Протофеминизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кристина Пизанска предава на група мажи.

Протофеминизам е термин кој се користи за дефинирање на жените во филозофска традиција кои придонеле за современите феминистички концепти, но живееле во време кога терминот "феминистка" беше непознат,[1] односно пред 20-от век.[2][3] Прецизна употреба на терминот е спорен, и феминизмот од 18-от век и 19-от век често се сумира под поимот "феминизам".

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Botting Eileen H, Houser Sarah L. "Drawing the Line of Equality: Hannah Mather Crocker on Women's Rights". American Political Science Review (2006), 100: 265-278
  2. Nancy F. Cott 1987. The Grounding of Modern Feminism. New Haven: Yale University Press.
  3. Karen M. Offen 2000. European Feminisms, 1700–1950: A Political History. Stanford: Stanford University Press.