Прочистување на вода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прочистителната станица „Дејлкарлија“ близу Вашингтон, САД.

Прочистување на вода е процес со кој се подобрува квалитетот на водата со што таа постанува прифатлива за одредена намена. Конечната намена може да биде за пиење, индустриска вода, вода за наводнување, одржување на речните корита, водни спортови или многу други цели, вклучувајќи и безбедно враќање на вода кон животната околина. Прочистувањето на вода ги отстранува загадувачите и непосакуваните состојки, или ја намалува нивната концентрација до пожелните нивоа за посакуваната крајна намена.[1] Овој процес е од огромно значење за човековото здравје, стопанството и добробитта на човештвото.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Energy Costs of Water in California“. large.stanford.edu. Посетено на 2020-06-26.