Пристрасност при селекција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пристрасност при селекцијата е пристрасноста која се воведува преку изборот на поединци, групи или податоци за анализа на таков начин што не се постигнува правилна рандомизација, со што се обезбедува дека добиениот примерок не е репрезентативен на населението наменето за анализа. Тоа понекогаш се нарекува и ефект на селекција. Фразата "пристрасност при селекција" најчесто се однесува на извиличувањето на статистичката анализа, што произлегува од методот на собирање на примероци. Ако не се земат предвид изборната пристрасност, тогаш некои заклучоци од студијата можеби не се точни.

Наводи[уреди | уреди извор]