Претседател на Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На Претседателот е врховен владетел на грчката држава .

Од 1975 година, грчкиот парламент е избран за претседател на Републиката за петгодишен мандат. Секој избран претседател има право да биде реизбран само еднаш.

Од 13 март 2015 година Прокопис Павлопулос е претседател на Републиката .

Содржина[уреди | уреди извор]

 • 1Позадина
  • 1.1Избори од 1974 година
 • 2изборна постапка
  • 2.1Подобност и пречки
  • 2.2Изборна постапка
 • 3овластувања и кривична одговорност
 • 4Претседателство на Републиката
 • 5гласање за претседател
  • 5.11974 година
  • 5.21975 година
  • 5.31980 година
  • 5,41985 година
  • 5,51990 година
  • 5,61995 година
  • 5,72000 година
  • 5.82005
  • 5,92010 година
  • 5.102014–2015 година
 • 6референци
 • 7Видете исто така
 • 8Надворешни врски

Историски контекст [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Институцијата на Претседателот на Републиката за прв пат се појави во Грција со Уставот од 1924 година . По референдумот за прогласување на суверена демократија, тогашниот потпретседател Павлос Кунтуриотис стана привремен претседател на Републиката. Во март 1926 година, по државниот удар од Теодор Пангалос , тој поднесе оставка од функцијата претседател, кој самиот Пангалос го презеде по изборниот процес на сомнителна законитост, а во август истата година, по неговото соборување. вториот, се врати во претседателските гради. Со Уставот од 1927 основана улогата на претседателот на Република Македонија, која беше ограничена на остварување на извршната власт. Во 1929 година, тој беше избран по втор пат претседател на Сенатот и на зградата на парламентот , на Павле Kountouriotis . Но, во истата година, тој си поднесе оставка и го наследи како привремен претседател на Републиката, Александар Заимис , поради фактот што тој беше претседател на Сенатот, кој на крајот беше избран од Сенатот и Домот како најсоодветен за функцијата претседател. Тој беше реизбран во 1934 година и остана таму до 1935 година, кога институцијата на Претседателот на Републиката беше укината заради политичките промени.

Како институција се врати во диктаторскиот режим на полковниците со вториот „Устав“ од 1973 година, кој му даде на Претседателот на Републиката превласт, концентрирајќи ја целата моќ на лицето, истовремено воспоставувајќи ја и позицијата Потпретседател на Републиката . Уставот од 1975 година ја регулира неговата прецизна улога, но неговите овластувања во голема мерка беа ограничени со ревидирањето на Уставот во 1986 година. Денес, улогата на Претседателот на Републиката е повеќе симболична и церемонијална.

Изборниот процес од 1974 година [ Edit | обработка на код ][уреди | уреди извор]

Од 1974 година, за претседателство се избрани Мајкл Стасинопулос , Константинос Цатос , Константинос Караманлис , Христос Сартетакис , Костис Стефанопулос , Каролос Папуliас и Прокопис Павлопулос .

По референдумот во 1974 година и воспоставувањето на недемократска демократија, Мајкл Стасинопулос беше избран за привремен претседател на Републиката со 206 гласови во првиот изборен процес.

Со изготвувањето и влегувањето во сила на новиот устав на земјата во 1975 година, Константинос Цатос беше избран на функцијата поддржана од партијата Нова демократија , совладувајќи 210 гласови, веројатно од Новите демократи . која имаше 215 места во Собранието со вкупно 295 места. Негов противник беше Панагиотис Канелопулос , кој беше поддржан од Унијата на Центарот , додека ПАОСОК. и Обединетата левица гласаше бело.

Константинос Цатос го наследи во 1980 година Константинос Караманлис, кој за првпат поднесе оставка од функцијата премиер. За неговиот избор беа донесени три гласови. Во првиот, тој освои 179 гласови (Нова демократија имаше 175 места), во втората 181 и во третата 183 гласови. на ПАСОК воздржан од сите три гласови, ККЕ. гласаа бело, додека Националната лига го фаворизираше.  Членови на ЕДИК тие немаа јасен став, бидејќи некои гласаа „за“, а некои против.

