Псел (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Псел кај селото Самарино

Псел е река, лева притока на реката Днепар, која тече низ Русија и Украина.

Псел има должина од 717 км и одводен слив од сливното подрачје е 22.800 km².[1][2] Десниот брег на реката е висок и стрмен, за разлика од нискиот, лев брег. Нејзините периоди на замрзнување се движат од декември до крајот на февруари до почетокот на април.[1]

Притоки[уреди | уреди извор]

Следниве реки се притоки на реката Псел (од извор до устието):Илек[3] (л), пена (л), Суџа (п), Боа констриктор (л), Рибица (л), Олешња (п), торба (п), Сироватка (локално неформално име Сага ) (л), Устја (л), Ворожба (л), Олшанка (л), Будилка (л), Бобрава (л), Веприк (л), Грун (л), Рашевка (л), Љутенка (л) , Грун-Ташан (п), Тух (л), Гнилица (л), Бакеје (л), Хорол (п), Говтва (л), Манжелија (п), Омелник (п), Беличка (п), Багачка ( стр).

Населби[уреди | уреди извор]

Градови и градови сместени на реката се: Суми, Украина, административен центар на Сумиската област; Обојан, Курска област, Русија; и Хадјач, Полтава област, Украина.

Русија[уреди | уреди извор]

 • Белгородска област
  • Округот Прохоровски
   • Пригорки, Верхњаја Олшанка, Средњаја Олшанка, Бугровка, Береговоје Второје, Прелестноје, Андреевка, Василевка, Јудинка, Кострома, Весиоли
  • Округ Ивњански
   • Олховатка, Череново, Пешаноје, Самарино
 • Курска област
  • Обојански округ
  • Областа Беловски
   • Курочино, Курска област, Гочево, Стригосли, Бобрава, Лошаковка, Корочка, Пешаноје, Суходол, Гири, Белица, Курск
  • Округот Суджански
   • Спалноје, Борки, Фансеевка, Куриловка, Гујево, Горнал

Украина[уреди | уреди извор]

 • Сумиска област
  • Краснопилија Рајон
   • Запсилија, Миропилја, Велика Рибицја, Хрунивка
  • Суми Рајон
   • , Велика Чернеччина, Зелењи, Хомине, Суми Рејон, Суми, Барвинкове
  • Лебедин Рајон
   • Червоне, Низи, Патриотивка, Кердилившчина, Старонове, Бишкин, Токари, Кулики, Курган, Червлене, Пристајлове, Боброве, Камјане
 • Полтава област
  • Округот Хадјач Плишивец, Дучинци, Броварки, Гадијач, Велбивка, Мали Будиша, Соснивка, Рашивка, Шумарство, Мелници, Транспорт, Мала Обухивка Округот Мирхород
   • Велика Обухивка, Панасивка, Савинци, Велики Сорочинци
  • Шишаки Рајон
   • Мали Перевиз, Покровске, Баранивка, Великиј Перевиз, Шишаки, Јарески, Нижни Јарески
  • Велика Багачка област Псилске, Велика Багачка, Харнокут, Лугове, Џубившчина, Краснохоривка, Герусивка, Балаклија, Колосивка, Остапие, Запсилија, Пидхирија
  • Решетиливка Рајон
   • Сухорабивка
  • Округ Глобин
   • Поивка, Заможне, Манжелија, Ламане
  • Округ Козелшчина
   • Плавни, Прилипка, Киселивка, Ховтва, Захребелја, Јурки, Нижња Мануиливка, Писки, Книшивка
  • Кременчук Рајон
  • Хоришни Плавни
   • Кузменки, Кјашки,

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Фауната на реката Псел вклучува зајаци, лисици, елени и диви свињи, дабари. Има голема разновидност на птици, како дива патка, сива чапја. По должината на реките има шумски површини, претежно листопадни дрвја. На песочните површини на брегот има и четинари. Има и бројни ливади.

Во реката се среќаваат околу 50 видови риби како што се крстовиден, платика, тенч, роуч и др. Има и сом, штука, костур.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Псёл, Great Soviet Encyclopedia
 2. Izsák Tibor (2007). Ukrajna természeti földrajza (pdf) (Hungarian). II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. стр. 95. Посетено на 2019-04-04.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 3. Российская Федерация. UN. 2019-05-31. стр. 195–195. ISBN 978-92-1-045174-1.