Прејди на содржината

Природни резервати во Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Брезовица
Делиблатско Песочиште
Јелашничка Клисура
Јерма
Засавица
Ковиљско-петроварински рит
Ртањ
Обетска Бара
Солeно Копово
Сува Планина
Увац
Царска Бара

Природните резервати се подрачја со специфични природни одлики кои претставуваат зачувани, единствени, ретки, ендеморични и посебни единици, заштитени со закон. Природниот резерват може да биде строг или посебен. Строгите резерви се наменети исклучиво за зачувување на природниот фонд и научно истражување и набљудување. Специјалните резервати имаат непроменет и добро сочуван екосистем во кој човековото влијание е минимизирано, а врз основа на намената може да се издвојат хидролошки, орнитолошки, геолошки, ихтиолошки, палеонтолошки и др резервати.

Природни резервати во Србија[уреди | уреди извор]

Во Србија се издвоени околу 75 резервати тие се заштитени со закон, од кои повеќето посебни и строги, а значителен дел се однесуваат на научно-истражувачка и општа. Следи список на резервати врз основа на поделбите.

Специјални природни резервати[уреди | уреди извор]

Општи природни резервати[уреди | уреди извор]

 • Буково
 • Винатовача
 • Данилова коса
 • Прокоп

Специјални природни резервати[уреди | уреди извор]

 • Горни ниви
 • Клуч
 • Шаранка

Научно-истражувачки резервати[уреди | уреди извор]

Резервати за одржување на генетскиот фонд[уреди | уреди извор]

 • Могила на потегот Ливади

Строги природни резервати[уреди | уреди извор]

 • Бездна
 • Брезовица
 • Бусовата
 • Варош
 • Големо рамо - Ѓаволски вител
 • Велики Штурац
 • Виниќ
 • Врх Жељина — Плочка чука
 • Газиместан
 • Гутавица
 • Забалац
 • Зеленика 1
 • Зелените
 • Над Таталија
 • Јарешник
 • Јасеновска глава
 • Калениќ
 • Каљавица
 • Клисурата на реката Ресава
 • Клисурата на реката Суваја
 • Кожар
 • Кукавица
 • Маја Ропс
 • Градината на Мајзец
 • Мустафа
 • Омољичка ада
 • Изгореници
 • Парк шума Рибница
 • Поглед
 • Нивоа
 • Раѓеновци
 • Рашковица
 • Ритска шума на Мачков стап
 • Ртањ
 • Стара Вратична
 • Тесни клисури
 • Фељешана
 • Хајдучка чешма
 • Црна Река
 • Чалачки Поток
 • Шума сребрена липа

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]