Процентни поени

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поцентен поенединица за аритметичка разлика од два проценти. На пример, поместувањето од 40 на 44 проценти е зголемување за 4 процентни поени, но зголемување на количината што се мери за 10 проценти.[1] Во литературата, единицата обично е или напишана,[2] или скратена како пп или п.п. за да се избегне двосмисленост. По првото појавување, некои писатели скратуваат користејќи само „поен“ или „поени“.

Разлика помеѓу процент и процентен поен[уреди | уреди извор]

Размислете за следниот хипотетички пример: Во 1980 година пушеле 50 проценти од населението, а во 1990 година пушеле само 40 проценти од населението. Така, може да се каже дека од 1980 до 1990 година, преваленцата на пушење се намалила за 10 процентни поени (или за 10 проценти од населението) или за 20 проценти кога се зборува само за пушачи - процентите укажуваат на пропорционален дел од вкупниот број.

Поврзани единици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Brechner, Robert (2008). Contemporary Mathematics for Business and Consumers, Brief Edition. Cengage Learning. стр. 190. ISBN 9781111805500. Архивирано од изворникот на 18 May 2015. Посетено на 7 May 2015.
  2. Wickham, Kathleen (2003). Math Tools for Journalists. Cengage Learning. стр. 30. ISBN 9780972993746. Архивирано од изворникот на 18 May 2015. Посетено на 7 May 2015.