Процесот на избори во 1985 година се смета за најепизоден од сите досега. Руптурата на 9-ти март и одлуката на Андреас Папандреу да го номинира Ареопагис Христос Сартетакис за претседател на Републиката, претстојната ревизија на Уставот при аболиција на многу од „ супермоќите“ на Претседателот, и отстранувањето на претседателот Караманлис да го заменат намерно со човекот кој потсетува на најлошото владеење на карамелите (атентатот на Ламбракис) предизвика политички земјотрес.

Трите гласови покренаа два процедурални проблеми, во врска со гласањето на претседателот на парламентот Јоанис Алаврас , кој по оставката на Караманлис го замени како претседател и бојата на гласачките ливчиња за време на тајното гласање. Поточно, на првото гласање, 184 гласа „за“ на Шарцетакис, поддржани од ПАСОК. и ККЕ. , и пронајдени се двајца белци. Како што воздржа Новата демократија , белците доаѓаа од владејачката партија. Но, на второто гласачко ливче, беа распределени обоени ливчиња, предизвикувајќи силна реакција од страна на опозицијата, протестирајќи за јасно кршење на тајното гласање. Новиот пратеник, Елефтерио Калоанинис, ја зграпчила гласачката кутија од пленарната сала и ја држела во рацете и се обидела да ја пренесе во канцеларијата на канцеларијата на НД. за законитоста на процесот, потпретседателот Мишел Стефанидис одговори дека Уставот бара гласачките ливчиња да бидат униформни, но никаде не се вели дека тие мора да бидат униформни. На второто гласање, Сарцетакис доби 181 глас, додека на третиот и на последните 180 гласа, највиско мнозинство што го бара Уставот.

И додека сето ова се случуваше во зградата на Домот, надвор од неа имаше толпа фанатични навивачи на ПАСОК. кои го држеа весникот „ Авријани “ во свои раце и пееја навредливи и навредливи пароли против Караманлис.

По изборот на Сарџетакис, Новата демократија го оспори правото на Претседателот на Собранието, Јоанис Лефтерас , да ги извршува должностите на Претседателот на Републиката, заменувајќи го Караманлис, кој си даде оставка, а неговото тврдење беше поддржано од познати уставници , како што е Мај . Напротив, професорот Georgeорџ Касиматитис и тогашниот млад Евангелос Венизелос го поддржаа толкувањето на Уставот што на крајот преовладуваше, имено дека претседателот на Домот кој ја заменува празната позиција на претседател на Републиката има право да гласа како пратеник.  За време на ревизијата на Уставот во 1986 година, тајното гласачко ливче било заменето со повик.

Во 1990 година, Константинос Караманлис беше наследен на претседателската функција по втор пат од Константин Караманлис , кој беше избран на петтото гласачко ливче со 153 гласови, откако Домот веќе беше распуштен заради неуспехот да го избере Претседателот на Републиката со три гласови. ПАСОК тој го поддржа Johnон Јоанис, додека Коалицијата го поддржуваше Константин Деспотопулос .  Враќањето на Караманлис во Претседателството било услов на партијата база Нова демократија, која во тоа време била прва партија, но ниту Константин Мицотакис и Андреас Папандреу не биле возбудени за враќањето на Караманлис.

На 17, 23 и 29 декември 2014 година, Домот не успеа да избере претседател на Републиката, така што Грција предводеше парламентарни избори на 25 јануари. На 17 февруари беше номиниран од парламентарните групи на Независни Грци и СИРИЗА . На Прокопис Павлопулос , кој беше поддржан од страна на Нова Република . Исто така и од парламентарните групи на Потамиос и ПАОСОК . го предложи Никос Аливизатос . Павлопулос доби 233 гласови, Аливизатос 30 и 32 заменици. Прокопис Павлопулос беше избран за претседател .