Проглас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Проглас
АвторСвети Кирил
Изворен насловⰒⰓⰑⰃⰎⰀⰔⰟ
ЗемјаВелика Моравија
Јазикстарословенски

Проглас (старословенска глаголица ⰒⰓⰑⰃⰎⰀⰔⰟ, кирилица Прогласъ) е предговорот на старословенскиот превод на четирите евангелија. Бил напишан од Свети Кирил во 863–867 во Велика Моравија (денешна Моравија и Словачка). Прогласот се смета за прва поема напишана на литературниот старословенски јазик.

Денес се познати четири преписи на Прогласот, 3 српски и 1 руски. Најстариот од нив е од 13 век и се чува во збирката на Хиландарскиот манастир.

See also[уреди | уреди извор]

  • Викиизвор - целосен текст на Прогласот (на кирилица)
  • Викиизвор целосен текст на Прогласот (на глаголица)