Психологија на советување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Психологија на советување
Медицинска процедура
ICD-10-PCSGZ6
ICD-9-CM94.45-94.49
MeSHD003376
Други кодови:{{{OtherCodes}}}

Психологија на личност е психолошка специјалност која опфаќа истражувачка и применeта работа во неколку широки домени: процесот на советување и резултати; супервизија и тренинг; развој на кариера и советување; превенција и здравје. Некои од обединувачките теми меѓу советниците-психолози ги вклучуваат фокусот на квалитетите и силите, интеракцијата меѓу личноста и средината, развој на образованието и кариерата, кратките интеракции, и се фокусираат на здравиот дел од личноста.[1]

Поимот „советување“ има Американско потекло, воведен е од Роџерс, кој, во недостаток на медицински квалификации, бил спречен неговата работа да ја нарече психотерапија.[2] Во САД, психологијата на советување, како и многу други модерни специјалности и дисциплини на психологијата, започнале како резултат на втората светска војна. За време на војната, Американската војска имала силна потреба за вокациско регрутирање и тренинг.[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gelso, C.J., Williams, E.N. & Fretz, B. (2014). Counseling Psychology (3rd ed.). Washington, D.C.: American Psychological Association.
  2. Woolfe, Ray, et al. “Counselling Psychology in Context.” Handbook of Counselling Psychology, 2nd ed., Sage Publications, 2003, p. 4.
  3. http://www.apa.org/ed/accreditation/counspsy.html
  4. Fadul, Jose A. . Encyclopedia of Theory & Practice in Psychotherapy & Counseling. Lulu Press, 2015.