Приказната на чиновникот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Приказната на свештеникот (англиски: The Cleric's Tale) е првата приказна од Групата Е во делото Кантербериски приказни од Џефри Чосер. По ова приказна следи Приказната на трговецот. Свештеникот од Оксенфорд (денешен Оксфорд) е студент по филозофија или теологија (во денешна смисла). Тој ја раскажува приказната за Гризелда, млада девојка чиј сопруг ѝ ја проверува верноста по пат на низа бизарни измачувања во духот на библиската книга за Јов.

Дејствие[уреди | уреди извор]

Гризелда раѓа ќерка, и Валтер решава да ја провери нејзината верност кон него. Тој праќа офицер да го земе бебето, преправајќи се дека ќе го убие, и тајно го носи во Болоња. Гризелда на ова не се буни. Кога таа раѓа син неколку години подоцна, маркизот повторно наредува да се земе детето.

На крај, Валтер решава да направи уште една последна проверка. Тој фалсификува папска била за поништување на брак и ѝ соопштува на жена си дека намерава да се прежени и дека од неа бара да ја подготви венчавката. Валтер тајно ги враќа децата од Болоња, и ја преставува ќерка си како новата жена. Подоцна тој ѝ кажува на Гризелда за измамата, и (неверојатно) продолжуваат да си живеат среќно засекогаш.


Џефри Чосер
Кантербериски приказни
Генерален пролог | Приказната на витезот | Приказната на мелничарот | Приказната на надзорникот | Приказната на готвачот | Приказната на правникот | Приказната на батската невеста | Приказната на калуѓерот | Приказната на судскиот повикувач | Приказната на чиновникот | Приказната на трговецот | Приказната на штитоносецот | Приказната на френклинот | Приказната на лекарот | Приказната на простувачот | Приказната на морнарот | Приказната на игуменицата | Чосеровата приказна за Сер Топас | Приказната за Мелиби | Приказната на монахот | Приказната на свештеникот на калуѓерката | Приказната на втората калуѓерка | Приказната на слугата на каноникот | Приказната на економот | Приказната на пасторот | Чосеровото повлекување | Приказната на визионерот
Други дела
Книгата на војвотката | Домот на славата | Анелида и Аркит | Птичје собрание | Боес | Роман за розата | Троил и Кресида | Легендата за добрите жени | Трактат за астролабот


Претходник
Приказната на судскиот повикувач
Кантербериски приказни Наследник
Приказната на трговецот