Просјак (скулптура во Скопје)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон скулптурата навечер

Просјакот претставува бронзена скулптура на човек, кој го симболизира христијанското мачеништво, односно според авторот таа е конципирана врз иконостасната христијанска каноника која го проектира внатрешниот простор за молитви и тихување. Со страдалните искуства на Христовите предвесници и следбеници опишана е Христовата голгота низ која личноста ја спознава светлоликоста на Богочовекот. Споменикот се наоѓа на улицата Македонија во центарот на Скопје. Автор на оваа скулптура е Наташа Божарова - Пијанманова.[1] Скулптурата била поставена во април 2009 година.

Оваа скулптура е дел од проектот на Министерството за култура за поставување 36 скулптури во центарот на Скопје.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Расклопен иконостас во делата на Божанова - Пијанманова“. Вест. Посетено на 2011-08-14.
  2. „ИЗБРАНИ 40 РЕШЕНИЈА ОД КОНКУРСОТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА“. Премин. Посетено на 2011-07-26.