Пченкарен смок

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pantherophis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Пченкарен смок
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pantherophis
Вид: Пченкарен смок
Научен назив
Pantherophis guttatus
(Линеј, 1766)
Синоними
Портрет одблизу

Пченкарниот смок (Pantherophis guttatus) ― северноамериканскиот вид Pantherohis што го потчинува својот мал плен со стегање.[4][5] Го има низ југоисточните и средишните делови на Соединетите Држави. Иако површно наликува на отровната бакарноглавка и често се убива како резултат на овој погрешен идентитет, пченкарните смокови немаат функционален отров и се безопасни и корисни за луѓето[6] помагајќи да се контролира населението на штетници како диви глодачи кои ги оштетуваат посевите и шират болести.[7] Нивната послушна природа, неподготвеност за гризење, умерена големина на возрасните, привлечна шема и релативно едноставна грижа ги прави вообичаено чувани миленичиња змии.[8]

Пченкарниот смок е именуван поради редовното присуство на видот во близина на продавниците за жито, каде што пленува глувци и стаорци кои јадат собрана пченка.[9]Оксфордскиот англиски речник“ ја цитира оваа употреба уште во 1675 година. Некои извори тврдат дека пченкарниот смок е така наречен бидејќи карактеристичната, скоро карирана шема на стомачните лушпи на змијата наликува на јадрата на разновидната пченка.[10][11]

Опис[уреди | уреди извор]

Возрасните пченкарени смокови имаат должина на телото од 61-182 см.[12] Во дивината, тие обично живеат околу шест до осум години, но во заробеништво можат да живеат до возраст од 23 години или повеќе.[13] Рекордот за најстара пченкарна змија во заробеништво беше 32 години и 3 месеци.[14] Тие можат да се разликуваат од бакарноглавките со посветли бои, витка градба, тркалезни зеници и недостаток на дразбени дупки што чувствуваат топлина.[15]

Таксономија[уреди | уреди извор]

До 2002 година се сметало дека пченкарниот смок има два подвида: истоимениот подвид (P. g. Guttatus) опишан овде и големорамнинската стаореста змија (P. g. Emoryi). Втората била одделена како свој вид (P. emoryi), но сепак хобистите ја третираат повремено како подвид на пченкарен смок.

Се претпоставува дека P. guttatus е поделен на три вида: пченкарен смок (P. guttatus), големорамнинската стаореста змија (P. emoryi, одговарајќи на подвидот P. g. Emoryi) и Словинскиевиот пченкарен смок (P. slowinskii, која се јавува во западна Луизијана и соседниот Тексас).[16]

P. guttatus претходно бил ставен во родот Elaphe, но Elaphe бил пронајден да биде парафиличен од Утигер и други, што довело до пласман на овој вид во родот Pantherophis.[17] Поставувањето на P. guttatus и неколку сродни видови во Pantherophis наместо во Elaphe е потврдено со понатамошни филогенетски студии.[18][19] Многу референтни материјали сè уште го користат синонимот Elaphe guttata.[20] Молекуларните податоци покажале дека пченкарните смокови се поблиску сродни со кралските змии (род Lampropeltis) отколку со стаорските змии од Стариот Свет со кои порано биле класифицирани. Пченкарните смокови биле дури и одгледувани во заробеништво со калифорниски змии за да произведат плодни хибриди познати како „џунглови пченкарни смокови“.[21]

Природно живеалиште[уреди | уреди извор]

Дивите пченкарни смокови претпочитаат живеалишта како обраснати полиња, отвори на шуми, дрвја, палмето дрвја и напуштени или ретко користени градби и фарми, од нивото на морето до 2 илјади м. Типично, овие змии остануваат на земја до возраст од четири месеци, но можат да се искачуваат на дрвја, карпи и други покачени површини.[22] Тие можат да се најдат во југоисточниот дел на Соединетите Држави, почнувајќи од Њу Џерси до Флорида Кијс.

Во постудените региони, змиите се во зимски сон во текот на зимата. Меѓутоа, во поумерената клима долж крајбрежјето, тие се засолнуваат во карпести пукнатини и трупци за време на студеното време; тие исто така можат да најдат засолниште во мали, затворени простори, како на пример под куќа, и да излегуваат во топлите денови за да ја впијат топлината на сонцето. За време на студеното време, змиите се помалку активни, па затоа ловат помалку.

Размножување[уреди | уреди извор]

Бебиња од пченкарни смокови изведувајќи се од нивните јајца.

Откриено е дека пченкарните смокови (заедно со другите колубриди) достигнуваат сексуална зрелост со големина, за разлика од возраста.[23]

Пченкарните смокови се релативно лесни за размножување. Иако не е потребно, тие обично се ставаат во период на ладење (исто така познат како брумација) кој трае 60-90 дена за да бидат подготвени за размножување. Пченкарните смокови спијат околу 10 до 16 °C на место каде што не можат да бидат вознемирувани и со мала сончева светлина.

