постројки на градот Нориљск. Поради загаденоста ова езеро речиси и да нема рибен фонд во него. Извршени биле еколошки студии и компаративна анализа на податоците за концентрациите на тешки метали како што се Cu, Ni, Zn, Cd и Hg, кај риби, мов, лишаи, перифитон, хидрични почви и снег во околината на Нориљск и завршува во повеќето северни делови на полуостровот Тејмир. Концентрациите на тешки метали во црниот дроб бурбот биле најголеми во езерото Пјасино во споредба со другите студиски региони кои биле оддалечени повеќе од 100 км.