Прилози за словенечката национална програма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Прилози за словенечката национална програма (словенечки: Prispevki za slovenski nacionalni program), исто така познат како Nova revija 57, бил специјален број на списанието Нова ревија, објавен во јануари 1987 година.[1] Овој број содржи 16 статии од не-комунистички и анти-комунистичка дисиденти од Социјалистичка Република Словенија. Изданието се смета за реакција на Меморандумот на Српската академија на науките и уметностите.

Aвторите на Прилозите анализираат различни аспекти на политичките и социјалните услови во Словенија, особено во нејзините односи на Југославија. Повеќето од авторите повикувале за создавање на суверена, демократска и плуралистичка словенечката држава, иако директни барањата за независност не биле спомнати.

Објавувањето предизвикало скандал низ СФРЈ. Уредниците на Нова ревија биле повикани да се бранат во од држава организирана јавната расправа - организирана од страна на Социјалистичкиот сојуз на работниот народ на Словенија. Уредувачкиот одбор бил принуден поднесе оставки, но јавен прогон не бил спроведен, а некој од авторите и списанието можеле да продолжат да работат без ограничувања.

Оваа публикација обично се смета за директен претходник на т.н. Словенечка пролет - масовно политичко движење за демократизација, која започна во следната година по протестите за судењето на Јанез Јанша, Иван Борштнер, Давид Тасиќ и Франци Заври.

Во години по настанот многу од авторите на Прилозите станале активни во политичките партии на демократската коалиција, особено на словенечката Демократска унија.

Автори на содржините[1][уреди | уреди извор]

 • Тине Хрибар: Словенечка државност
 • Иван Урбанчич: Југословенската „националистички криза“ и Словенците во перспективата на крајот на нацијата;
 • Димитриј Рупел: Одговор на словенечкото национално прашање;
 • Споменка Хрибар: Анангардна омраза и усогласување;
 • Вељко Наморш: За користењето на словенечкиот јазик во Југословенската Народна Армија;
 • Аленка Голјавшчек: Архаичното и граѓанското;
 • Јоже Пучник: Политичкиот систем на граѓанското општество;
 • Грегор Томц: Граѓанското општество во словенечки социјализмот;
 • Франција Бучар: Правниот поредок на Словенците како нација;
 • Петар Јамбрек: Правото на самоопределување на словенечката нација;
 • Јанез Јеровшек: Словенечкиот универзитет вчера, денес и утре;
 • Велјко Рус: Словенците и интегративната социјална политика;
 • Марјан Розанци: Некои ирационални димензии;
 • Јоже Сној: Модерните христијани и апсурдноста на словенечки идентитет;
 • Драго Јанчар: Словенечка изгонетост;
 • Нико Графенауер: Форми на словенечко самоубиство.

Литература[уреди | уреди извор]

Слични содржини[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]