Прејди на содржината

Премин на дигитална телевизија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Премин на дигитална телевизија е процес со кој аналогното емитување во дадено подрачје се заменува со дигитално. Понекогаш овој процес се нарекува и „исклучување на аналогното“.

Од друга страна е преминот на цели земји од аналогна на дигитална телевизија. Времето за оваа операција зависи од големината на земјата. Владата на Велика Британија најави план за премин регион по регион од 2008 до 2012 година. [1] Архивирано на 12 декември 2005 г.

Во САД, аналогното емитување заврши на 17 февруари 2007 година, по што сите телевизори без дигитален приемник нема да може да примаат телевизиски сигнал.

Во Република Македонија

[уреди | уреди извор]

Целосниот преод на дигитална телевизија во Република Македонија ќе се случи на 1 јули 2013.[1] Светска мапа на напредокот на транзицијата во дигиталната телевизија: Транзицијата е завршена; прекинати сите аналогни сигнали Транзицијата е скоро завршена; повеќето аналогни сигнали прекинат Транзиција во тек; емитува и аналогни и дигитални сигнали Транзицијата не е планирана или започна, или е во раните фази Нема достапни информации Транзицијата на дигитална телевизија, исто така наречена дигитална префрлање (ДСО), аналогно исклучување (АСО), дигитална миграција или аналогно исклучување, е процес во кој постарата технологија за радиодифузирање на аналогни телевизии се претвора во и заменува со дигитална телевизија . Спроведено од поедини нации на различни распореди, ова првенствено вклучува претворање на аналогната копнена телевизиска радиодифузна инфраструктура во дигитален копнен (DTT), а најголема придобивка е дополнителните честоти на радио спектарот и пониски радиодифузни трошоци, како и подобрени квалитети на гледање кај потрошувачите.

Транзицијата може да вклучува и аналогни