Протеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Протеј


Морското божество Протеј веројатно и припаѓа на постарата генерација богови и се именува како помошник на Посејдон та, дури и негов син исто како и Нереј , тој е морски старец кој може да ја предвиди иднина та, исто и тој може да го менува својот облик , и очигледно е колку се блиски описите на Нереј, Протеј и Тритон , затоа доаѓа до мешање на овие божества и нивната природа во митовите.