Прејди на содржината

Проективен тест

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во психологијата, проективен тест е тест на личноста дезајнирана да дозволи една личност да одговори на двосмислени стимули, веројатно откривајќи скриени емоции и внатрешни конфликти. Ова понекогаш е во контраст со т.н. "објективен тест", во кој одговорите се анализирани според универзален стандард (на пример, испит со повеќе избори). Одговорите на проективните тестови се содржина анализирана за значењето наместо да се заснова на претпоставки за значењето, како што е случајот со објективните тестови. Проективните тестови се темелат врз психоаналитичката психологија, која тврди дека луѓето имаат свесни и несвесни ставови и мотиви кои се надвор или скриени од свеста.