Приватен интернет протокол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Да не дојде до забуна со Приватна ИП адреса.

ПИП во телекомуникационата и информационите системи стои како Приватен интернет протокол или Приватена ИП. ПИП се подразбира како поврзување во приватна локална мрежа која со својот дизајн го имитира функционирањето на интернетот. Поспецифично, интернетот користи рутирачки проток наречен граничен протокол за премин (БГП), како што повеќето мултипротоколни обележја менуваат (МПЛС) мрежи. Со овој дизајн, има повеќенасочни влезови каде пакетот може да се задржи додека мрежата се пресекува. Каде што интернетот е јавна понуда, МПЛС ПИП мрежите се приватни. Тоа ни должи познат, често користен и удобен модел на мрежа за приватни имплементации.

Приватна ИП ги отстранува потребите за застарени мрежи кој што зависат од рамки, и уште по застарените од точка-до-точка мрежи, со услужниот провајдер кој што понудува приватена локална мрежа на својот купувач за достапна цена.

Приватен IP сервис[уреди | уреди извор]

Private IP Сервис [1] е приватна виртуелна мрежа која му овозможува мрежен јазол на корисникот, содржејќи се од рамковен преносен посредник или асинхрон трансфер мод (ATM) порт на сервисот за приватната IP мрежа (ПИП мрежа) овозможувајќи IP пренос на податоци користејќи технологија на мултипротоколни обележја (МПЛС). Корисничките податоци се поделени во дискретни IP пакети и пратени преку ПИП мрежата. Вообичаено, приватниот IP сервис користи само едно виртуелно коло (PVC) за поврзување со ПИП мрежата која се пренасочува од секој мрежен јазол. Ip пакетите можат да бидат пратени користејќи од точка-до-точка протокол (PPP), пакет преку SONET (POS), високо ниво на податочна врска (HDLC), мултилинк PPP (MLPPP) и мултилинк врамен посредник (MLFR) енкапсулирачки методи.

Стандарден сервис[уреди | уреди извор]

ПИП мрежниот сообраќај е поделен во две класи, согласен и несогласувачки. Корисничкиот CAR под стандардниот сервис е дефиниран како Silver CAR. За целите на стандардниот сервис: Согласниот сообраќај е тој кој е доставен до ПИП мрежата од страна на корисникот со брзина еднаква или помала од корисничкиот Silver CAR, и несогласувачкиот сообраќајот е тој кој е доставен до ПИП мрежата од страна на корисникот со брзина што ја надминува брзината на корисничкиот Silver CAR. Кога ПИП мрежата е натрупана, несогласувачкиот сообраќај е отфрлен.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]