Пченкарните смокови обично се размножуваат кратко време по зимското оладување. Мажот се додворува на женката првенствено со тактични и хемиски знаци, а потоа евертира еден од неговите хемипени, го вметнува во женката и ја ејакулира неговата сперма. Ако женката има овулација, јајцата ќе се оплодат и таа ќе започне да се раздвојува хранливи материи во јајцата, а потоа да лачи школка.

Несењето јајца се случува нешто повеќе од еден месец по парењето, со 12-24 јајца оставени на топло, влажно, скриено место. Откако ќе се постават, возрасната змија ги напушта јајцата и не се враќа кај нив. Јајцата се триаголни со кожни, флексибилни лушпи. Околу 10 недели по положувањето, младите змии користат специјализирана вага наречена јајцев заб за да исечат процепи во лушпата од јајцето, од кои се појавуваат околу 11 см во должина.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Чуван пченкарен смок јадејќи млад глушец

Како и сите змии, пченкарните смокови се месојади и се во дивината, тие јадат на секои неколку дена. Додека повеќето пченкарни смокови јадат мали глодачи, како што е белоножниот глушец, тие исто така можат да јадат други влекачи или водоземци или да се искачуваат на дрвјата за да најдат нечувани јајца на птици.[24]

„Стаорските змии“ од САД, како што е P. guttatus, имале отровни предци, кои го изгубиле отровот откако еволуирале стегање како средство за фаќање плен.[25]

Во заробеништво[уреди | уреди извор]

Пченкарните смокови се едни од најпознатите видови змии што може да се чуваат во заробеништво или како домашни миленици, само по топчестиот питон.[8] Сепак, тие се најпознатата змија милениче во Бразил. Нивната големина, мирен темперамент и леснотија на грижа придонесуваат за оваа популарност. Заробените пченкарни смокови толерираат да бидат држени од нивните сопственици, дури и подолго време.[26]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hammerson, G.A. (2007). Pantheropis guttatus. Црвен список на загрозени видови. 2007. Посетено на 10 април 2021.
 2. Стејнегер, Барбур. 1917. A Check List of North American Amphibians and Reptiles. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. iv + 125 pp. (Elaphe guttata, p. 82).
 3. „Pantheropis guttatus“. The Reptile Database.
 4. Crother, B. I. (2012). „Scientific and standard English names of amphibians and reptiles of North America north of Mexico, with comments regarding confidence in our understanding“ (PDF). Society for the Study of Amphibians and Reptiles Herpetological Circular. 39: 1–68.
 5. Bealor, M.T. and Saviola, A.J., 2007.
 6. „Corn Snake“.
 7. „Did Someone Say Snakes?“. Архивирано од изворникот на 3 август 2013. Посетено на 10 април 2021.
 8. 8,0 8,1 Valdez, Jose W. (2021). „Using Google Trends to Determine Current, Past, and Future Trends in the Reptile Pet Trade“. Animals (англиски). 11 (3): 676. doi:10.3390/ani11030676.
 9. „FLMNH - Eastern Corn Snake (Pantherophis guttatus)“.
 10. „Corn Snake | Petco“. www.petco.com.
 11. „Smithsonian National Zoo Corn Snake Fact Sheet“. Посетено на 10 април 2021.
 12. „Corn Snake Fact sheet“. Smithsonian National Zoological Park.
 13. Slavens, Frank; Slavens, Kate. „Elaphe guttata guttata“. Архивирано од изворникот на 24 септември 2015. Посетено на 10 април 2021.
 14. „Corn Snake - Pantherophis guttatus“. www.petmd.com. Посетено на 10 април 2021.
 15. „Reptiles and Amphibians of Virginia“. Virginia Herpetological Society. Архивирано од изворникот на 14 април 2015. Посетено на 10 април 2021.
 16. Burbrink, F. T., 2002.
 17. Utiger, U., N. Helfenberger, B. Schätti, C. Schmidt, M. Ruf, and V. Ziswiler, 2002.
 18. Burbrink, F. T. and R. Lawson, 2007.
 19. Pyron, R. A. and F. T. Burbrink, 2009.
 20. Bartlett, Patricia; Bartlett, R. D. (2006-05-26), Corn Snakes and Other Rat Snakes, Complete Pet Owner's Manual (2. изд.), Hauppauge NY: Barron's Educational Series, ISBN 978-0-7641-3407-4
 21. „Jungle Corn Snakes“. Архивирано од изворникот на 2015-07-09. Посетено на 2021-04-10.
 22. Peterson Field Guide - Western Reptiles and Amphibians - 3rd Edition
 23. The Captive Breeding of Colubrid Snakes: This document, written by Steven T. Osborne, was originally published as a 4 part series in the 1982 edition ( Volume 4: Number 3,4,7, & 9 ) of the San Diego Herpetological Society Newsletter.http://www.kingsnake.com/colubrid/4.html
 24. „ADW: Pantherophis guttatus: INFORMATION“. University of Michigan Museum of Zoology. Посетено на 10 април 2021.
 25. Fry et al. 2012.
 26. „Welcome to The Corn Snake.co.uk - Corn Snake Care Sheet, Corn Snake Facts, Corn Snake Photos, Corn Snake Forum, Corn Snake Downloads and more...“. www.thecornsnake.co.uk.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]