Пупин (кратер)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пупин
Пречник2 km
Длабочина0,4 km
Содолжина11° на изгрев
Наречен поМихајло Пупин

Пупин (Pupin) — мошне мал месечев ударен кратер во источниот дел на пределот Море од Дожд (Mare Imbrium). Сместен е југоисточно од кратерот Тимохарис , и се нарекувал „Тимохарис K“ (Timocharis K) пред Меѓународниот астрономски сојуз да му го даде името „Пупин“. Месечевото море близу Пупин инаку нема други забележителни кратери, и е речиси безличен, освен мошне слабо видлив зраковиден ударен материјал.

И покрај неговите привидно мали димензии, кратерот Пупин е всушност поголем од познатиот Баринџеров кратер во Аризона.

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Andersson L. E.; Whitaker E. A. (1982). NASA Catalogue of Lunar Nomenclature. NASA RP-1097.
 • Blue, Jennifer (25 јули 2007). „Gazetteer of Planetary Nomenclature“. USGS. Посетено на 5 август 2007.
 • Bussey B.; Spudis P. (2004). The Clementine Atlas of the Moon. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81528-2.
 • Elijah Cocks E.; Josiah Cocks C. (1995). Who's Who on the Moon: A Biographical Dictionary of Lunar Nomenclature. Tudor Publishers. ISBN 0-936389-27-3.
 • McDowell, Jonathan (15 јули 2007). „Lunar Nomenclature“. Jonathan's Space Report. Посетено на 24 октомври 2007.
 • Menzel D. H.; Minnaert M.; Levin B.; Dollfus A.; Bell B. (1971). „Report on Lunar Nomenclature by The Working Group of Commission 17 of the IAU“. Space Science Reviews. 12: 136.
 • Moore, Patrick (2001). On the Moon. Sterling Publishing Co. ISBN 0-304-35469-4.
 • Price, Fred W. (1988). The Moon Observer's Handbook. Cambridge University Press. ISBN 0-521-33500-0.
 • Rükl, Antonín (1990). Atlas of the Moon. Kalmbach Books. ISBN 0-913135-17-8.
 • Webb, Rev. T. W. (1962). Celestial Objects for Common Telescopes (изд. VI преработено.). Dover. ISBN 0-486-20917-2.
 • Whitaker, Ewen A. (1999). Mapping and Naming the Moon. Cambridge University Press. ISBN 0-521-62248-4.
 • Wlasuk, Peter T. (2000). Observing the Moon. Springer. ISBN 1-85233-193-3.