Прејди на содржината

Пробиштипско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот Пробиштипско се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Пробиштип, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Пробиштип, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Пробиштипско, но некогаш и не.

Поврзано[уреди | уреди извор]