Пристаниште л'Арсенал

Од Википедија — слободната енциклопедија

48°50′58.11″N 02°22′02.52″E / 48.8494750° СГШ; 2.3673667° ИГД / 48.8494750; 2.3673667

Пристаниште л'Арсенал се наоѓа во Париз
Port de l'Arsenal
Пристаниште де л'Арсенал
Пристаниште де л'Арсенал

Пристаниште л'Арсенал е бродско пристаниште во Париз. Го поврзува Каналот Сен Мартин, кој започнува на Плоштадот Бастилја, со Сена, кај Кеј де ла Рапе. Составен дел на Мрежата на париски канали, таа е дел од границата помеѓу 4-тиот и 12-тиот арондисман. Се граничи со булеварот Бурдон на 4-та (западна) страна и Булеварот де ла Бастилја на 12-та (источна) страна.

Од 16 век до 19, на оваа локација постоел Арсенал. Арсенал ја опфаќал површината односно самото име на пристаништето и името на соседството, Арсенал, што се граничи со западната (4-ти арондисман) страна на сливот.

Уништувањето на Бастилја со фосе (ров) во преден план. Фосето подоцна било претворено во Порт де л'Арсенал.

По уништувањето на тврдината Бастилја во ноември 1789 година (за време на Француската револуција ), бил ископан Порт де л'Арсенал за да го замени ровот што бил на местото за црпење вода од Сена за да се наполни ровот на тврдината.

Во текот на деветнаесеттиот век и поголемиот дел од дваесеттиот век, пристаништето л'Арсенал било комерцијално пристаниште каде што стоката се товарела и истоварувала. Одделено од Сена со заклучената врата Морланд. Пристаништето било претворено во пристаниште за одмор и рекреација во 1983 година со одлука на Градското собрание на Париз и Трговската и индустриската комора, а сега е управувано од Асоцијацијата за Слободно пристаниште Париз-Арсенал.

Сливот е дел од францускиот национален систем Водни патишта на Франција. Оттогаш, таа е пристаниште, за приближно 180 чамци.

Пристаниште л'Арсенал, јулска колона ноќе.
Пристаниште л'Арсенал, јулска колона и опера на Бастилја

Метро станици[уреди | уреди извор]

Пристаниште л'Арсенал се наоѓа помеѓу станиците на париското метро Куаи де ла Рапе и Бастилја (освен платформите на Линијата 1, што минуваат преку Пристаништето), и е на кратко пешачење од Сали - Морланд (Париско метро) . Поврзано е со линиите Paris Métro Line 1 ,Paris Métro Line 5> ,Paris Métro Line 7, иParis Métro Line 8 .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]