Прнарова пеперуга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Satyrium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Прнарова пеперуга
Lycaenidae - Satyrium ilicis.JPG
Долен дел на прнаровата пеперуга
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Satyrium
Вид: Прнарова пеперуга
Биномен назив
Satyrium ilicis
Esper, 1779
Синоними
 • Papilio ilicis Esper, 1779;
 • Papilio lynceus Fabricius, 1787
 • Thecla caudatula Zeller, 1847
 • Thecla bischoffii Gerhard, 1850
 • Thecla bischoffii cilicica (Holtz, 1897)
 • Thecla syra Pfeiffer, 1932
 • Thecla syra pinoptas (Zerny, 1932)

Прнарова пеперуга (Satyrium ilicis) е пеперуга од семејството на Сивци, видот опашкари.[1] Пеперугата ја има и во Македонија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга ја има во јужна и Средна Европа, југозападен Сибир, Мала Азија, Кавказот и Либан.[1][2] Таа живее во жуми и до 1600 метри надморска височина.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата е од 32 до 36 мм.[3] Основната боја на пеперугата е кафенкаста. Кај женките долната страна на крилјата има најчесто големи портокалови и црни дамки и бордури. И кај горната и кај долната има неправилни бели дамки. Има присуство на две опашки. Ларвите се зелени и со големина од 2 см.[4]

Возрасните единки летаат од мај до август. Гасениците се хранат со Quercus robur, Quercus coccifera, Quercus ilex, Quercus petraea, Quercus pubescens, Ulmus, Rhamnus cathartica и Prunus.[1][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 "Satyrium Scudder, 1876" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
 2. Fauna europaea
 3. 3,0 3,1 Simon Coombes Captain's European Butterfly Guide Archived 2019-07-22 на Wayback Machine
 4. Butterflies and Moths DK – Pocket Nature
 5. Heiner Ziegler Schmetterlinge der Schweiz

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]